Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Blocul ACUM abia însușește arta compromisului, arta de a face politică


Igor Boțan în studioul Europei Libere de la Chișinău
Igor Boțan în studioul Europei Libere de la Chișinău

Valentina Ursu în dialog cu analistul politic și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan.

Deputații Blocului ACUM ar discuta cu colegii lor din fracțiunea Partidului Democrat în privința adoptării unei declarații în Legislativ privind ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Totuși, Platforma Demnitate și Adevăr susține că aceasta nu ar însemna și o ulterioară alianță dintre cele trei fracțiuni parlamentare.

Igor Boțan: Blocul ACUM abia însușește arta compromisului, arta de a face politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:53 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Declarația Partidului Democrat în privința semnării unei declarații comune cu fostele componente ale Blocului ACUM privind cursul ireversibil al Republicii Moldova înspre integrarea europeană este un lucru care poate fi atins ușor, mai cu seamă că dna Greceanîi, lidera Partidului Socialiștilor, și dl Dodon, șeful statului, au semnat programe guvernamentale în 2008 și în 2009, în care spuneau exact același lucru. Deci, nu există niciun fel de impedimente pentru semnarea unui astfel de document. Mai mult decât atât, s-ar putea ca Partidul Socialiștilor chiar să se bucure dacă cele trei formațiuni ar semna o astfel de declarație, fiindcă atunci președintele Dodon ar spune: „Iată dovada și chezășia că cursul politicii externe echilibrate are fundament la nivel parlamentar – Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat susțin Guvernul Chicu, dar iată că Partidul Socialiștilor înclină spre Uniunea Economică Euroasiatică, iar Partidul Democrat înclină spre integrarea europeană”, ceea ce asigură exact ceea de ce are nevoie șeful statului – de politică externă echilibrată.”

Ceea ce asigură exact ceea de ce are nevoie șeful statului – de politică externă echilibrată...

Europa Liberă: Și chiar credeți că socialiștii nu ar fi îngrijorați că după o eventuală semnare a acestei declarații comune PD - Blocul ACUM privind ireversibilitatea parcursului european ar putea acest număr de deputați să se gândească și la debarcarea Guvernului Chicu, și la alte planuri pe viitor?

Igor Boțan: „Dar acest lucru nu depinde de declarația Partidului Democrat privind ireversibilitatea cursului european. Partidul Democrat acum încearcă – și reușește – să iasă din albia pe care i-a creat-o ex-liderul Vlad Plahotniuc, pentru că dl Plahotniuc a încercat să ducă Partidul Democrat pe calea a patra – nici cu Europa, nici cu Rusia, nici cu România, dar Republica Moldova își are propria cale...”

Europa Liberă: Dar Partidul Democrat rămâne mai mult un jucător care reprezintă diferite grupuri de interese?

Igor Boțan: „Partidul Democrat se află acum în cea mai favorabilă poziție, acest partid acum înclină balanța – ori spre stânga, cu socialiștii, ori spre dreapta, cu partidele proeuropene. Deocamdată, Partidul Democrat găsește de cuviință să susțină Guvernul Chicu, pentru că are o fracțiune foarte mare, impunătoare, 29 de deputați și înțelege foarte bine, calculele le arată că o fracțiune atât de mare pe viitor este puțin probabilă pentru Partidul Democrat, de aceea Partidul Democrat își face calculele că e cel mai bine să păstreze această situație și am văzut că unii lideri ai Partidului Democrat se referă la acest lucru: nu e bine să nu fim nici la guvernare, nici în opoziție, trebuie să ne determinăm ce facem în continuare. Și dacă se determină și semnează cu partidele proeuropene această declarație privind ireversibilitatea cursului proeuropean, Partidul Democrat în continuare poate fi partener al Partidului Socialiștilor și să-i asigure un fel de alibi, dacă putem spune așa, dlui președinte Dodon, în sensul că iată fundația pentru așa-zisa politică externă echilibrată.”

Europa Liberă: Cei din Blocul ACUM nu ar putea să fie compromiși că, uite, au făcut alianță cu socialiștii și au eșuat, acum vor să se apropie de PD și ar putea și mai mult să piardă din imagine? Totuși este un an electoral, s-ar putea să se ia în calcul mai multe scenarii.

Igor Boțan: „Componentele Blocului ACUM abia însușesc arta compromisului, arta de a face politică. Nu cred că acestor două componente ale fostului Bloc ACUM li se pot reproșa multe. Ei au intrat în acea coaliție temporară cu Partidul Socialiștilor, dar ei pot spune: „Uitați-vă, țara a fost cumva scoasă din mrejele unui regim pe care îl controla dl Plahotniuc și acel regim a fost cumva stigmatizat de rezoluțiile Parlamentului European”. Deci, țara noastră se afla într-un fel de izolare și, iată, datorită acelei coaliții, care a fost inspirată de Traian Băsescu, doar ulterior a fost susținută de Kozak, iată că are un rezultat. Acum, dacă aceste două formațiuni încearcă să-și creeze punți cu Partidul Democrat, care se află într-o stare de convalescență, de revenire la normalitate, acest lucru este benefic și pentru fostele componente ale Blocului ACUM, și pentru Partidul Democrat. Partidul Democrat poate ajunge în cea mai fericită situație, pe care și-a dorit-o dintotdeauna – să fie balama de ușă și să deschidă poarta într-o direcție sau în alta. Este lucrul pe care l-a menționat dl Dumitru Diacov atunci când a lansat această formațiune politică pe spectrul politic din țara noastră. Așa că eu nu văd nimic negativ în semnarea acestei declarații.”

Eu nu văd nimic negativ în semnarea acestei declarații...


Europa Liberă: Dl Boțan, ne amintim foarte bine, în fosta legislatură PD-ul a fost inițiatorul ca în preambulul Constituției să se regăsească inclusiv vectorul integrării europene. Nu s-a întâmplat acest lucru?

Igor Boțan: „Nu s-a întâmplat, pentru că Partidul Democrat nu a dorit să fie consecvent și la pachet să voteze și limba română ca limbă de stat.”

Europa Liberă: Modificarea articolului 13...

Igor Boțan: „Da, articolul 13. Și acest lucru este relevant pentru această formațiune politică. Nu au dorit și iată că am scăpat o oportunitate foarte bună de a avea în Constituție ambele clauze – și integrarea europeană, și limba română consacrată deja la nivel de Constituție, nu doar prin hotărârea Curții Constituționale, pentru că acolo totuși, în acea hotărâre mai sunt probleme. Curtea Constituțională atunci nu s-a referit la articolul 118 referitor la limba în care se face justiția în Republica Moldova. Deci au rămas lucruri nesoluționate și e păcat că lucrurile nu au fost puse la punct.”

Europa Liberă: Știți că PD-ul are multe păcate pe care trebuie să le ispășească, pentru că au lăsat când au plecat de la guvernare un stat captiv, pentru că nu s-au lămurit ce e cu furtul miliardului. Și au încă foarte multe păcate, așa cum ziceam, de care trebuie să fie responsabili. Cu această inițiativă, ei pot imaginea să și-o curețe?

Igor Boțan: „Dacă ne referim la păcatele Partidului Democrat, eu cred că aceste păcate deja ca și cum au fost iertate de către cetățeni la alegerile locale generale, când cetățenii au creditat acest partid cu cel mai mare grad de încredere administrativă. Democrații au mai mult de o pătrime din primarii din Republica Moldova...”

Europa Liberă: Dar e una alegeri locale și e cu totul alta alegeri parlamentare.

Igor Boțan: „Este adevărat, dar dacă ne uităm la votul politic pentru consiliile raionale, Partidul Democrat a obținut rezultatul pe care l-a avut dintotdeauna, aproximativ 17%. Deci, acest partid a revenit în albia normalității.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Dar s-a acreditat ideea că tocmai ei au compromis parcursul european. Acum tot ei sunt cei care vor să ducă Republica Moldova pe această cale?

Igor Boțan: „Eu am menționat că în programul guvernului din 2008, atunci când dna Greceanîi a devenit prim-ministru și în programul guvernului dnei Greceanîi din 2009 se subliniază că este ireversibil. Partidul Socialiștilor a făcut o manevră pentru a recuceri de la Partidul Comuniștilor electoratul pro-euroasiatic și a reușit acest lucru. După ce a reușit acest lucru ,vedem că dl președinte Dodon se străduiește să ne asigure că este adeptul unei politici echilibrate, că nu renunță la Acordul de Asociere, că vrea doar să îmbunătățească relațiile cu Federația Rusă. În actuala situație, noi știm că Republica Moldova nu are perspective deschise altele decât posibilele progrese în cadrul Parteneriatului Estic și deocamdată este foarte bine. Și acest lucru l-a menționat ambasadorul Peter Michalko că actualmente nu avem partide care ar contesta integrarea europeană a Republicii Moldova în sensul îndeplinirii prevederilor Acordului de Asociere. Este o apreciere care nu o împărtășesc întru totul, pentru că Partidul Socialiștilor așa și nu și-a schimbat documentele statutare, programatice în care figurează scopul lor – integrarea euroasiatică.”

Europa Liberă: Blocul ACUM se pare că urmărește un cu totul alt scop, ei spun că alegerile prezidențiale pentru dânșii sunt foarte importante ca să poată să-l plece pe Igor Dodon de la putere și Republica Moldova să intre pe făgașul democrației. E cu putință acest lucru?

Igor Boțan: „Aici este cel mai important moment. Blocul ACUM a lansat o campanie publică care, dacă înțeleg bine, este susținută de către Mișcarea Politică „Unirea” de polarizare strictă a spectrului politic înainte de alegerile prezidențiale. Blocul ACUM și toată lumea înțelege că dl Igor Dodon poate fi învins la alegerile prezidențiale dacă Partidul Democrat ar fi de partea formațiunilor europene și unioniste. Aceasta este ținta Blocului ACUM, dar noi nu avem convingerea că Partidului Democrat îi surâde o astfel de perspectivă, pentru că Partidul Democrat poate semna o declarație privind ireversibilitatea acestui curs de integrare europeană, dar poate avea propriile tactici la alegerile prezidențiale și se poate abține să intre în acest joc de polarizare strictă a forțelor politice euroasiatice și cele proeuropene, pentru ca după alegeri eventual să beneficieze de posibilitatea de a intra la guvernare în Guvernul Chicu sau într-un alt guvern reformat ș.a.m.d.

Partidul Democrat nu vrea să dea vrabia din mână pe cocoara din cer...


Aici există semne de întrebare și mi se pare că după ce avem această, mai mult sau mai puțin, certitudine că partidele pro-europene vor coopera cu partidele unioniste în vederea acestei polarizări, iată că Partidul Democrat rămâne iarăși balamaua de la poartă care poate deschide ușa într-o direcție sau alta. Deci spuneam că Partidul Democrat e într-o situație privilegiată. Această situație privilegiată este și foarte responsabilă, dar noi nu știm deocamdată cum va gestiona această situație Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Și nici nu vreți să spuneți dacă luați sau nu în calcul o posibilă reconfigurare a forțelor politice în parlament, până la prezidențiale?

Igor Boțan: „Părerea mea este că acest lucru nu se va întâmpla, pentru că, dacă calculezi bine care este interesul Partidului Democrat, părerea mea este că Partidul Democrat nu vrea să dea vrabia din mână pe cocoara din cer.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG