Linkuri accesibilitate

Dodon spune că socialiștii vor „apăra țara de orice agresiune – fie din Vest, fie din Est”


Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, în interviu cu jurnalista Current Time, Iryna Romaliyska
Liderul Socialiștilor, Igor Dodon, în interviu cu jurnalista Current Time, Iryna Romaliyska

Acesta este un interviu pentru canalul de televiziune „Current Time”. Mă numesc Iryna Romaliyska, bună ziua! Invitatul nostru de astăzi este Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și unul dintre, nu mi-e teamă să spun, cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin în spațiul post-sovietic. Putem spune așa?

Igor Dodon: Puteți încerca. Vom discuta despre asta astăzi.

Mai sunt patru luni până la alegerile prezidențiale din Moldova. Încă nu v-ați hotărât dacă veți candida, sunteți pregătit să ne spuneți asta sau încă mai căutați un candidat unic al opoziției?

Igor Dodon: Știți, nu voi anunța decizia mea aici, în Bratislava. Vom lua această decizie și o vom anunța public la Chișinău. Cred că în următoarele săptămâni va fi clar, a mai rămas foarte puțin timp. Dar rămânem pe poziția că, dacă am putea găsi un candidat unic din partea tuturor partidelor de opoziție, desigur, șansele opoziției ar fi mult mai mari.

Acum nu există un astfel de candidat?

Igor Dodon: Deja 7-8 candidați din opoziție, din diferite partide, jucători principali, au anunțat că vor participa la alegeri. Noi încercăm să așezăm toate partidele de opoziție la masa negocierilor, pentru a avea o strategie comună. Strategia comună pentru primul tur trebuie să fie de așa natură încât să nu ne luptăm între noi. Obiectivul comun este să schimbăm această putere, să schimbăm conducerea țării, deoarece ultimii 3-4 ani au fost catastrofici pentru Moldova, probabil vom discuta despre asta astăzi. Și în turul doi, în opinia noastră, toți trebuie să se unească în jurul acelui candidat al opoziției care va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

În jurul dumneavoastră?

Igor Dodon: Ce?

În jurul dumneavoastră.

Igor Dodon: Nu neapărat.

Eu mă uit pe sondaje și [din partea opoziției] doar dumneavoastră aveți șanse. Sincer, așa pare din ce am văzut în sondaje.

Igor Dodon: Să așteptăm câteva săptămâni. Cred că vor fi surprize în această campanie.

De ce nu ați reușit să ajungeți la un acord cu celelalte partide?

Igor Dodon: Deoarece în jumătate de an vor fi alegeri parlamentare. Liderii acestor partide vor să participe la alegerile prezidențiale pentru a obține un anumit scor de 4-5-6 procente sau 10%, pentru a avea șanse să intre în următorul parlament. Moldova este o țară parlamentară. Președintele, desigur, este o figură foarte importantă, dar nu are acele prerogative specifice unei forme de guvernământ prezidențiale. Prerogativele principale, în orice caz, sunt ale guvernului și ale parlamentului. De aceea, principala bătălie va fi, desigur, anul viitor.

Vreau să revin la alegerile prezidențiale. Maia Sandu are aproximativ 35% - am văzut două sondaje - dumneavoastră aveți 15-16%. Contați pe faptul că veți intra în turul doi?

Igor Dodon: Ați spus că ajung în turul doi.

Am spus că doar dumneavoastră aveți șanse dintre politicienii opoziției pe care i-am văzut în sondaje.

Igor Dodon: Unul dintre ultimele sondaje realizate de un institut american arată că 60% din populația Moldovei dorește un alt președinte, adică antirating-ul actualului președinte este cel mai mare din țară.

Am văzut alte cifre legate de antirating.

Igor Dodon: Există astfel de sondaje, dar sunt și altele, ele se schimbă în fiecare zi. Știm ce înseamnă un sondaj sociologic. Cred că șansele ca un candidat să câștige din primul tur sunt foarte mici. Și, desigur, actualul președinte va face tot posibilul și se va baza pe diasporă. Pentru că în țară sigur nu câștigă nici în primul, nici în al doilea tur, așa arată toate măsurătorile. Cred că din nou se vor baza pe diaspora occidentală. Ce înseamnă diaspora? Sunt cetățenii noștri moldoveni care trăiesc în străinătate.

Un milion și jumătate, dacă nu mă înșel?

Igor Dodon: Dacă considerăm că acum în Moldova sunt aproximativ 2,5 milioane de cetățeni, iar când am ieșit din Uniunea Sovietică erau 4,5 milioane de moldoveni, bine, 500 de mii în Transnistria, atunci aproximativ un milion și jumătate de cetățeni de-ai noștri sunt în străinătate. Cred că în prezent aproximativ 30-40% sunt în Federația Rusă, adică 400-500 de mii, și aproximativ un milion sunt în Occident.

Într-un interviu acordat agenției de presă „RIA Novosti” la Forumul de la Sankt Petersburg, ați declarat că nu ați purtat negocieri cu Ilan Șor, oligarhul moldovean fugar care trăiește în Israel și acum în Rusia. A existat un mare conflict între dvs., cu multe acuzații reciproce. Dvs. l-ați acuzat pe Șor că vă cumpără candidații la alegerile locale, că vă cumpără deputații. Ați spus că este un criminal, că este susținut de Plahotniuc, un alt oligarh moldovean fugar. I-ați numit partidul o „grupare mafiotă”. Nici el nu și-a ales nici cuvintele, numindu-vă de exemplu „reutilizabilul Dodon”. Și după toate acestea va trebui să vă uniți? Dacă nu acum, atunci în turul doi al alegerilor.

Igor Dodon: Nu ne vom uni, avem propria noastră agendă. Suntem un partid sistemic, un partid consecvent, avem cea mai dezvoltată infrastructură de partid din Moldova, avem reprezentanți în toate localitățile. De aceea, nu intenționăm să facem alianțe cu Ilan Șor sau cu partidul său.

Dar spuneți...

Igor Dodon: Nu știm ce se va întâmpla în viitorul parlament, nu știm cine va ajunge acolo...

Nu, mă refer chiar la aceste alegeri. Dvs. spuneți că toate partidele vor trebui să se unească și să adopte o strategie comună. Înțeleg corect că asta presupune o unire politică și cu Șor?

Igor Dodon: Asta nu înseamnă că ne vom uni cu Șor. Asta înseamnă că în turul doi, cred că toate partidele de opoziție ar trebui să îndemne să se voteze împotriva actualei puteri. Nu contează cine va fi în turul doi - poate fi Dodon, poate fi Chicu, nu știm încă cine va fi în turul doi. Repet, vor fi surprize. Și nu este cert că va fi turul doi, așa cum discutăm acum.

Dar ce ar putea fi o surpriză?

Igor Dodon: Poate fi o altă componență a turului doi. Sau poate că nu vor fi alegeri.

Cum să nu fie alegeri?

Igor Dodon: Actuala putere ar putea merge pe scenariul ucrainean.

Pe ce scenariu?

Igor Dodon: Să anuleze alegerile. Să nu fie alegeri timp de 3 luni.

O să vorbim despre Ucraina mai târziu. Dar în Ucraina nu se anulează alegerile, conform legislației în vigoare, pe timpul stării de război nu pot fi organizate alegeri.

Igor Dodon: Bine. Alegerile sunt amânate, să zicem așa. Nu trebuie să excludem nimic, pentru că dacă actuala putere va înțelege că pierde puterea, credeți-mă, va merge pe orice scenariu.

Deocamdată, conform sondajelor, Maia Sandu nu are nevoie de asta.

Igor Dodon: Dacă ar fi fost atât de siguri că nu este nevoie, nu ar fi intrat în panică și nu ar fi făcut ce fac acum – adoptarea votului prin corespondență, doar pentru cetățenii Moldovei care locuiesc în SUA și Canada.

Prin e-mail?

Igor Dodon: Nu, prin poștă. Prin poștă, cu porumbei. Noi o numim votul cu porumbei. Dacă Maia Sandu și actuala putere, și coordonatorii lor occidentali ar fi fost siguri de victorie, nu ar fi introdus pentru prima dată în istoria statului moldovean votul prin corespondență. Și nu pentru toți cetățenii moldoveni din toate țările, nici măcar pentru cei din Europa, din Uniunea Europeană, din Italia, unde sunt cei mai mulți moldoveni, ci pentru cei din Statele Unite și Canada. Ei speră că vor fi ajutați de resursele administrative ale acelor țări. Aceasta, dar și multe alte modificări pe care le fac acum înainte de alegeri arată că ei sunt în flăcări, înțeleg și se tem că totul nu merge chiar ca pe roate. Dar nu este chiar așa, de aceea trebuie să luăm în considerare și varianta că ar putea amâna aceste alegeri.

CONTEXT: Legea le permite cetățenilor moldoveni să voteze prin corespondență nu numai în SUA și Canada, ci și în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Comisia de la Veneția a dat un aviz pozitiv acestei legi.

Vreau să vă întreb despre Șor. El merge la Moscova, unde a creat blocul „Pobeda”. Ultima dată când a fost la Moscova sau Sankt Petersburg, la evenimentul său a fost și Maria Zaharova, s-a întâlnit cu Margarita Simonyan, cu Aleksandr Dughin. Putin personal a făcut o poză cu Guțul, bașcanul Găgăuziei, ceea ce este surprinzător. Nu sunteți gelos că nu dumneavoastră sunteți favoritul Kremlinului, ci Ilan Șor?

Igor Dodon: Știți, în politică nu ar trebui să existe emoții. Nu este vorba despre „îmi place sau nu îmi place”. Cum spunea Vladimir Vladimirovici „îți place sau nu, suportă, frumoasa mea”. Nu suntem la măritiș. Fiecare partid, fiecare politician are propria strategie, propria tactică. Nu este nicio problemă, lăsați-i pe ceilalți să se întâlnească [cu Putin]. Care e problema? De aceea, nu văd nicio subtext sau vreun motiv de gelozie. Nu ne-am luptat și nu ne vom lupta să fim „soția preferată” a cuiva, nici în Occident, nici în Est, nu ne interesează asta. Ne interesează opinia poporului moldovenesc, sincer vorbind. Am spus deja că poporul moldovenesc va decide cine merită să-l reprezinte la aceste alegeri și la următoarele.

Folosind expresia dumneavoastră, cred că acum „soția preferată a lui Putin” este Șor.

Igor Dodon: Sună bine.

Este formularea dumneavoastră.

Igor Dodon: Comparativ cu Europa, acolo există valori tradiționale, care nu permit să vorbim așa.

Dar sunteți de acord că favoritul Kremlinului acum este Șor?

Igor Dodon: Nu, nu sunt de acord, și nici nu ne preocupă acest lucru. Avem contacte bune cu parteneri din Occident și din Est. De exemplu, aici, la Bratislava, voi avea o întâlnire cu vicepreședintele parlamentului slovac, avem relații bune...

Bănuiesc că în Ungaria sunteți primiți călduros...

Igor Dodon: Și nu doar în Ungaria. Și în lunile următoare veți vedea asta. Avem contacte bune și în Rusia. Ieri am avut o conversație telefonică cu liderul partidului „Spravedlivaya Rossiya”.

Și în Belarus, și în Coreea de Nord...

Igor Dodon: În Coreea de Nord nu am fost încă.

Regretați că nu ați fost? Vreți să mergeți?

Igor Dodon: Nu, nu tindem spre asta. E departe. Avem relații bune cu China, de aceea vom dezvolta relații cu toți. Avem relații bune cu Turcia, de exemplu, avem un acord interpartinic cu Erdoğan. Vom dezvolta relații cu toți, în funcție de interesele noastre naționale.

Guvernele Canadei, SUA și Marii Britanii au emis săptămâna trecută o declarație comună. Probabil ați citit-o, ați văzut-o, ați discutat-o. În acea declarație comună, guvernele acelor state afirmă că Kremlinul își susține aliații în Moldova pentru a submina sau pentru interveni în alegerile prezidențiale. Voi cita: „Agenți ruși conspiră pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale. Ei intenționează să provoace proteste dacă un candidat pro-rus nu câștigă. Ei caută să formeze o opinie publică negativă despre guvernele occidentale și conducerea actuală a Moldovei. Rusia susține candidații la președinție și intensifică tensiunile sociale.” Este vorba despre dumneavoastră?

Igor Dodon: Pe cine susțin Statele Unite, Canada, Marea Britanie?

Deci este vorba despre dumneavoastră?

Igor Dodon: Nu, nu, eu adresez o întrebare de contrabalanță, nu dumneavoastră, ci lor. Vorbind deschis, această declarație este în sprijinul Maiei Sandu.

Mi se pare că acolo se spune clar că o susțin pe Sandu.

Igor Dodon: Cum se poate interpreta această declarație? În diferite moduri. Și, să fim sinceri, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Occidentul au posibilitățile de sute ori mai mari decât Rusia ca să influențeze alegerile din Moldova. Stimații noștri parteneri din Occident au mult mai multe instrumente și posibilități să influențeze rezultatele alegerilor din R. Moldova. Și aici nu vorbim doar despre cele aproximativ 14 mii de ONG-uri finanțate direct de Departamentul de Stat, Fundația Soros, Comisia Europeană și așa mai departe, ci și despre faptul că practic nu au mai rămas mass-medie independentă în Moldova, există doar presă care lucrează pentru actuala putere.

Deci, este vorba despre dumneavoastră?

Igor Dodon: Nu știu despre cine este vorba, pentru că noi încă nu suntem candidați.

Veți ieși la proteste dacă Maia Sandu câștigă alegerile?

Pe intern, actualul președinte nu va câștiga aceste alegeri, este clar. Va câștiga prin manipulare și falsificare în străinătate. Noi vom încerca să luptăm împotriva acestor lucruri. Și aici este foarte importantă strategia comună a întregii opoziții, a partidelor de dreapta și a altora, astfel încât să avem o activitate consolidată în diaspora pentru a monitoriza aceste alegeri. Dacă vom vedea falsificări și le vom documenta, desigur, că vom lua anumite decizii în acest sens.

Ce surse de finanțare are partidul dumneavoastră?

Igor Dodon: Bugetul de stat. Aproximativ 80% din finanțare vine de la bugetul de stat, pentru că avem, conform legii, posibilitatea finanțării din bugetul de stat, pe baza rezultatelor alegerilor anterioare, locale, parlamentare și așa mai departe. Aproximativ 15-20% din finanțare, nu mai mult, sunt donațiile de la membri.

Vă întreb direct: primiți bani de la Moscova?

Igor Dodon: Nu.

De fapt, de ce, pentru că.....

Igor Dodon: Pentru că nu primim!

De ce vă întreb asta? Pentru că am revăzut acele înregistrări din 2019, foarte cunoscute în Moldova.

Igor Dodon: Acum acel caz este în instanța de judecată.

În acele înregistrări, dumneavoastră și Plahotniuc, un alt oligarh moldovean fugar, discutați despre o alianță. În acea înregistrare spuneți că primiți bani de la Miller și Kozak, și că Kozak a spus că nu va mai transmite bani pentru partid de la 1 aprilie, este vorba despre sute de mii de dolari, și că acum ar trebui să plătească Plahotniuc. Impresionant. Ce a fost asta?

Igor Dodon: Când aceste înregistrări au fost prezentate recent în instanță, toți cei prezenți au văzut în sfârșit ce am spus mereu: că nu este originalul înregistrărilor. Am cerut o expertiză și instanța a fost de acord. Și aceste înregistrări, cum am spus în 2019, sunt înregistrări false, tăiate din diverse fragmente și acest lucru este evident. De aceea, ce a fost asta? A fost o încercare a lui Plahotniuc, după ce am reușit să-l scoatem din țară și și-a pierdut puterea, de a ne discredita și de a ne împiedica să facem o alianță cu dreapta. Nu am căzut în capcana lor și acum, din păcate sau din fericire, suntem implicați în procese judiciare. Noi facem față loviturilor, mergem mai departe. Au fost deschise 13 cauze penale în ultimii doi ani.

Igor...

Igor Dodon: Și aceste cauze penale au fost deschise tocmai la aniversarea Maiei Sandu, atunci au venit la mine acasă să facă percheziții și m-au reținut.

Aceasta este un detaliu interesant, că s-a întâmplat exact de ziua ei.

Igor Dodon: Da, în ziua când Maia Sandu a împlinit 50 de ani.

Dar revenind la subiect, dvs. spuneți că aceste înregistrări nu sunt autentice. Da, în acel video sunt subtitrări, dar fragmentul despre care vorbesc nu este montat, nu sunt „tăieturi la montaj”, dvs. spuneți:

Igor Dodon: Dar dvs. ați văzut imaginile video?

Da.

Igor Dodon: Cele din instanța de judecată?

Eu vorbesc despre un fragment concret, unde dvs. spuneți: „Acea finanțare pe care o primeam de obicei de la Miller și Kozak, dar Kozak i-a interzisd lui Miller să ne mai dea ceva. Putin a spus: există o anumită neclaritate, de la 1 aprilie nu le mai dau nimic. Și eu îl întreb pe Kozak aseară... și așa mai departe. Acestea sunt cuvintele dvs?

Igor Dodon: Nu, nu sunt cuvintele mele. Nu ați văzut înregistrările din instanță. Ați văzut fragmentele prezentate la televizor. Înregistrările din instanță arată clar că sunt montate, secundă cu secundă.

Dar acestea sunt cuvintele dumneavoastră, sunteți pe video.

Igor Dodon: Sunt fragmente extrase din diverse contexte și montate împreună.

Aceasta video este filmat dintr-un singur cadru.

Igor Dodon: Nu.

Dar înainte susțineați că în acest mod, de fapt, ați fi încercat să-l păcăliți pe Plahotniuc, să-l deconspirați.

Igor Dodon: Procesul de negocieri a fost pentru a câștiga timp. Aveam doar trei zile pentru a încerca să facem o altă alianță în Parlament pentru a-l scoate pe Plahotniuc de la putere. Și am reușit.

Deci, în acel mod distrăgeați atenția lui Plahotniuc promițându-i o alianță, dar de fapt luptați împotriva lui?

Igor Dodon: Pentru a face o alianță cu dreapta.

Aceasta este versiunea dvs?

Igor Dodon: Nu este o versiune, așa s-a întâmplat.

Dar bani nu ați cerut bani de la el?

Igor Dodon: Exact așa s-a întâmplat.

Bine, pentru a încheia cu această parte a discuției, ce era în acea sacoșă neagră pe care Plahotniuc încerca să vi-l dea?

Igor Dodon: Încerca să-l dea, dar nu l-am luat. Era o provocare clară.

Ce era în acea pungă?

Igor Dodon: De unde să știm noi?

Deci încercați să-l păcăliți, iar el încerca să vă provoace?

Igor Dodon: Încerca să filmeze momentul în care îmi dă ceva, dar nu am căzut în capcană. A fost o provocare clară și ieftină.

Dar pe înregistrare, când nu luați acel sac negru, spuneți: „Dați-l lui Costea, să-l dea lui Cornel pentru salarii.”. Despre ce era vorba?

Igor Dodon: Este iarăși un fragment rupt din context.

Deci, dvs. susțineți că nu ați spus acele cuvinte?

Igor Dodon: Eu afirm că acestea sunt fragmente scoase din context și montate de Plahotniuc și prezentate publicului.

O ultimă clarificare pe acest subiect. Când spuneți că ați luat bani de la Miller și Kozak...

Igor Dodon: Nu am spus că am luat bani. Este un fragment rupt din context...

Bine, deci acea frază pe care am auzit-o este pur și simplu o combinație de cuvinte scoase din context?

Igor Dodon: Da, și asta se vede clar din probele prezentate de procuratură în instanță.

Și aceeași lucru este valabil în cazul video-ului cu Cornel care trebuia să plătească salariile?

Igor Dodon: Da, și veți vedea asta când se va face expertiza. Am cerut o expertiză urgentă în martie anul acesta, dar actuala putere a spus că expertiza va dura un an și jumătate. Pentru noi și aceasta este o întrebare. Cred că aceste dosare penale au fost deschise cu speranța că vom fugi din țară, așa cum au făcut alții. Probabil asta era miza. Sau pentru a ne face să renunțăm la activitatea politică. Au trecut doi ani. Există aproximativ 13 dosare penale deschise pe numele meu, al soției, al mamei, pe numele tuturor apropiaților mei, pe conducerea Partidului Socialiștilor. Am rezistat în fața la toate.

Toți acești oameni sunt implicați în același dosar?

Igor Dodon: În acest dosar și în altele. Au fost deschise 13 dosare penale.

Există posibilitatea să ajungeți la închisoare?

Igor Dodon: Ei și-ar dori asta. Dar nu există dovezi. Toate cazurile se destramă în instanță. Există deja o concluzie preliminară a Curții Europene a Drepturilor Omului care a confirmat că avem dreptate într-unul dintre aceste cazuri.

Deci instanțele din Moldova sunt independente?

Igor Dodon: Nu sunt independente. Pentru că am apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care a confirmat că instanțele din Moldova au greșit într-un caz.

Referitor la CEDO am înțeles. Întrebam dacă vă temeți că veți fi încarcerat.

Igor Dodon: Pentru că ceea ce au vrut să facă rapid, în trei-patru luni, a eșuat.

În fiecare interviu cu propagandiștii ruși spuneți că în R. Moldova există dictatură, regim, etc. Dar ne întâlnim cu dvs. la Bratislava. Deci, în ciuda celor 13 dosare penale despre care vorbiți, nu aveți interdicție de a părăsi țara, nu sunteți în arest preventiv, nici măcar în arest la domiciliu. Deci, există sau nu dictatură în Moldova?

Igor Dodon: Este interesant punctul dvs. de vedere: dacă nu ai fost împușcat, atunci este democrație, nu? Dacă o persoană nevinovată nu a fost închisă, atunci este democrație, acesta este punctul de vedere? Interesantă propagandă occidentală.

Eu văd cum funcționează justiția, dacă pot spune așa, în Rusia. Acolo, orice opozant este închis, în cel mai bun caz este în viață după gratii.

Igor Dodon: Dar noi nu suntem în Rusia, suntem în Moldova.

Deci Maia Sandu nu este un dictator la fel de mare ca Putin?

Igor Dodon: Ca Putin sau ca cine?

Ca Putin.

Igor Dodon: Eu nu l-aș numi încă pe Putin dictator. Asta ați spus dumneavoastră.

Nivelul dictaturii lui Sandu este mai mic decât în Rusia. Acolo toată opoziția este închisă. În cel mai bun caz, acei opozanți sunt vii.

Igor Dodon: Să spunem așa: Maia Sandu are caracteristici care o transformă, în opinia mea, într-un dictator mai serios decât alții dictatori din punctul dvs. de vedere. Eu nu mă refer la Rusia sau altă țară.

Vreau să discutăm în continuare despre război. În 2019, - atunci când era deja război de cinci, nu în forma actuală, - ați spus într-un interviu pentru „RIA Novosti” că: „Vladimir Putin este pentru mine un exemplu de servire a statului și a poporului său.”. Au trecut cinci ani de atunci. Putin a atacat Ucraina. Se întâmplă lucruri îngrozitoare. Pe continentul european acesta este cel mai mare război de la cel de-al Doilea Război Mondial. Soldații săi omoară civili, violează, jefuiesc, comit atrocități. Putin este dat în căutare internațională de Curtea Penală Internațională. Îl considerați în continuare un exemplu?

Igor Dodon: Consider că acest război este o tragedie. În Ucraina este război. Este o tragedie pentru poporul ucrainean. Consider că este o tragedie și pentru poporul rus. Este o tragedie pentru noi, moldovenii.

Rachetele deja ajung la dumneavoastră.

Igor Dodon: Stați puțin. Este o tragedie pentru că pentru noi atât ucrainenii, cât și rușii sunt frați. De altfel, a doua cea mai mare etnie din R. Moldova, după moldoveni, sunt ucrainenii. Am primit sute de mii de refugiați. Mulți au rămas și acum locuiesc în Moldova. Este o tragedie. Nu cred că cineva se bucură de acest război. Ce se întâmplă acolo? Când a început totul? Să ținem partea cuiva... Pentru că atunci când copiii erau uciși în Donbas sau arși de vii la Odesa, dvs. râdeți, dar de la Chișinău până la Odesa sunt doar 100 și ceva de kilometri.

Unde ați fost în ultimii opt ani! Eu am fost în Donbas.

Igor Dodon: De la Chișinău până la Odesa sunt doar 100 și ceva de kilometri. Acolo ardeau oameni de vii.

Asta nu este adevărat.

Igor Dodon: Ei bine, vedeți, asta nu este adevărat.

Acest lucru este dovedit de multe investigații ale experților independenți și ale jurnaliștilor.

Igor Dodon: Haideți să nu ne certăm. Dvs. aveți propria voastră versiune, noi am văzut altceva...

Poate pentru că urmăriți doar propaganda rusă? Sunt gata să vă trimit link-uri la investigații bune.

Igor Dodon: Urmăresc și interviurile dumneavoastră, știrile dumneavoastră sunt transmise în Moldova. Încerc să mă informez din diferite surse. Din păcate, acum sunt multe emoții diferite în ambele părți. Nu consider că Moldova ar trebui să țină partea cuiva, suntem o țară neutră din punct de vedere militar. Condamnăm războiul.

Cine a început războiul?

Igor Dodon: Considerăm că războiul trebuie să se termine cât mai repede posibil prin negocieri.

Cine a început războiul?

Igor Dodon: Noi nu susținem poziția oficială a R. Moldova care spune că războiul trebuie să continue doar pe câmpul de luptă. Considerăm că este greșit. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor. Cine a început războiul? Ascultați-mă, îmi voi exprima opinia, dvs. veți spune că este propagandă și așa mai departe. Am văzut ce s-a întâmplat acolo cu Maidanul de la Kiev, vedem ce s-a întâmplat, din păcate. Dvs. ați fost în Donbas, eu nu am fost acolo și așa mai departe. Cred că toate părțile sunt vinovate. Și rușii, și ucrainenii.

Stați puțin, vorbiți despre evenimentele din interiorul Ucrainei. Cine a trimis trupe în Ucraina?

Igor Dodon: Cum vă numiți?

Irina.

Igor Dodon: Irina, lăsați-mă să-mi termin gândul, înțeleg ce încercați să obțineți. Ascultați poziția mea.

Încerc să obțin un răspuns la întrebarea mea. Cine a trimis trupe în Ucraina?

Igor Dodon: Toate părțile sunt vinovate de ce s-a întâmplat în Ucraina.

Cine a trimis trupe în Ucraina?

Igor Dodon: În 2019, în octombrie-noiembrie, am avut o discuție informală cu Zelenski la Tokyo, la inaugurarea împăratului Japoniei. Și m-a întrebat: „Igor Nicolaevici, aveți o problemă cu Transnistria, de 30 de ani care este opinia dumneavoastră? Ce părere aveți despre problema noastră?”. Vorbea despre Donbas. I-am spus: „Este problema dumneavoastră internă, nu ne băgăm. Dar, din experiența noastră, dacă aveți posibilitatea să negociați fără sânge, trebuie să o faceți. Din păcate, am ajuns în situația în care sute de mii de bărbați, femei și copii mor. De ambele părți. De aceea, politicienii responsabili trebuie să se oprească.

Cine a atacat Ucraina?

Igor Dodon: Iarăși începeți.

Păi, mi se pare o întrebare foarte simplă, mor sute de mii de oameni!

Igor Dodon: Pe mine mă interesează ce se va întâmpla în Moldova. Mă interesează ca actualul guvern moldovenesc...

Este o întrebare foarte simplă: cine a trimis trupe în Ucraina?

Igor Dodon: Cine a ars oamenii la Odesa?

Au fost confruntări. Există multe investigații, cazuri penale în Odesa – au fost confruntări.

Igor Dodon: Dvs. vreți ca eu să țin partea cuiva. Vă explic: consider că este o tragedie pentru poporul ucrainean și rus. Ei trebuie să se așeze la masa de negocieri și să discute.

Dar ce părere aveți despre aceste propuneri ale lui Putin, de a ceda și mai multe teritorii Rusiei decât cele pe care le-a ocupat și anexat deja?

Igor Dodon: Este treaba lor - a Rusiei și a Ucrainei. Mă interesează Moldova, Transnistria, Găgăuzia. Pe mine mă interesează interesul național. Mă interesează ca rușii și ucrainenii să se înțeleagă pentru ca, Doamne ferește, războiul să nu vină în țara noastră. Dar ceea ce face Maia Sandu în ultima lună, în ultimul an, în țara noastră neutră, creează impresia că pregătește Moldova pentru un scenariu ucrainean, iar asta mă îngrijorează foarte mult.

Dacă veți fi ales președinte sau ulterior veți deveni premier...

Igor Dodon: Dacă voi participa la alegeri.

Da, bineînțeles. Sau mai târziu, dacă deveniți premier, va trebui să adoptați o poziție clară. Așadar, vă întreb: Crimeea, Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie sunt teritorii ale Ucrainei?

Igor Dodon: Cred că după negocierile de pace va deveni clar unde se va opri războiul și va fi clar și pentru Ucraina, și pentru Rusia. Vom sprijini această poziție pe care o vor lua părțile după negocieri.

Deci, în acest moment...

