Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Exponenții diasporei trebuie să se implice în viața politică”


Igor Boțan
Igor Boțan

Un comentariu săptămânal în dialog la Europa Liberă.

În dialog cu analistul politic Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:30 0:00
Link direct

Europa Liberă: Există un mit că Republica Moldova supraviețuiește grație diasporei, împărțită aproape egal între Occident și Răsărit. Banii trimiși de acolo, de fapt, le permit guvernărilor să onoreze facturile obligatorii la plata pensiilor, la învățământ și sănătate. E adevărat acest lucru?

Igor Boțan: „Eu cred că este adevărat și nu putem vorbi despre un mit, iar această realitate o cunoaștem de aproximativ 15 ani, iar dacă vorbim despre mituri, cred că a devenit un mit a face mize pe diasporă. Dacă citim Biblia, din cărțile lui Ezra și lui Neemia știm că diaspora care s-a întors din Babilon a reconstruit Ierusalimul. Mai mult decât atât, s-au molipsit în exil în Babilon de maniheism și de zoroastrism, ceea ce ulterior a fost un prilej ca să apară creștinismul.”

Europa Liberă: Faceți aluzie la virusul cu care se întoarce diaspora în vacanță, or suntem în august, luna vacanței? Vin și virusează localnicii?

Igor Boțan: „În sensul bun al cuvântului, pentru că am menționat...”

Europa Liberă: Da, pentru că nu mai rabdă ieșitoarea în fundul grădinii, nu mai rabdă zeița apei curgătoare și multe altele, nu?

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Și vin cu noi experiențe. Și dacă ne uităm la componența Guvernului Maiei Sandu, vedem că 30 la sută din miniștri sunt oameni din diasporă, oameni care au acumulat o anumită experiență și acum vin în Republica Moldova cu standardele pe care le-au însușit acolo, în Occident.”

Europa Liberă: Cum recompensează statul Republica Moldova această contribuție decisivă – așa cum spuneți Dvs. –, ce îi oferă în schimb?

Igor Boțan: „Statul, deocamdată, nu poate face multe lucruri pentru diasporă, dar statul poate transmite un mesaj foarte clar bazat pe înțelepciunea populară – fie viața cât de grea, tot mai bună în țara ta.”

Europa Liberă: Dvs. spuneți „nu poate”, dar într-o vreme se discuta tocmai că ar putea face condiții mai lesnicioase pentru acei care câștigă niște bani în exterior să-i poată investi în lucruri care să funcționeze, nu doar să încuie în pereții de beton banii pe care îi trimit acasă.”

Igor Boțan: „Tocmai acest lucru l-a menționat premierul Maia Sandu la întâlnirea cu diaspora – condiții favorabile pentru investiții în businessul mic și mijlociu, dar această idee nu este nouă.”

Europa Liberă: Da, au mai promis și alții.

Statul, deocamdată, nu poate face multe lucruri pentru diasporă...

Igor Boțan: „Da, au promis și alții. Ceea ce înțelege toată lumea că trebuie să se facă pentru oamenii din diasporă care acolo își câștigă pâinea și-și mențin familiile că pot crea aici, în Republica Moldova, condiții ca la un moment acești oameni să revină în țară și să-și poată continua aici viața, în această țară, înțelegând că au avut o contribuție și statul le-a creat condițiile necesare pentru a reveni aici.”

Europa Liberă: După parlamentare, diaspora a rămas cu buza umflată, pentru că și-a delegat doar doi parlamentari, nu?

Igor Boțan: „Trei – unul din partea de Est, unul din America și unul din Europa –, dar după schimbarea sistemului electoral lucrurile revin mai mult sau mai puțin la normalitate.”

Europa Liberă: Maia Sandu, ocupându-și funcția de premier, de aia am zis „doi”, că urmează a fi ales.

Igor Boțan: „Da, urmează a fi ales pe 20 octombrie cineva din circumscripția Europa de Vest și cred că acest lucru, da, cumva...”

Europa Liberă: ...nu este mulțumitor?

Igor Boțan: „Nu este mulțumitor. Pentru Maia Sandu au votat aproximativ 50 de mii de concetățeni de-ai noștri din Europa, când pentru, de exemplu, cei din Transnistria au votat câteva mii de cetățeni.”

Europa Liberă: Dar mai ales judecând după contribuția asta pe care, repet, nu poate s-o tăgăduiască nimeni, diaspora este foarte importantă când li se ia banii, dar când să li se dea reprezentare în Parlament sau în alte structuri decisive nu prea sunt auziți.

Igor Boțan: „Dar cei din diasporă nu au plecat acolo ca să facă carieră politică. Acest lucru trebuie să-l înțelegem.”

Europa Liberă: Adică nici nu pretind?

Igor Boțan: „Nu știu dacă pretind, dar evenimentele se derulează de așa natură că oamenii părăsesc țara, pentru că aici nu se pot realiza. Atunci, ei pleacă în străinătate pentru a câștiga bani pentru menținerea familiilor pe linia de plutire și pentru a se realiza cumva.”

Europa Liberă: Dl Boțan, dar eu mă refer, iată, la lucruri simple. Ieri m-am întâlnit cu niște oameni care au venit în vacanță și spuneau, păstrând modestia proverbială, că poate ar trebui cineva să-i întrebe: „Dle, iată atunci când se decide într-un sat care porțiune de drum să fie asfaltată, ce priorități să treacă pe caietul de sarcini o primărie”, poate măcar în felul acesta oamenii să fie băgați în seamă, nu neapărat să li se dea mandate de deputați?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „Dar nu e vorba doar de deputați, e vorba de membrii Guvernului și noi vedem că în această componență – așa cum menționam – avem 30%, avem 4 miniștri care sunt din diaspora.”

