Linkuri accesibilitate

„Igor Dodon a făcut parte din primul rând de fugari din Partidul Comuniștilor după 2009” (Cristina Melnic / Adevărul)


Imagine generică
Imagine generică

Revista presei de la București.

Analiză LARICS publicată pe blogurile Adevărul, în care Cristina Melnic face o comparație între Igor Dodon și Vladimir Voronin, stabilind o linie de continuitate între regimurile lor. „Practic, scrie Melnic, Igor Dodon este reprezentantul aripei tinere din partidul comunist, crescut sub aripa lui Vladimir Voronin, și care a ajuns să-i conteste autoritatea liderului odată cu pierderea puterii absolute în Republica Moldova”.

În clipa de față însă, sub conducerea lui Dodon, Republica Moldova a intrat într-o fază periculoasă: „Moldova a fost ocupată de ruși în mod democratic”. Igor Dodon, cel care primea în 2017 de la Vladimir Putin harta Moldovei Mari, și-a impus un cabinet de miniștri așa-zis tehnocrați cu ajutorul căruia a acaparat toate pârghiile în stat.

Spre deosebire de Voronin, actualul șef de stat este extrem de „servil”...

Călătoriile sale lunare la Moscova indică clar de unde e sfătuit și de ce a stagnat parcursul european al țării.

Fiecăruia din cei doi – lui Dodon și lui Voronin – li se face câte un portret detaliat, util în special publicului românesc. Dodon a făcut parte din primul rând de fugari din Partidul Comuniștilor după 2009. Fondând Partidul Socialiștilor, el a intenționat – și a și reușit – să captureze electoratul PCRM. Despre Vladimir Voronin este amintit gestul meritoriu de a fi refuzat planul Kozak privind Transnistria în 2003. Spre deosebire de Voronin, actualul șef de stat este extrem de „servil”, spune analista. Cel mai recent gest o dovedește: „guvernul «tehnocrat» al lui Igor Dodon a consimţit preluarea Aeroportului Internaţional Chişinău de către un necunoscut miliardar rus”.

Anul 2019 s-a încheiat însă și cu o veste bună: pe 30 decembrie, Consiliul Audiovizualului de la Chișinău a aprobat licența pentru frecvențele TVR în Republica Moldova. Ovidiu Nahoi scrie pe această temă în Newsweek. TVR-ului i se retrăsese abuziv licența în 2007, la ordinul lui Vladimir Voronin, apoi, după ce CEDO a dat dreptate României în contestația introdusă pe acest subiect, TVR a putut reveni în decembrie 2013, dar numai prin cablu, așadar doar în Chișinău și câteva orașe mai mari.

De acum, TVR va avea o „misiune crucială” dincolo de Prut, mult dincolo de simpla prestație de presă. Va trebui să contracareze dezinformarea rusească ce acționează pe scară largă, în special prin Sputnik, care „desfășoară nu doar o amplă activitate publicistică, ci și un larg program de training pentru jurnaliști actuali sau în devenire. Biroul de la Chișinău a organizat în decembrie un workshop consacrat manipulării (!), susținut de jurnaliști ruși. Numeroase grupe de studenți la jurnalism fac practică în birourile rețelei controlate de Kremlin. Sputnik este, bineînțeles, foarte activ și în ce privește actualitatea românească”.

TVR va avea o „misiune crucială” dincolo de Prut, mult dincolo de simpla prestație de presă...


Ovidiu Nahoi, pe care l-am citat, e de părere că TVR nu va trebui să ocolească programele în limba rusă, pentru că și populația rusofonă ar trebui să afle că România este o țară cu mult mai multe posibilități decât Moldova, așa cum românofonii pare că deja au înțeles.

Ioana Ene –Dogioiu scrie la Ziare.com despre varianta alegerilor anticipate în România, despre ce poate ea rezolva, dar mai ales ce poate bloca. Înainte de toate, rămâne în continuare greu să se ajungă la anticipate. Cu fiecare zi care trece, fereastra de oportunitate se mai închide un pic, nu doar pentru clarificarea majorității parlamentare, ci, mai ales, pentru soarta alegerilor locale. Dacă guvernul Ludovic Orban forțează o moțiune de cenzură pe tema alegerilor în două tururi iar ea nu trece, înseamnă că acest subiect crucial cade de la sine.

XS
SM
MD
LG