Igor Dodon: Cu doi ani în urmă, rușii erau la Kiev, mi se pare.

Da.

Igor Dodon: Și apoi au plecat.

Au fost alungați.

Igor Dodon: Au fost în Herson. Rușii erau acolo.

Și de acolo au fost alungați.

Igor Dodon: Nu știu dacă au fost alungați. Să zicem că au fost alungați. Au fost în Herson, rușii erau acolo, apoi au plecat sau au fost alungați. Deci, unii spun că aceste teritorii sunt ale Rusiei, alții spun că sunt ale Ucrainei. Să așteptăm rezultatele negocierilor și sfârșitul conflictului. Ce vedem acum, foarte des în timpul conflictului este că pot exista manipulări. Dar în viitor, sper că vom vedea lucrurile diferit. Aceasta este poziția mea pentru a nu face declarații care ar putea fi interpretate ulterior.

Deci sunteți gata să recunoașteți și să acceptați ocuparea de către Rusia a teritoriilor ucrainene?

Igor Dodon: Este opinia dumneavoastră. Dacă în urma negocierilor se va ajunge la o altă soluție, care va fi...

Dumneavoastră ați spus „Vom accepta”...

Igor Dodon: Stai un pic. Dacă în urma negocierilor dintre Ucraina și Rusia se va ajunge la o altă soluție, sprijinită de comunitatea internațională, atunci de ce să facem acum astfel de declarații?

Orice încercare de a ajunge la o înțelegere pașnică s-a încheiat după Bucha. Ați văzut acele imagini din Bucha?

Igor Dodon: Da, am văzut. Am văzut diverse interpretări.

Ce părere aveți?

Igor Dodon: Războiul este un rău.

Este evident. Dar acele imagini specifice din Bucha, când soldații ucraineni intră în orașul acela mic și frumos de lângă Kiev, și strada este plină de oameni împușcați.

Igor Dodon: Este oribil. Desigur, am văzut și alte interpretări. Cum spuneți, trebuie să privim ambele părți. Este oribil. Nu doresc nimănui asemenea lucruri. Am văzut și alte interpretări ale acestor lucruri.

Dar cine comite aceste atrocități?

Igor Dodon: Unii spun că este o înscenare. Nu voi spune acum că este o înscenare sau nu. Primul lucru pe care îl spun este că este oribil. Să nu dea Domnul.

Dar cine comite aceste atrocități?

Igor Dodon: Dar iarăși, mă împingeți spre...

Da. Dumneavoastră spuneți „este oribil”. Încerc să aflu cine comite aceste atrocități.

Igor Dodon: Am văzut poziția părții ucrainene, care spune că rușii au făcut asta. Am văzut poziția rușilor, care spun că ucrainenii au făcut-o. M-ați întrebat ce cred despre asta. Cred că este oribil. Nu doresc nimănui așa ceva.

Cum evaluați, - de altfel, am menționat la început, ați menționat dumneavoastră, - acțiunile lui Lukașenko? Ce ați fi făcut dacă ați fi fost președinte în 2022, și Putin v-ar fi cerut să folosească teritoriul Republicii Moldova pentru a ataca Ucraina?

Igor Dodon: Am fi refuzat categoric, suntem o țară neutră. Lukașenko are acorduri cu Rusia, au OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) și așa mai departe. Noi nu suntem membri OTSC, deci utilizarea teritoriului Moldovei, inclusiv Transnistria, - iar eu consider că Transnistria face parte din Moldova, - este categoric interzisă în scopuri militare. Maia Sandu încalcă acest lucru, pentru că din Moldova se trimit încărcături cu destinație dublă pentru armata ucraineană. Consider că este greșit.

CONTEXT: Nu există dovezi că partenerii occidentali furnizează arme Ucrainei folosind teritoriul Republicii Moldova.

Ați închide teritoriul R. Moldova? Nu ați permite aliaților Ucrainei să trimită arme pentru apărare?

Igor Dodon: Aș acționa conform statutului constituțional al R. Moldovei, care spune clar că suntem un stat neutru. Un stat neutru nu ar trebui să se implice. Din păcate, statutul neutru al Republicii Moldova este încălcat acum. Dacă Maia Sandu ar dori să facă ceea ce face, ar trebui cel puțin să se adreseze societății moldovenești, cetățenilor moldoveni: „Avem statut neutru, dar avem alături o tragedie a ucrainenilor, fraților noștri, haideți să schimbăm statutul neutru și să îi ajutăm”. Dar ea nu a făcut așa. Și cred că în viitor va trebui să răspundă pentru asta. Și ca să închei acest gând: sunt iată aceste exerciții militare cu americanii, cu NATO, guvernul Moldovei a adoptat un proiect de acord pentru participarea soldaților moldoveni în misiuni NATO pe cheltuiala României. Aceste contingente comune cu țările NATO - ne îngrijorează. Cu câteva luni în urmă, Moldova a semnat un acord de cooperare militară cu Franța pentru a avea posibilitatea de a aduce legiunea franceză. Se cumpără arme în mod activ. Se cheltuiesc bani nebuni pe asta, mai mult decât pe profesori.

CONTEXT:

După rectificarea bugetului de stat din 21 iunie:

Cheltuieli pentru învățământ – 18, 3 miliarde sau 22,2 % din totalul cheltuielilor din bugetul de stat

Cheltuieli pentru apărarea națională - 1,7 miliarde sau 2,1 % din totalul cheltuielilor din bugetul de stat

În R. Moldova a început recrutarea masivă a rezerviștilor. Ca cetățean al Republicii Moldova, care locuiește aici, cu familia mea aici, cu fiul meu care merge zilnic la școală sunt îngrijorat de toate aceste lucruri. Mă tem să nu avem război. Iar actuala putere spre asta ne împinge.

Ce vreți să spuneți? Că Putin va spune, ca în cazul Ucrainei, că exercițiile militare, rezerviștii, sunt o provocare a Occidentului și că va trimite trupe în Moldova?

Igor Dodon: Nu cred că Putin va ataca Moldova.

Atunci ce vreți să spuneți prin „provoacă războiul”?

Igor Dodon: Cred că Maia Sandu, actuala putere, dacă va fi nevoie să deschidă un al doilea front, ar putea lua în considerare această variantă în Transnistria.

Chișinăul va ataca Transnistria?

Igor Dodon: Nu Chișinăul să atace Transnistria. Săptămâna aceasta, doar să îmi amintesc când – luni sau marți – au existat declarații din partea unor oficiali din Ucraina că este necesar să se rezolve în cele din urmă această problemă transnistreană aplicând forța.

Cine a spus asta?

Igor Dodon: A fost mai devreme și Danilov cel care a spus asta, a fost acolo un deputat... Goncearenko a spus asta.

Igor Dodon: Eu nu cred că Chișinăul va ataca Transnistria.

Ucraina va ataca Transnistria?

Igor Dodon: Cred că pot exista unele situații în care să atace Transnistria din partea Ucrainei... Dar pentru asta au nevoie de consimțământul oficialilor moldoveni, altfel ar fi o agresiune împotriva unei țări independente și suverane, R. Moldova. Mă îngrijorează acest lucru.

Ucraina își va deschide un al doilea front atacând Transnistria? Înțeleg corect logica dumneavoastră?

Igor Dodon: Mulți vorbesc despre asta. Inclusiv oficiali. Deși Zelenski a spus clar că nu, nu vor face asta. La fel a spus și Maia Sandu. Dar această militarizare din ultima jumătate de an, din ultimul an ne îngrijorează.

Dacă, ipotetic vorbind, Maia Sandu câștigă aceste alegeri, iar dvs. nu recunoașteți rezultatele, nu le recunoaște nici Șor, Putin spune că marionetele occidentale au preluat puterea, îi persecută pe frații noștri găgăuzi și transnistreni, și la fel ca în Donbas, trimit trupe ca să salveze oamenii în Transnistria și Găgăuzia. În acest caz, veți numi acele trupe eliberatoare sau veți apăra Moldova?

Igor Dodon: Cred că noi, politicienii moldoveni responsabili nu trebuie să permitem astfel de situații ca aici să intre trupe străine.

Dar dacă se întâmplă ce am descris?

Igor Dodon: Nu voi manipula cu elemente de felul „dacă”. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Moldova să nu devină un câmp de luptă, așa cum se întâmplă în Ucraina. Asta depinde în primul rând de cei care vor conduce Moldova după aceste alegeri, prezidențiale și parlamentare. Dacă vor fi politicieni responsabili, dacă vom fi noi la putere împreună cu alții, vom face tot posibilul să menținem pacea. Și să respectăm statutul nostru neutru. Asta este poziția mea.

De ce vă este greu să spuneți: „Da, voi apăra țara”?

Igor Dodon: Vom apăra țara de orice agresiune – fie din Vest, fie din Est. Dar cred că noi vom putea obține de la partenerii noștri din Vest și din Est respectarea statutului nostru de neutralitate.

Chiar dacă Maia Sandu, după părerea dumneavoastră, va încălca toate statutele neutre ale Moldovei și așa va interpreta Putin...

Igor Dodon: Și la noi vor intra trupele americane sau române ... Stați așa!

Vreau de la dvs. un răspuns despre armata rusă!

Igor Dodon: Înțeleg ce spuneți. Dacă Maia Sandu va invita trupele americane, românești sau ucrainene să intre în Moldova...

De ce ar face asta?

Igor Dodon: Cum ați spus, dacă Maia Sandu va face asta...

Nu, eu înțeleg de ce ar intra trupele rusești în Moldova, pentru că Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică...

Igor Dodon: Este opinia dumneavoastră, continuați ideea. Dacă Maia Sandu va permite încălcarea statutului de neutralitate al R. Moldova prin intrarea pe teritoriul țării a trupelor occidentale, ne vom opune.

Ce înseamnă intrarea trupelor occidentale?

Igor Dodon: Nu știu, baze militare, contingente permanente americane și franceze...

Exerciții NATO, de exemplu?

Igor Dodon: Acum se desfășoară exerciții.

Da. Și Putin poate spune că este o încălcare.

Igor Dodon: Nu vorbesc despre Putin. Întrebați-mă despre poziția mea. Sunt categoric împotriva implicării Moldovei în conflicte militare. Asta este poziția mea.

Evitați să răspundeți la această întrebare.

Igor Dodon: Care întrebare?

Orice acțiuni ale Maiei Sandu, pe care le considerați ilegale, care ar putea târî R. Moldova în conflicte și așa mai departe. Bine, de exemplu, un exercițiu NATO pe scară largă, la care Putin va răspunde introducând trupe în Moldova. Într-un astfel de caz: veți apăra Moldova sau veți întâmpina eliberatorii?

Igor Dodon: Nu voi întâmpina cu flori nici trupele occidentale, nici cele estice. Voi face tot posibilul pentru a menține pacea în Moldova. Dacă actuala putere va aduce războiul în Moldova, atunci noi, moldovenii, trebuie să ne gândim. Dacă este nevoie, vom acționa pentru a restabili statutul neutru al țării. Asta este poziția mea.

Admiteți vreo posibilitate sau vreo situație în care îi cereți lui Putin să trimită trupe în Moldova?

Igor Dodon: Nu voi cere nimănui – nici din Vest, nici din Est – să trimită trupe în Republica Moldova.

Vă întreb pentru că am văzut asta la Ianukovici.

Igor Dodon: Repet, în niciun scenariu, fiind la putere, nu voi încălca statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

Dar fiind în opoziție?

Igor Dodon: Niciun politician responsabil nu va face asta.

Admiteți posibilitatea ca... recent, deputații transnistreni au cerut ajutor de la Moscova. Nu au specificat ce fel de ajutor. Acceptați posibilitatea ca, în anumite condiții, Transnistria să ceară lui Putin să trimită trupe în Moldova?

Igor Dodon: Am văzut declarațiile așa-numiților deputați transnistreni. Îi numim „așa-numiți” pentru că nu recunoaștem Transnistria și nu a fost nimic militar acolo.

Ați avut întâlniri cu Krasnoselski, împreună cu familiile dvs. fără să îl recunoașteți, dar discutați cu el ca un președinte.

Igor Dodon: Și am purtat negocieri cu liderul [de la Tirapsol], așa cum au făcut toți oficialii de până acum, cu excepția Maiei Sandu și cred că aceasta este o greșeală. Noi am găsit limbaj comun pentru ambele maluri ale Nistrului. Am văzut declarația acestui congres al deputaților de toate nivelurile, dar acolo nu a fost nimic despre asistența militară. Au vorbit doar despre blocada economică pe care o organizează Chișinăul.

Dar există posibilitatea ca ei să ceară ajutor militar?

Igor Dodon: Nu știu ce vor face transnistrenii. Dar opinia mea a fost întotdeauna că Transnistria are șansa să supraviețuiască doar ca parte a Republicii Moldova. Nu există alte opțiuni. De aceea, transnistrenii – în opinia mea și a oamenilor de rând – trebuie să facă tot posibilul pentru reunificarea de facto și de jure în cadrul uni stat unitar – Republica Moldova.

Maia Sandu nu ascunde faptul că are pașaport românesc. Dvs. aveți pașapoarte, cetățenii ale altor țări?

Igor Dodon: Nu, am doar cetățenie moldovenească.

Bine. Despre referendum: voi încerca să fiu foarte succintă. Dvs cereți să fie boicotat. De ce?

Igor Dodon: În primul rând, acest referendum este ilegal.

Referendumul privind aderarea la UE...

Igor Dodon: Nu este despre asta. Este un referendum privind schimbarea Constituției astfel încât să existe o secțiune, un articol în Constituție care să permită ca toate directivele Uniunii Europene să fie acceptate în Republica Moldova. Atât de confuză este situația. Pur și simplu, dacă o lege este adoptată în Europa, ea trebuie să fie adoptată și în Moldova. Eu cred că acest lucru este greșit. Eu cred că, potrivit Constituției Republicii Moldova... Moldova cedează o parte din suveranitatea sa Bruxelles-ului. Și constituțional, 50% din populație ar trebui să voteze în favoarea acestui lucru. Maia Sandu a redus prezența la vot la o treime, și doar 17% din populație poate vota pentru asta. Deci, din punctul de vedere al Constituției, în opinia noastră, acest lucru este ilegal.

CONTEXT: Desfășurarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE a fost aprobată de Curtea Constituțională. În avizul său, Curtea a constatat că „inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova”, și nici „statutul de neutralitate permanentă” al acesteia.

Acesta este primul lucru. Cel de-al doilea lucru este că ar trebui să vorbim despre integrarea europeană și să organizăm fel de fel de referendumuri după ce terminăm negocierile cu Uniunea Europeană. Trebuie să vedem în ce condiții suntem acceptați acolo. Și asta au făcut toate țările care au devenit membre ale Uniunii Europene. Așadar, organizarea acestui referendum acum nu este altceva decât încercarea Maiei Sandu de a obține voturi suplimentare la alegerile prezidențiale. Aceasta este manipulare, aceasta este un mod de a înșela cetățenii noștri. Tocmai din aceste motive noi nu recunoaștem acest referendum și îi îndemnăm pe oameni să nu participe la acest referendum. În plus, cei de la guvernare au început deja o campanie electorală pentru referendum, deși procesul electoral nu a început. Ei fac această campanie din fonduri străine, din fondurile Uniunii Europene și ale Departamentului de Stat.

CONTEXT: Nu există nicio dovadă că Uniunea Europeană sau Departamentul de Stat al SUA contribuie cu bani la vreo campanie electorală în Moldova.

Și aceasta este, de asemenea, o încălcare a legislației moldovenești, deci există o mulțime de întrebări cu privire la acest referendum. Maia Sandu umblă cu mâța-n sac. Aceasta este manipulare. De aceea, îi îndemnăm pe cetățenii noștri să nu participe la acest referendum. Noi nu suntem împotriva negocierilor cu Uniunea Europeană, și punem punct aici.

Deci nu sunteți împotriva aderării Moldovei la Uniunea Europeană?

Igor Dodon: Încă o dată: nu suntem împotriva negocierilor cu Uniunea Europeană.

Dar a aderării?

Igor Dodon: Să vedem în ce condiții.

Apropo, aveți aici există o diferență între dvs și Șor. El este categoric împotrivă.

Igor Dodon: Iarăși vorbiți despre Șor. Lăsați-l pe Șor în pace.

Da. Eu tot încerc să-mi dau seama de ce Kremlinul pariază pe Șor, și nu pe dvs. Și poate că acesta este motivul, pentru că el este categoric: nu Uniunii Europene, da Rusiei. Dar cu dvs. cum rămâne?

Igor Dodon: Pentru mine e important ca cetățenii moldoveni să parieze pe mine. Nu Putin sau Merkel. Merkel nu mai este, Macron sau Scholz. Apropo, am avut relații bune cu Macron când am fost președinte. Dar o să revin la poziția noastră ca să fie clar. În momentul în care socialiștii, echipa noastră, vor veni la putere, nu vom suspenda negocierile cu Uniunea Europeană care au fost lansate de acest guvern. Vom continua negocierile pe baza intereselor noastre naționale. Dacă vom vedea că interesele noastre naționale sunt respectate, desigur, vom merge mai departe.

Și ce vă poate oferi Uniunea Europeană - și știți deja ce a fost - astfel încât să refuzați sau să nu acceptați aceste propuneri?

Igor Dodon: Lăsați-mă să spun patru sau cinci aspecte.

Spuneți.

Igor Dodon: Unul important și primul dintre ele - neutralitatea.

Ce vreți să spuneți?

Igor Dodon: Neutralitate militară. Să nu facem parte din vreun bloc militar, pentru că altfel nu vom uni țara.

Nu asta propune UE!

Igor Dodon: Acest lucru prevede ca noi să intrăm în Uniunea Europeană ca o țară neutră, împreună cu Transnistria. Și aici este o contradicție. Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova a declarat acum o lună că se poate intra în UE fără Transnistria. Noi nu suntem de acord cu acest lucru. Acesta este un subiect de negocieri. În al doilea rând, sunt interesele economice ale producătorilor noștri. Se întâmplă să avem o țară agro-industrială, complexul agro-industrial este dezvoltat. Și putem fi concurenți pentru unii producători de materii prime din Uniunea Europeană. Am văzut conflictul dintre producătorii ucraineni și polonezi. Aici avem o mulțime de producători de mere. Obișnuiam să livrăm 200.000 de tone Rusiei. Acum nu mai avem de unde să le livrăm. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă cu strugurii și așa mai departe. Adică să apărăm interesele producătorilor noștri - acesta este un subiect de negociere în care putem găsi un limbaj comun. A treia chestiune importantă - valorile noastre. În Republica Moldova, 96 la sută din populație este ortodoxă. Apropo, Ucraina are un procent mai mic de ortodocși decât Moldova. Aceștia sunt oameni ortodocși. Aceste valori, LGBT și așa mai departe sunt străine pentru noi. Înțelegem că fiecare persoană este diferită, fiecare la el acasă poate face ce vrea. Dar propaganda - noi suntem categoric împotriva acestor lucruri. Avem o poziție similară cu Orban în această privință, l-ați menționat. Cred că este o poziție normală, normală. Și al patrulea aspect important sau al cincilea.

Al patrulea.

Igor Dodon: Moldova este o țară multinațională, avem 35 la sută vorbitori de limbă rusă. Există o cartă europeană care asigură dreptul de a vorbi limba maternă. Limba rusă este o limbă de comunicare interetnică.

Este interzis să vorbești rusa în Moldova?

Igor Dodon: Există probleme acum. Ei schimbă legislația, închid școlile rusești și așa mai departe. Dar avem 35 la sută din populație vorbitoare de limbă rusă. Puneți cel puțin aceste 4-5 poziții pe masă și vom negocia foarte serios pe marginea lor. Dacă vom obține un rezultat pozitiv, mergem mai departe, nu văd nicio problemă în acest sens.

Bine, partea cu neutralitatea este clară. UE nu propune niciun bloc militar. Interesele economice ale producătorului - înțeleg, deși PIB-ul Rusiei este de 10 ori mai mic decât cel al UE. Nu mai discutăm despre asta acum.

Igor Dodon: Nu despre asta vorbim acum. Vorbim despre interesele agenților economici moldoveni. Și am dat exemplul Poloniei.

Eu nu sunt gata să mă cert cu dumneavoastră pe teme economice.

Igor Dodon: Bineînțeles că nu e cazul.

Cum aș putea să intru într-o dezbatere cu om de știință, un economist? Partea cu valorile comunității LGBT – aceasta este, de asemenea, o discuție foarte lungă despre ceea ce considerați propagandă. Cum poate fi propaganda infecțioasă? Deci e posibil ca o persoană nu era gay să devină gay?

Igor Dodon: Duminica trecută am avut un marș LGBT. Suntem împotriva acestui marș. Cu o zi înainte, am avut un marș al familiilor.

De ce sunteți împotriva acestui marș?

Igor Dodon: Pentru că noi credem că astfel de valori, marșurile și propaganda lor sunt străine societății moldovenești, de aceea noi vom fi împotriva lor.

Și de ce oamenii mărșăluiesc pentru drepturile lor?

Igor Dodon: Lăsați-i să facă ce vor acasă. Noi suntem împotrivă ca ei să facă acest lucru public în societatea moldovenească și să facă propagandă.

Și unde este interzisă limba rusă în Moldova?

Igor Dodon: Acum se închid școlile rusești, au schimbat legislația ca să nu mai existe două limbi. Înainte aveam două limbi.

Care?

Igor Dodon: Nu era a doua limbă de stat, era anume limbă de comunicare interetnică.

Dar unde este interzis să se vorbească rusă?

Igor Dodon: Noi am schimbat legislația, și dacă înainte circulația documentelor și așa mai departe se făcea în două limbi, acum ea este eliminată, școlile rusești sunt închise.

Deci în R. Moldova exista un management al documentelor...

Igor Dodon: La noi în țară au schimbat acest lucru!

Și care este problema cu publicarea într-o singură limbă?

Igor Dodon: Deci eu zic, există o cartă europeană, care prevede și dă...