Europa Liberă: Ei, dl Boțan, când vorbim din 12 o treime sigur că arată impresionant, dar eu mă refeream la scara națională. Diaspora, după mine, este nedreptățită și a fost mereu hrănită doar cu promisiuni și cu iluzii.

Igor Boțan: „Da, dar revenim la ideea pe care am început să o dezvolt. Oamenii pleacă în diasporă nu pentru a face carieră politică, ci pentru a se realiza. Oamenii care s-au realizat în Occident, iată sunt invitați pentru a ocupa posturi guvernamentale și nu oriunde, dar la Finanțe, Economie, Externe. Deci sunt lucruri care trebuie menționate ca lucruri pozitive.”

Europa Liberă: Eu iarăși mă întorc cu îndărătnicie la teza următoare: dl Boțan, cum se poate valorifica acea experiență și acei viruși pe care îi are diaspora pentru ca să bage drojdie acasă?

Igor Boțan: „Această diasporă, exponenții ei trebuie să se implice în viața politică, altminteri nu putem vedea cum cei mai buni...”

Europa Liberă: Adică să nu aștepte să fie chemați, să fie invitați?

Igor Boțan: „Evident! Evident, pentru că nimeni nu pune la îndoială faptul că avem oameni excepțional de buni în diasporă, dar ei trebuie să se manifeste și să transmită un mesaj clar, prin care să spună: „Noi vrem să ajungem în organele reprezentative ale puterii de stat din Republica Moldova”. Atâta timp cât acest lucru nu se întâmplă, noi nu putem spera că acești oameni se vor manifesta cumva, vor fi observați, selectați.”

Europa Liberă: Ultima întrebare. Care emisferă este mai activă – cea răsăriteană sau occidentală?

Trebuie să le poarte respect ambelor emisfere...

Igor Boțan: „Eu cred că sunt toți cetățenii noștri – și cei din Est, și cei din Vest – și guvernarea trebuie să le poarte respect ambelor emisfere, dacă le putem spune așa. Vedem că din punct de vedere politic, electoral sunt mult mai activi cei din Occident, pentru că e mediul probabil mai propice pentru astfel de manifestări. Cei din Est sunt foarte importanți, pentru că transmit banii câștigați pentru menținerea familiilor și acești oameni sigur că trebuie ajutați. Mai mult decât atât, trebuie să înțelegem că cei din Est cu cea mai mare probabilitate vor fi cei care vor reveni în țară, adică lucrurile trebuie gândite foarte bine și, dacă ne uităm la proporții, atunci trebuie să înțelegem că aproape un milion din concetățenii noștri sunt în afară și aceste cifre pot fi ușor verificate. Suntem, potrivit Registrului alegătorilor, 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot, dintre care aproximativ 300 de mii sunt în Transnistria, deci rămânem 2,9 milioane de cetățeni cu drept de vot, dintre care un milion este peste hotare, la alegeri participăm un milion 500 de mii, deci avem o rată de participare destul de înaltă. Acum sigur că trebuie să ne gândim la acești oameni care acumulează experiență și să avem în vedere că țara noastră duce lipsă de brațe de muncă. Noi vorbim despre investiții, despre business mic, mijlociu, de atragerea companiilor serioase, dar una din problemele majore este lipsa forței de muncă. Deci, Guvernul are de gândit asupra problemelor la care vă referiți Dvs. și trebuie să aibă programe pentru a încuraja oamenii să revină în țară, pentru că aici își pot găsi un loc de muncă bine plătit și pot fi alături de familie.”

Europa Liberă: Nu veți nega faptul că în trecutul nu prea îndepărtat diaspora în general era văzută ca o carne de tun în alegeri. Atunci când se știa cum vor fi votând în parlamentare, regulile de joc erau făcute astfel încât să fie deschise sau închise ecluzele. S-a schimbat această stare de lucruri?

Igor Boțan: „Nu cred că putem acum judeca dacă s-a schimbat starea de lucruri. Ceea ce putem spune este că în anul curent această manifestare de comun acord a diasporei cu guvernanții, cel puțin, nu este dispersată așa cum a fost anul trecut, când am avut forumul de alternativă al diasporei, pentru că manifestarea organizată de guvernanți a fost oarecum politizată.”

Europa Liberă: Și boicotată.

Igor Boțan: „Într-o anumită măsură, boicotată. Deci, un factor pozitiv, dar care nu ne spune mare lucru este că am depășit această stare de divizare a diasporei, dar eu cred că lucrurile nu trebuie să se oprească aici. Eu cred că autoritățile trebuie să găsească posibilități și să dezvolte programe pentru ca oamenii cu experiență acumulată în Occident, cu – hai să spunem așa – noua cultură corporativă să poată veni în Republica Moldova și să-i dea o șansă. Trebuie să vedem numitorul comun la care ajunge guvernarea și diaspora, să vedem ce fel de programe vor fi elaborate, cine va sta la cârma acestui Birou pentru diasporă, cum va comunica cu elementele active din diasporă, cum va transmite mesaje că cetățenii noștri aflați peste hotare oricum ar fi bine să se organizeze într-un fel de întruniri ne-formale ale diasporei, astfel pentru a beneficia și de suport de tot felul, inclusiv pentru a combate nostalgiile, pentru că ele persistă, vrem-nu vrem.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG