Linkuri accesibilitate

Igor Dodon și Vadim Krasnoselski s-au întâlnit cu Dmitri Kozak. Ambii promit vaccin


Igor Dodon și Vadim Krasnoselski
Igor Dodon și Vadim Krasnoselski

Liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit joi la Moscova cu Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației președintelui rus. Și ambii au anunțat că Moscova va oferi vaccin Sputnik V pentru Republica Moldova, fără să existe însă și o confirmare din partea vreunul oficial rus în acest sens.

Site-ul administrației prezidențiale ruse nu spune nimic despre vreo întâlnire pe care ar fi avut-o joi Dmitri Kozak cu Igor Dodon sau Vadim Krasnoselski.

Igor Dodon publică pe pagina sa de Facebook o poză în care apare împreună cu Dmitri Kozak, ceea ce ar putea însemna că Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu oficialul rus la o altă oră. Nu este clar dacă Dodon și Krasnoselski s-au văzut la Moscova, însă aceștia ar fi putut călători miercuri cu aceeași cursă, având în vedere că de la Chişinău spre Moscova a zburat în ziua respectivă un singur avion. În informațiile distribuite presei nici Dodon, nici Krasnoselski nu explică de ce vizitele lor la Moscova au coincis și nici nu amintesc unul despre celălalt.

În postarea sa, Igor Dodon spune că a discutat cu Kozak despre „prelungirea regimului de export fără taxe a produselor agricole moldovenești pe piața rusă” și despre „continuarea cooperării umanitare” dintre cele două țări. Dodon nu precizează în ce calitate a purtat aceste discuții, având în vedere că nu deține nicio funcție în stat.

Liderul socialiștilor scrie că „conducerea Federaţiei Ruse a decis să ofere Chişinăului un ajutor umanitar de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 60 de mii vor fi destinate regiunii transnistrene”. „Se așteaptă ca primele partide să ajungă la Chişinău zilele apropiate. În plus, am informat partenerii ruși că Republica Moldova este gata să cumpere în regim de urgență 500 de mii de doze de vaccin Sputnik V prin procedura achiziției de stat inițiată de Guvern”, a scris Igor Dodon.

Vadim Krasnoselski la rândul său spune că vaccinul va veni până la sfârșitul lunii aprilie și vorbește despre 62 de mii de doze promise de Moscova regiunii transnistrene. „42 de mii de doze vor veni în aprilie, iar restul 20 de mii – pe parcursul lunii mai”, a scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

Atât Igor Dodon, cât și Vadim Krasnoselski au declarat de mai multe ori că președinta Maia Sandu este cea care a blocat accesul vaccinului rusesc în Republica Moldova și, respectiv, în regiunea transnistreană. Pe de altă parte, Maia Sandu, a declarat că i-a transmis o scrisoare lui Vladimir Putin, cu solicitarea ca liderul de la Kremlin să ajute Republica Moldova cu asigurarea de vaccinuri împotriva COVID-19. Maia Sandu a precizat, în cadrul unei emisiuni la RTR-Moldova, că a adresat asemenea scrisori şi altor 30 de şefi de stat. Maia Sandu a mai spus că în cadrul discuţiilor cu ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, diplomatul i-a comunicat că în prezent nu este posibil ca Moldova să cumpere vaccinul rusesc, însă Rusia este dispusă să ofere o donaţie de vaccinuri.

XS
SM
MD
LG