Dvs. nu vă este greu să vorbiți în limba română. Eu v-am auzit vorbind cu Plahotniuc și ați trecut de la română la rusă.

Igor Dodon: La fel și cu Maia Sandu. Limba mea maternă este moldoveneasca. Care e întrebarea?

Eu nu pot să înțeleg care e problema. Îi este interzis cuiva să vorbească rusa?

Igor Dodon: Problema este că dacă vorbim de valori europene, există o cartă europeană care garantează comunicarea și în alte limbi.

Cui îi este interzis în Moldova să vorbească în limba rusă? Există cazuri în care o persoană merge pe stradă și i se interzice să vorbească în rusă și dacă vorbește este arestată?

Igor Dodon: Nu, nu există așa ceva, nu se poate întâmpla.

L-ați felicitat pe Putin pentru victoria sa în alegeri și ați numit rezultatele alegerilor ca fiind ceva care arată cum poporul rus își susține președintele și așa mai departe.

Igor Dodon: Am felicitat și alți președinți.

Vă place ce se întâmplă în Rusia? Considerați Rusia o democrație? Doriți aceeași soartă pentru Moldova?

Igor Dodon: Eu cred că tot ce se întâmplă în interiorul Rusiei este treaba Rusiei. Dar ce se întâmplă în economie, în sfera socială...am un fiu care studiază acolo, în Kazan, de exemplu.

Gratis?

Igor Dodon: A intrat gratis, are numai note de 10.

Are bursă? Nu este educație cu plată?

Igor Dodon: Este o bursă mică. Universitatea Federală Kazan. Studiază astrofizica. Acum a trecut toate examenele cu 10. Îmi place ce se întâmplă în sfera socială, îmi place ce se întâmplă cu prețurile. Am fost în Sankt Petersburg, am comparat prețurile de acolo cu prețurile moldovenești, și bineînțeles, e cer și pământ. Prin urmare, ceea ce ține de lucrurile politice interne este o afacere internă a oricărei țări. În Ucraina - e treaba lor, în Rusia - e treaba lor. Pe mine mă interesează politica internă din Moldova.

În Odessa oamenii au fost arși, dar în Rusia – lăsați-i să-și dea seama singuri de ce a murit Navalnîi, de ce întreaga opoziție este închisă, de ce membrii opoziției pleacă, de ce, în principiu, oamenii sunt închiși acolo pentru cuvintele lor și de ce poți primi o sentință pentru că spun „nu războiului”?

Igor Dodon: Dvs. din nou răstălmăciți totul. Mi-ați cerut părerea, v-am spus: ce se întâmplă economic, social în Rusia. Totul este interesant. Cât despre politică, asta e problema lor internă. Nu am de gând să mă implic în asta. Când sunt arși oameni, asta nu e politică internă. Este teroare când oamenii sunt arși.

Iar atunci când principalul lider al opoziției moare în închisoare, este teroare sau nu?

Igor Dodon: Acest lucru trebuie lămurit.

Este teroare sau nu?

Igor Dodon: Iarăși vorbiți despre teroare.

Și când oamenii sunt uciși în Rusia, este aceasta teroare sau nu? Și când armata rusă ucide, este teroare sau nu?

Nu-l cunosc pe Navalnîi, din păcate sau din fericire. Dar nu sunt de acord cu unele dintre declarațiile sale privind Transnistria. El a fost în favoarea independenței Transnistriei, dar aceasta face parte din Republica Moldova. Cu aceasta nu sunt de acord.

Dar Gorgan? El a fost șeful Statului Major General al Republicii Moldova. După o serie de investigații s-a dovedit că lucra pentru serviciile secrete rusești. Sunteți omul care a fost implicat în numirea lui în această funcție, nu vreau să intru acum în detalii.

Igor Dodon: A fost numit la sugestia Maiei Sandu.

Nu a ministrului Apărării?

Igor Dodon: La sugestia Maiei Sandu. Eu am fost președinte. Maia Sandu era prim-ministru.

Și procedura este următoarea: ministrul Apărării îi propune premierului, iar premierul vă propune dumneavoastră?

Igor Dodon: Asta este procedura. Atunci fost un guvern de coaliție. În acea coaliție ministrul Apărării era de la socialiști, șeful Statului Major era de la partidul Maiei Sandu. Și apoi numirea a fost formalizată după cum ați spus dumneavoastră.

Acest lucru a fost stipulat în acordul de coaliție?

Igor Dodon: Nu, a fost discutat la negocierile de coaliție pe care le-am avut.

Nu a fost consfințit pe hârtie?

Igor Dodon: Nu, deloc.

Pentru că mi s-a spus că Gorgan, care s-a dovedit a fi un om care lucrează pentru serviciile secrete ruse, a fost o creatură a lui Pavel Voicu, atunci ministru al Apărării, omul dumneavoastră.

Igor Dodon: Nu, nu este corect. Această persoană a fost propusă de Maia Sandu cu acordul ambasadorului Uniunii Europene și al Statelor Unite.

Sandu spune că nu este așa. Dar voi verifica. Și atunci, de ce când guvernul Sandu nu mai era, nu l-ați înlăturat?

Igor Dodon: Au fost schimbări acolo. După aceea a fost un alt ministru al apărării și au fost schimbări după aceea.

Dar șeful Statului Major General a rămas.

Igor Dodon: Am să verific.

CONTEXT: Guvernul Maiei Sandu a fost demis pe 12 noiembrie 2019. Igor Gorgan a continuat să exercite funcția de șef al Statului Major General al Armatei Naționale a Moldovei până în 2021, până când a fost demis deja în timpul președintei Maia Sandu.

Ați intuit că ar putea lucra pentru serviciile secrete ruse?

Igor Dodon: Nu am văzut toate aceste detalii despre care se vorbește. Dar cred că aceasta este o bombă informațională care a fost lansată în mod deliberat de Maia Sandu pentru a acoperi alte probleme grave care au ieșit la iveală pe alte subiecte. Au apărut informații că la Interpol, împuterniciții guvernului Maiei Sandu, actualului guvern, acopereau infractori internaționali. S-a descoperit în instanțele de judecată că existau niște legături cu oligarhii și, ca să se ascundă acest lucru, a fost lansată această bombă informațională. Ce era de fapt acolo? Credeți-mă, nu cunosc detaliile anchetei. Vom vedea.

Ca să precizez: Maia Sandu a comandat și plătit această investigație publicației Insider? Este corect? Asta e logica?

Igor Dodon: Nu știu dacă a plătit sau dacă doar a cerut.

Nu vreți să îmi răspundeți la această întrebare?

Igor Dodon: Cum? Ce anume vă interesează?

Cum vedeți dumneavoastră că s-a ajuns la această bombă informațională care spuneți că este a Maiei Sandu?

Igor Dodon: Eu înțeleg aproximativ cum procedează cei care încearcă să schimbe atenția opiniei publice spre altă direcție. Cum se face - dumneavoastră sunteți un profesionist, înțelegeți mai bine decât mine. Eu vă spun componenta politică. Aici este opinia mea politică, iar cum se face asta în detalii - sunt sigur că știți cum.

Igor, vă mulțumesc foarte mult pentru acest interviu. Mi-ar plăcea foarte mult să ne întâlnim la Chișinău pentru a continua conversația noastră.

Igor Dodon: Nicio problemă.

Mai sunt multe întrebări.

Igor Dodon: Vă rog să nu ezitați.

XS
SM
MD
LG