Linkuri accesibilitate

Igor Dodon condamnă bombardamentele ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei


Ex-președintele Igor Dodon a condamnat, în premieră, atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene, care au dus la deconectări masive de curent în R. Moldova.

Este prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina când fostul lider socialist dă o apreciere acțiunilor Federației Ruse în Ucraina. Forțele politice pro-ruse din R. Moldova evită declarațiile ferme despre războiul din țara vecină.

„Noi am rămas fără lumină, și Dumneavoastră, și eu acasă la mine. La Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat și 24 de ore. Închipuiți-vă, ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă ar putea să se stingă lumina pe o sutcă... Ce fac oamenii?”, a declarat jurnaliștilor de la Publika TV, Igor Dodon.

Fostul șef al statului a mai mulțumit României pentru curentul livrat R. Moldova, afirmând că este nevoie de soluții tehnice care ar proteja sistemul energetic moldovean.

Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din sudul Ucrainei au dus la întreruperi de curent în R. Moldova, pe 15 și 23 noiembrie. Potrivit autorităților, acest lucru se întâmplă pentru că sistemele energetice ale celor două țări vecine sunt interconectate.

De la 1 noiembrie, R. Moldova importă din România cea mai mare parte din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului (circa 80%). Este folosită singura linie de înaltă tensiune disponibilă, linia de 400 de kilovolți Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan, care trece prin sudul Ucrainei și prin regiunea transnistreană.

XS
SM
MD
LG