Linkuri accesibilitate

Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile 


Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis să-i prelungească cu încă 30 de zile arestul la domiciliu ex-președintelui Igor Dodon, cercetat de procuratură pe patru capete de acuzare, inclusiv trădare și îmbogățire ilicită.

Procurorii au cerut prelungirea măsurii, invocând mai multe riscuri: al eschivării, al ingerinței în actul de urmărire penală, de distrugere de probe și influențare de martori. „Demersul ne-a fost admis integral,” a spus după pronunțarea instanței Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care se ocupă de caz.

În declarația sa pentru presă, Igor Dodon a spus că instanța ar fi ascultat de martori care îi sunt oponenți politici și că e o decizie firească în condițiile în care puterea ar face „presiuni” pe judecătorii care n-o ascultă. Ex-președintele a mai spus că va contesta decizia judecătoriei în Curtea de Apel Chișinău.

Dodon este cercetat sub acuzații de corupție și trădare, după reținerea sa pe data de 24 mai. Fostul președinte neagă că ar deține alte bunuri decât cele declarate oficial și spune că procurorii ar fi „sumat” activele înregistrate pe rudele sale, spunând că sunt toate ale lui. Despre alte capete de acuzare - corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie - politicianul pro-rus spune că sunt bazate pe înregistrarea video din iunie 2019 în oficiul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În imaginile înregistrate cu camera ascunsă și scurse în presă, Dodon este văzut primind o pungă în care se crede că erau bani. Fostul președinte spune că a pretins să încheie o înțelegere cu fostul oligarh pentru a-l atrage într-o cursă și a-l înlătura de la putere.

Fosta primă doamnă, Galina Dodon, este învinuită de complicitate la îmbogățirea ilicită și are interdicție de a părăsi țara. Fratele Galinei Dodon este deținut în izolator, astăzi fiindu-i prelungit termenul pentru încă 20 de zile.

XS
SM
MD
LG