Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „PSRM de mai bine de un an promovează ideea unor relații echilibrate cu Occidentul și cu Federația Rusă”


Igor Boțan
Igor Boțan

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

Săptămâna trecută, șefa cabinetului de miniștri, Maia Sandu, a fost la Kiev și, potrivit declarațiilor sale, a primit și o invitație să viziteze Federația Rusă din partea omologul ei, Dmitri Medvedev. A reușit Maia Sandu să îmbunătățească relațiile cu Kievul, după convorbirile pe care le-a avut cu noul președinte Volodimir Zelenski ? Un posibil răspuns din dialogul pe aceasta tema a lui Vasile Botnaru cu analistul politic și activistul civic, Igor Boțan, directorul executiv de la ADEPT:

Vasile Botnaru în dialog cu Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:34 0:00
Link direct


Europa Liberă: S-au dezghețat relațiile cu Kievul după vizita doamnei prim-ministru Maia Sandu?

Igor Boțan: „Eu nu cred că relațiile cu Kievului au fost înghețate. Pur și simplu, vizita dnei Maia Sandu la Kiev a fost una foarte importantă și necesară din două puncte de vedere. În primul rând, contează foarte mult relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și țara vecină, Ucraina, și al doilea lucru ține de securitatea regională și este foarte important ca cele două guverne să se convingă că sunt pe aceeași undă și se află în același sistem de coordonate, dacă putem vorbi așa, din punct de vedere metaforic.”

Europa Liberă: Votul de la APCE tocmai a demonstrat că noua guvernare deja are niște divergențe de atitudine și Kievului i s-a servit un motiv să se supere, pentru că Andrei Năstase n-a sprijin demersul ucrainean.

Igor Boțan: „Eu cred că acest caz produce mult zgomot, dar nu are substanță foarte solidă, ca să spun așa. Toată lumea își amintește că pe 17 mai anul curent, la Helsinki, a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al țărilor membre ale Consiliului Europei și 39 de state, inclusiv România, practic, toate statele Uniunii Europene au votat pentru ca Rusiei să i se permită revenirea în cadrul Consiliului Europei, adică să-și recapete dreptul de vot. Sigur, trei țări baltice, foste republici sovietice, două țări din Caucazul de Sud au votat împotrivă și Ucraina a votat împotrivă; Republica Moldova nu a participat, dar se pare că la această ședință a Consiliului de Miniștri a fost transmis un mesaj foarte clar: comunitatea europeană, țările membre ale Consiliului Europei doresc ca Rusia să revină în spațiul Consiliului Europei.”

Europa Liberă: Dar de ce tocmai Moldova să se solidarizeze cu toți ceilalți din Europa în condițiile în care are o Transnistrie pe teritoriul ei?

Igor Boțan: „Cred că această problemă trebuia să fie discutată între deputați. Dacă înțeleg corect, dl Andrei Năstase a votat ca și deputat care are liber să decidă cum să voteze în situația în care cunoștea care a fost votul Consiliului de Miniștri.”

Premierul Maia Sandu în prima vizită la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, 12 iulie 2019
Premierul Maia Sandu în prima vizită la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, 12 iulie 2019

Europa Liberă: Da. Eu v-am dat un exemplu de buturugă mică, care poate să răstoarne carul mare al relațiilor. Desigur că Kievul, noul președinte nu se așteaptă că autoritățile moldovene, noua putere de la Chișinău va deveni anti-Kremlin, anti-Putin, pentru că are miezul acesta cu două nuclee, unul dintre care este socialist, pro-rus, adică nu sunt așteptări foarte mari, dar totuși în probleme sensibile pe relații cu rușii, Kievul, probabil, așteaptă gesturi de solidaritate și de colaborare.

Igor Boțan: „Sunt de acord cu Dvs. și cred că vizita premierului Maia Sandu la Kiev a clarificat aceste probleme, dar trebuie pentru radioascultători să specificăm și să subliniem un lucru foarte important – începând cu anul 2005, când Republica Moldova a semnat Planul de acțiuni cu Uniunea Europeană, țara noastră s-a obligat ca pe arena internațională să voteze așa cum votează țările Uniunii Europene. Această regulă a fost preluată și după semnarea Acordului de Asociere. Dacă ne referim acum la votul din 17 mai de la Helsinki a Consiliului de Miniștri, noi vedem că țara noastră – chiar cu abaterile la care v-ați referit Dvs. – a procedat exact așa cum este prescris în documentele internaționale și își onorează obligațiile. Că a ieșit acest lucru și a fost comentat, sigur că trebuie să luăm în considerare doleanțele și trebuie să ne coordonăm acțiunile pe exterior cu principalii noștri parteneri și, în special, cu țările megieșe – cu România și Ucraina. Acest lucru trebuie să devină o practică, dar dacă lucrurile au ieșit așa cum au ieșit, cred că misiunea dnei Maia Sandu, care a efectuat această vizită oficială la Kiev la invitația președintelui Zelenski, cred că a scos toate întrebările de pe agenda relațiilor bilaterale.”

Europa Liberă: Nu și problemele care vor apărea cu regularitate atunci când opinia publică, presa se vor întreba: de ce Rusia, care acasă are mari derapaje în relația cu societatea civilă, cu oponenții politici, cu opoziția, are nas să tuteleze o guvernare la Chișinău, unde se dorește o demontare a unui regim oligarhic, autoritar? Adică, cine sunt sfetnicii contează foarte mult.

Trebuie să privim problema din toate unghiurile de vedere...

Igor Boțan: „Sigur că aveți dreptate cu cine sunt sfetnicii, dar trebuie să privim problema din toate unghiurile de vedere. Dacă Partidul Socialiștilor, la care înțeleg că vă referiți Dvs., nu ar fi căutat sprijinul Moscovei, probabil nici cei de la Moscova, cercul de la Moscova nu ar fi avut cui oferi sprijinul la care faceți trimitere. Este foarte clar că în Republica Moldova forțele politice de mai mulți ani caută sprijin fie la Moscova, fie peste hotare, pentru că așa este natura statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar întrebarea mea este: dacă nu cumva îngrijorările oamenilor care spun că, prin filiera socialiștilor, Rusia va implanta în Republica Moldova o clonă a regimului din Rusia? Asta este îngrijorarea și contează cum va răspunde guvernul, în primul rând.

Igor Boțan: „Această abordare este una legitimă, dar nu trebuie să uităm că au existat forțe politice în Republica Moldova mult mai puternice decât cea a socialiștilor. Este vorba de Partidul Comuniștilor, care chiar avea majoritate constituțională, care și-a dorit foarte mult sprijinul Moscovei în soluționarea problemei transnistrene și soluționarea altor probleme. Nu trebuie să uităm că statutul Partidului Comuniștilor din acea perioadă prevedea că țara noastră trebuie să devină membră a unei federații a fostelor state sovietice, adică au existat forțe politice care au avut planuri mult mai accentuate decât cele ale Partidului Socialiștilor. Acum avem o conjunctură care de asemenea trebuie luată în considerare cu atenție – Partidul Socialiștilor de mai bine de un an de zile promovează ideea unor relații echilibrate cu Occidentul și cu Estul, cu Federația Rusă. Mai mult decât atât, exact acum un an de zile, la 28 iunie, dl Dodon încerca să convingă comunitatea internațională că chiar își dorește să lucreze asupra unei strategii care ar apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană până la integrarea în Uniunea Europeană...”

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Europa Liberă: Adică, Dvs. sugerați că până și pro-rusul Dodon a înțeles de unde vin gazele. Dar de unde vin banii?

Igor Boțan: „Da, noi trebuie să luăm în considerare declarațiile politicienilor și ar trebui să fim foarte precauți pentru că influențele externe uneori sunt mai puternice decât capacitatea forțelor politice din interior să facă față acestor influențe. Deci nu trebuie să ne lăsăm vigilența adormită din acest punct de vedere.”

Europa Liberă: Adică, dacă socialiștii ar vrea să scoată trenul Moldovei de pe șinele pro-europene, nu ar reuși s-o facă, asta-i sugestia Dvs.?

Igor Boțan: „Sigur că nu ar reuși, pentru că dacă încearcă să facă acest lucru, există alte forțe politice – chiar sunt reprezentante în Parlament – care și-ar dori o guvernare comună, de exemplu, cu Blocul ACUM. Deci, socialiștii sunt interesați să respecte acordul pe care l-au avut cu Blocul ACUM pentru deoligarhizarea țării și îmbunătățirea situației social-economice în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Prin urmare, atunci când subsecretarul de stat al Statelor Unite, care a fost în vizită la finele săptămânii trecute, constată că noua guvernare ar trebui să nu scape din vedere orientarea pro-europeană, este o recomandare făcută în egală măsură și socialiștilor, așa înțeleg?

Integrarea europeană a Republicii Moldova este un proces ireversibil...

Igor Boțan: „Este adevărat. Mai mult decât atât, aceste declarații ale subsecretarului de stat vin într-o albie care s-a format acum 15 ani de zile. Din 2005, Republica Moldova este angajată în acest proces, care se numește „de integrare europeană”, iar dna Zinaida Greceanîi atunci când a fost prim-ministru, de două ori a semnat programe de guvernare, repet: de două ori, în care Domnia sa sublinia alături de colegii din Guvern - printre care era și dl Dodon - că integrarea europeană a Republicii Moldova este un proces ireversibil. Sigur, ulterior și-au schimbat punctul de vedere, dar vedem că acum revin la ceea ce afirmau, de exemplu, în 2008, în 2009 în acele programe de guvernare elaborate sub conducerea dnei Greceanîi. Deci nu văd nimic ieșit din comun și nu cred că subsecretarul de stat cumva face o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova atunci când amintește - și de bună seamă - că, iată, avem această albie care s-a format acum aproape 15 ani în urmă și Republica Moldova este absolut normal să continue pe această cale să se dezvolte și să aducă lucrurile din politica internă din țară, de asemenea, într-o albie a normalității.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG