Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Promisiunea de depolitizare totală a Primăriei este ceva din domeniul fantasticului”


Primăria Chişinău
Primăria Chişinău

Un punct de vedere săptămânal în dialog despre limita administraţiei publice şi a politicului.

Igor Boțan și Vasile Botnaru discută în studioul Europei Libere chestiunea depolitizării funcției de primar așa cum o afirmă candidații în turul al doilea.

Europa Liberă: Funcția de primar de Chișinău este una politică sau administrativă? Pretendenți la funcția de primar spun că ei ar vrea să depolitizeze funcția, să se ocupe de administrarea orașului. E posibil așa ceva?

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Igor Boțan: „Potrivit teoriei, alegerile locale sunt politico-administrative. Deci ar fi o greșeală atunci când vorbim despre alegerile locale și administrația locală să vorbim de depolitizarea ei totală și acest lucru se întrevede foarte clar și din Legea cu privire la administrația publică locală.

Igor Boțan: „Promisiunea de depolitizare totală a Primăriei este ceva din domeniul fantasticului”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:53 0:00
Link direct


Legea spune foarte clar că primarul este o figură reprezentativă a cetățenilor, deci este ales pentru un anumit program. Deci, el având un anumit program, sigur că are în vedere și un șir de politici la nivel local pe care trebuie să le implementeze. Primarul este acel care execută politicile elaborate de către consiliul local. Primarul și consilierii locali trebuie să lucreze mână în mână, de aceea un candidat la funcția de primar care spune că „voi depolitiza instituția primăriei”, probabil are în vedere că se va ocupa doar de probleme administrative, iar politicile în exclusivitate vor fi formulate de către consiliul local.

Funcția de primar general al municipiului Chișinău este o trambulină excelentă pentru lansarea ulterioară în politica mare...

Așa cum la Chișinău actualmente nu există o majoritate în consiliul municipal, e lesne de înțeles că promisiunea de depolitizare totală a primăriei este ceva din domeniul fantasticului. Și mai sunt și alte lucruri pe care cred că radioascultătorii trebuie să și le amintească. Dl Vladimir Voronin pe când era președinte, în anul 2002, a încercat să facă reforma administrației publice locale și să modifice legislația cu privire la alegerea primarului. Primarul urma să fie ales de către consiliul local și acea idee avea un grăunte sănătos în ea, pentru că, așa cum spuneam, lăsa să se ocupe de politici consiliul, care urma să aibă o majoritate, iar primarul să fie un executor al acestor politici. Curtea Constituțională a hotărât altfel, pentru că a interpretat articolul 112 din Constituție și a insistat pe faptul că și consiliul, și primarii trebuie aleși.”

Europa Liberă: Deci, astea-s povești, când cineva încearcă să spună că va îmbrăca mănuși și cizme și se va ocupa eminamente de țevi, trotuare și încălzire?

Igor Boțan: „În linii mari, aveți dreptate. Teoria modernă a managementului politic, care face deosebire dintre, hai să spunem așa, politici și administrație ș.a.m.d., spune foarte clar că acest lucru este de nedorit, pentru că un conducător bun, un administrator bun – fie el primar sau șef de executiv – trebuie să aibă în vedere un șir de factori, că el este cel care coordonează activitatea instituțiilor care îi sunt în subordine și nu se implică în executarea directă a funcțiilor primăriei sau a executivului. Cu asta se ocupă fie miniștrii, fie departamentele din cadrul primăriei.

Al doilea lucru foarte important este ca această figură care are competențele respective să poată să ofere cetățenilor posibilitatea de a se implica în viața publică pentru a determina cele mai presante probleme, după care să aibă abilități ca problemele identificate de cetățeni să le rezolve într-un spirit de concurență, competiție, prin organizarea licitațiilor, parteneriatelor publice și private ș.a.m.d. Deci sunt mecanisme care sunt de mult elaborate, funcționale, de aceea să facem o delimitare foarte strictă între factorul politic și cel administrativ ar fi greșit.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură administrarea conține factorul politic? Probabil, candidații care încearcă să se detașeze de factorul politic asta vor: să nu intre în conul de umbră al reputației proaste a politicienilor?

Igor Boțan: „Problema bugetului municipal este una dintre cele mai sensibile. Primarul și stafful primarului sunt cei care trebuie să elaboreze proiectul bugetului. Deci face el politică la nivel municipal în cadrul legii atunci când planifică viața bugetară a orașului pentru un an de zile? Sigur că da, fiindcă acest buget are menirea să implementeze politicile municipalității pentru anul care vine. Același lucru se întâmplă și la nivel național, când guvernul este cel care în proporție de 80 la sută elaborează proiectele de legi pe care parlamentul, datorită funcției pe care o are, doar le acceptă, le ajustează la voința majorității parlamentare. Deci este contraproductivă încercarea delimitării stricte a administrativului de politic.”

Europa Liberă: Mai este o întrebare care ne preocupă acum, înaintea turului doi. Unii candidați încercau să spună că își vor consacra viața pentru administrarea Chișinăului și mai că nu se jură că nu se vor gândi la cariera politică ulterioară. Cât e de condamnabil ca un viitor pretendent la funcția de primar să recunoască că îl interesează și altceva, că există viață și după funcția de primar?

Igor Boțan: „Candidații care folosesc astfel de promisiuni nu sunt sinceri, pentru că noi știm din experiența internațională că primarii capitalelor unor state ulterior devin prim-miniștri, președinți, miniștri. Deci este un lucru foarte important și o trambulină pentru lansarea în politică de mai departe. Cei care acum încearcă să se detașeze de factorul politic, de fapt, își dau seama că politizarea care a avut loc la nivelul partidelor politice care-i reprezintă pe candidații pentru funcția de primar lasă o amprentă negativă asupra acestei campanii electorale, de aceea au această dorință să se detașeze de factorul politic și, în special, de geopolitic. Oricum, adevărul este că funcția de primar general al municipiului Chișinău este o trambulină excelentă pentru lansarea ulterioară în politica mare, în lupta pentru funcții în executiv și pentru funcția de președinte al țării.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG