Linkuri accesibilitate

Igor Dodon pentru Current Time: Socialiștii nu se vor alia cu blocul Pobeda


Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, în interviu cu jurnalista Current Time, Iryna Romaliyska
Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, în interviu cu jurnalista Current Time, Iryna Romaliyska

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, spune că vina pentru războiul din Ucraina aparține „ambelor părți”, că scenariul ucrainean nu se poate repeta în Moldova și că opoziția de la Chișinău trebuie să se unească pentru a învinge PAS-ul.

Critic vehement al actualei guvernări a Partidului Acțiune și Solidaritate și al președintei Maia Sandu, ex-președintele Igor Dodon a declarat într-un interviu cu televiziunea de limbă rusă Current Time că toate partidele de opoziție din Republica Moldova ar trebui să adopte o strategie comună pentru a schimba actuala putere politică de la Chișinău, pe care a numit-o „catastrofică”.

„Nu ne aliem cu „Pobeda” lui Șor ”

În opinia lui Dodon, care încă nu a anunțat oficial dacă va candida la alegerile prezidențiale, în primul tur de scrutin partidele din opoziție ar trebui să nu se atace reciproc.

Dacă un nou șef al statului nu va fi ales din primul tur, atunci „toți trebuie să se unească în jurul acelui candidat al opoziției care va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale”, a declarat Dodon Irinei Romaliyska, de la televiziunea de limbă rusă a RFE/RL.

Dodon trage însă o linie roșie în această unitate imaginară și spune că PSRM nu se va uni și nu va face alianțe cu blocul „Pobeda” al oligarhului fugar, Ilan Șor.

„Nu ne vom uni, avem propria noastră agendă. Suntem un partid sistemic, un partid consecvent, avem cea mai dezvoltată infrastructură de partid din Moldova, avem reprezentanți în toate localitățile. De aceea, nu intenționăm să facem alianțe cu Ilan Șor sau cu partidul său”, a spus Dodon.

Socialiștii au anunțat de mai multe ori că încearcă să identifice un candidat comun al opoziției pentru alegerile prezidențiale, însă nu ar fi reușit pentru că celelalte partide își doresc propriul candidat la alegerile pentru șefia statului, ca o trambulină pentru alegerile parlamentare.

„Vom apăra țara de orice agresiune – fie din Vest, fie din Est”

În interviul pentru Current Time, Dodon a evitat de câteva ori să răspundă direct la întrebarea: „Cine a început războiul împotriva Ucrainei”, spunând că „toate părțile – și rușii, și ucrainenii – sunt vinovate”.

El s-a poziționat drept un apărător al „intereselor naționale moldovenești” și al statutului de neutralitate al Republicii Moldova, spunând că dacă vor ajunge la putere, „socialiștii împreună cu alții vor face tot posibilul să mențină pacea”.

„Vom apăra țara de orice agresiune – fie din Vest, fie din Est. Dar cred că noi vom putea obține de la partenerii noștri din Vest și din Est respectarea statutului nostru de neutralitate”, a declarat Dodon, excluzând un scenariu în care i-ar cere lui Putin să-și trimită trupele în R. Moldova.

Alte întrebări la care răspunde Dodon pentru Current Time:

  • Ce condiții vor înainta socialiștii Uniunii Europene în cadrul negocierilor de aderare dacă vor ajunge la putere în R. Moldova?
  • Cine finanțează acum Partidul Socialiștilor?
  • Pe cine „pariază” Federația Rusă în Republica Moldova: pe Igor Dodon sau pe Ilan Șor?
  • Admite Dodon vreo posibilitate sau vreo situație în care i-ar cere lui Putin să trimită trupe în R. Moldova?

Interviul cu Igor Dodon, înregistrat la Bratislava, la 20 iunie, poate fi citit integral în română aici.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG