Momente ale istoriei recente au fost în Republica Moldova mereu subiecte controversate și privite diferit de actorii politici de la Chișinău. Dialogul lui Vasile Botnaru cu Igor Boțan, directorul ADEPT pe această temă pleacă de la recenta comemorare a celor cazuți în războiul din Afganistan al Uniunii Sovietice.
Igor Boțan: „Comemorarea ostașilor moldoveni care au căzut în lupte în Afganistan a devenit în Republica Moldova o tradiție. Știm că, la 15 februarie 1989, trupele sovietice au fost retrase din Afganistan și de atunci, în fiecare an, se comemorează victimele, ostașii care au participat în acel război nedrept al unui imperiu ideologic. Se subliniază că acești oameni au fost obligați să participe în acel război nedrept, doar pentru că erau cetățeni ai Uniunii Sovietice obligați să se supună legilor acelui stat care a și dispărut la puțin timp după retragerea trupelor din Afganistan.”
Europa Liberă: Sunt unii ostași care nu cred așa, unii continuă să creadă că au îndeplinit o misiune necesară și asemenea păreri împărtășesc și unii politicieni, cei care regretă destrămarea Uniunii Sovietice.
Igor Boțan: „Este adevărat, dar există studii serioase care arată că disoluția Uniunii Sovietice se datorează inclusiv faptului că a invadat Afganistanul, au intrat în joc sancțiunile din partea Marilor Puteri, ne amintim care au fost relațiile din acea perioadă dintre imperiul sovietic și lumea civilizată, de aceea dacă sunt până în prezent oameni care glorifică trecutul sovietic, atunci ei trebuie să-și asume și acest impact al invaziei în Afganistan, și anume că această invazie a apropiat sfârșitul și implozia Uniunii Sovietice.”
Europa Liberă: Maia Sandu la sigur nu împărtășește acest punct de vedere, dar s-a văzut nevoită să meargă să depună flori împreună cu Zinaida Greceanîi, reprezentanta partidului care nu este de aceeași parte a baricadei.
Igor Boțan: „Ostașii moldoveni căzuți în Afganistan sunt fiii acestui popor și aici nu cred că trebuie să existe delimitări între atitudinea șefului statului, președintele parlamentului ș.a.m.d., dar trebuie să facem o paranteză și să spunem foarte clar că președinția a emis un comunicat de presă în care a explicat care este atitudinea acestei instituții față de ostașii moldoveni care au căzut în acel război nedrept. Pot să citez, în acest comunicat se spune că se comemorează ostașii moldoveni care au căzut în acel război, un război nedrept inițiat de imperiul sovietic.
Dar există alte stânci subacvatice...
Deci, este expunerea mea așa cum am înțeles eu acest comunicat al președinției, dar există alte stânci subacvatice, dacă le putem numi așa, în care punctul de vedere al președinției și al șefului parlamentului se deosebesc în mod substanțial. Este vorba de data 9 mai și data de 23 august și pe marginea comemorării acestor date istorice avem bătălii ideologice foarte pronunțate.”
Europa Liberă: Exact de atâta vă și întrebam, dacă nu cumva exemplul Maiei Sadu s-ar putea să influențeze poziția ideologică a socialiștilor, care nici în atitudinea față de ostașii moldoveni care au participat în cel de-al Doilea Război Mondial încorporați în Armata Română nu sunt foarte concilianți.
Igor Boțan: „Este adevărat. Tocmai de aceea comunicatele de presă și luările de atitudine trebuie să fie exprimate foarte-foarte clar, pentru că, dacă vorbim de data de 9 mai, în care se sărbătorește Ziua Europei, pe de o parte, iar pe de altă parte, victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, apar un șir de întrebări, doar Uniunea Sovietică a intrat în război alături de Germania, invadând Polonia pe 17 septembrie. Aici înțelegem de ce Federația Rusă și, alături de ea, Partidul Socialiștilor, Igor Dodon sau lor le convine să comemoreze victoria în Războiul pentru Apărarea Patriei Sovietice, și nu vor să ia în considerație că este vorba despre al Doilea Război Mondial, în care Uniunea Sovietică a participat la începuturi alături de Germania, atunci când a invadat Polonia, apoi a început războiul împotriva Finlandei, a anexat Țările Baltice și a ocupat Basarabia.
Deci, atunci când ei vorbesc despre Războiul pentru Apărarea Patriei, vorbesc doar despre ce s-a întâmplat la 22 iunie, omițând ceea ce a făcut Uniunea Sovietică, omițând faptul că în 1940, când Britania deja lupta împotriva regimului nazist, Molotov a mers la Berlin și a negociat cu Hitler împărțirea lumii de mai departe.”
Europa Liberă: Socialiștii vorbesc despre patria lor la care nu renunță, chiar dacă sunt beneficiarii independenței Republicii Moldova cu vârf și îndesat și continuă să regrete ca și Putin destrămarea Uniunii Sovietice.
Igor Boțan: „E clară această atitudine sau, dacă ne referim la ziua de 23 august, ziua în care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, și cu această ocazie ne amintim, Parlamentul European a emis o rezoluție în 2019 despre comemorarea victimelor regimurilor totalitare, dna Maia Sandu comemorează pe 23 august anume victimele regimurilor totalitare, pe când Igor Dodon și camarazii d-sale ne propun să sărbătorim eliberarea Moldovei de sub jugul fascist.”
Europa Liberă: Vine 23 februarie, când unii o să sărbătorească dinadins Ziua Armatei Sovietice, declarată impropriu cumva și ziua bărbaților în Uniunea Sovietică și din inerție continuă să fie așa un fel de sărbătoare sovietică.
Igor Boțan: „Părerea mea este că lucrurile trebuie să evolueze în timp, trebuie să se schimbe generațiile pentru ca să evităm sărbătorirea evenimentelor cu sens ideologic diferit. În privința zilei de 23 februarie, cu certitudine socialiștii vor sărbători Ziua Armatei Roșii, numai că aici apare un lucru foarte inconvenient pentru socialiști: ei, după ce s-au declarat partid conservator, nu mai vor să sărbătorească Ziua revoluției bolșevice care a născut Armata Roșie și aici apare o disonanță, și acest lucru cu certitudine erodează platforma ideologică a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dl Boțan, îi cereți Partidului Socialiștilor consecvență, ori tocmai liderul socialiștilor, actualul lider a spus de mai multe ori: contează tactica, și nu strategia.
Igor Boțan: „Sigur că trebuie să avem în vedere și strategia anunțată, pentru că numai așa putem aștepta un fel de predictibilitate din partea partidelor politice.”
Europa Liberă: Nu m-aș mira să devină un partid socialist de orientare europeană, atunci când lui Igor Dodon personal și fruntașilor le va fi convenabilă o asemenea schimbare a macazului.
Igor Boțan: „Păi ne amintim cu toții că, în 2018, dl Dodon s-a adresat liderilor mondiali cu un mesaj, convingându-i că domnia sa și președinția pe care o conducea atunci elaborează un plan strategic de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Deci, atitudinea dlui Igor Dodon se schimbă în funcție de conjunctură.”
Europa Liberă: Putin a reușit ușor să-l convingă se renunțe la această strategie...
Igor Boțan: „Sigur că așa este, pentru că Putin a fost unul dintre coautorii victoriei lui Igor Dodon la alegerile parlamentare din 2014, atunci când a binevoit să-i permită lui Dodon să-i folosească fotografia în campania electorală și ajutându-l să obțină cel mai bun rezultat și, respectiv, am văzut că Igor Dodon recunoștea într-o discuție, e adevărat, privată despre faptul că partidul lui primește până la 700 de mii de dolari pe lună din structurile Gazprom-ului pentru a finanța formațiunea respectivă. De aici vedem și putem explica de ce avem aceste confruntări pe marginea zilei de 9 mai sau de 23 august, dar, așa cum spuneam, este bine că, cel puțin în ceea ce privește comemorarea concetățenilor noștri care au căzut într-un război nedrept din Afganistan, inițiat de imperiul sovietic, cel puțin faptul că conducerea Republicii Moldova, indiferent de apartenența la un partid sau altul, comemorează de comun acord aceste victime ale noastre. Cred că este un semnal pozitiv și trebuie să salutăm această coincidență de opinii pe marginea unor evenimente care, iată, au adus nenorocire în familiile din Republica Moldova.”