Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, primul interviu din arest la domiciliu | Protestele contra comasării universităților, virale pe rețele


Fostul președinte Igor Dodon în interviu cu Publika TV, pe 7 iulie, primul interviu acordat de politicianul pro-rus din arestul său la domiciliu
Fostul președinte Igor Dodon în interviu cu Publika TV, pe 7 iulie, primul interviu acordat de politicianul pro-rus din arestul său la domiciliu

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Portalul Ziarului de Gardă preia o reacție a Ministerului Educației și Cercetării la protestul organizat de sindicatul Universității în fața guvernului, unde zeci de profesori, studenți și alți activiști au manifestat contra intenției de a comasa instituția cu Universitatea Tehnică, în cadrul unei reforme anunțate recent. Ministrul Anatolie Topală s-a întâlnit cu liderii protestului din 7 iulie. Într-o declarație, ministerul a spus că sistemul de învățământ superior trebuie reformat, din cauză că este ineficient, existând un număr prea mare de universități la un număr prea mic de studenți, și că nimeni nu a propus vreun plan de alternativă.
  • Fostul președinte Igor Dodon a acordat un prim interviu televizat din arestul la domiciliu, în care s-a plâns că brățara de monitorizare electronică pe care trebuie să o poarte ar fi dotată cu dispozitive de interceptare. Cercetat în arest la domiciliu sub acuzații de corupție și trădare pe care le respinge, Dodon a vorbit pe 7 iulie postului Publika TV. „Zilnic 3-4 persoane din SIS sau poliție stau și ascultă ceea ce vorbim, cu copiii, cu soția. Lucrurile astea sunt ilegale”, a spus Dodon. Portalul Newsmaker.md, care preia declarația, precizează că Procuratura Anticorupție nu a comentat-o imediat.
  • Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a dat detalii ale unui nou plan guvernamental pentru acordarea de compensații populației din cauza scumpirii energiei, relatează portalul TV8. „Vorbim de trei tipuri de energie: gaze naturale, energie termică și electricitate. Compensațiile vor fi acordate în funcție de veniturile și consumul fiecărei gospodării, vor fi mai bine țintite”, a spus Spătari pe 7 iulie. Ministrul a precizat că decizia de guvern urmează să fie adoptată miercurea viitoare, urmând să fie trimisă pentru vot în parlament. Anunțul survine în timp ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a primit noi solicitări de majorare a tarifelor la gaze și energia termică.
  • Legea care prevede ca asigurarea auto obligatorie să poată fi procurată online, fără a fi nevoie ca documentul să fie preluat fizic, cu ștampilă, a fost adoptată de parlament în lectură finală, la 7 iulie, relatează portalul Pro TV Chișinău. „Obiectivul este digitalizarea procesului de emitere a poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto”, a declarat un autor al inițiativei, deputatul PAS, Dumitru Alaiba. Deputații au sprijinit prin vot și anularea obligativității pentru șoferi să poarte în mașină certificatul de înmatriculare, pentru că poliția va putea verifica în regim online dacă șoferii au actele în regulă.
  • Un alt proiect de lege votat de parlament la 7 iulie simplifică procedura de comercializare a mașinilor sechestrate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, relatează portalul Jurnal.md. Aprobată în prima lectură deocamdată, viitoarea lege va permite vânzarea mijloacelor de transport sechestrate, chiar înainte de confiscarea propriu-zisă a acestora prin decizii de judecată. Acum, confiscarea se face după o procedură lentă, a explicat guvernul, care este autorul inițiativei, iar bunurile își pierd valoarea în timp.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Cele mai populare știri postate de presa moldoveană pe Facebook, în ultimele 24 de ore, sunt cele despre protestul din fața guvernului față de planurile de comasare a universităților, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle.
  • Mai este populară o postare despre intenția autorităților de a combate plata salariului în plic, adică evaziunea fiscală, care duce la prejudicierea sistemului de pensii.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală o poveste video despre eșecul micilor afaceri, redată de proprietarul unui bar falimentat, într-o discuție cu Ziarul de Gardă. Circa 70% dintre persoanele care au afaceri în R. Moldova, precizează ZdG, spun într-un sondaj recent că cea mai mare problemă a acestui domeniu este corupția, urmată de sistemul financiar subdezvoltat și birocrație.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG