Linkuri accesibilitate

Fostul președinte Iogor Dodon, reținut pe 72 de ore


Imagini cu camera ascunsă scurse în presă în iunie 2019 îl înfățișează pe fostul președinte Igor Dodon la discuții cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în timpul cărora ar fi primit o pungă cu bani.
Imagini cu camera ascunsă scurse în presă în iunie 2019 îl înfățișează pe fostul președinte Igor Dodon la discuții cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, în timpul cărora ar fi primit o pungă cu bani.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat că fostul președinte, Igor Dodon, a fost reținut pe 72 de ore în urma unor percheziții care au durat mai multe ore la domiciliul acestuia din Chișinău.

Lider de onoare al Partidului Socialiștilor și președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, Dodon a fost reținut într-un dosar penal fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În timp ce procurori anticorupție, ofițeri CNA și SIS efectuau perchezițiile, în fața casei cu trei etaje a fostului președinte s-au adunat oameni care vroiau să „sărbătorească” cercetarea lui Dodon, dar și susținători ai lui Dodon, între cele două grupuri producându-se mici altercații, filmate de presă.

Procurorii spun că au avut loc percheziții și în alte spații și imobile „deținute prin persoane interpuse” de Dodon. Presa a citat surse de la procuratură, spunând că un cumnat al lui Dodon ar fi încercat să mănânce o recipisă incriminatorie. Alte recipise ar fi supraviețuit.

Pe 18 mai, Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pe marginea înregistrărilor video din vara anului 2019 în care Igor Dodon, pe atunci șef al statului, lider informal al Partidului Socialiștilor, discută cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, despre o pungă de plastic. Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Iurie Reniță, care a publicat imaginile video în 2020, susținea că în pungă ar fi bani.

Cu o zi mai devreme, pe 17 mai, Curtea de Apel Chișinău a casat decizia Judecătoriei Chișinău care confirmase ordonanța de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Igor Dodon, precum și anularea aceleiași Ordonanțe, semnată de fostul procuror-adjunct al Procuraturii Anticorupție, Vasile Levițki.

În iunie 2020, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu are temeiul necesar să înceapă urmărirea penală pe baza secvențelor video în care Igor Dodon era surprins că acceptă o pungă de la fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Tot în anul 2020, Alexandr Stoianoglo, pe atunci procuror general, a spus că imaginile video nu sunt probe pentru inițierea unui dosar penal.

Acum câteva zile, Igor Dodon, președinte al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, s-a plâns că toate transferurile bancare pentru asociația sa din Rusia sunt blocate. Într-un interviu la NTV Moldova, Dodon a declarat că „de câteva luni, transferurile către conturile Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse de la băncile rusești au fost blocate, deși Moldova nu părea să se alăture sancțiunilor”.

Într-o primă reacție la perchezițiile efectuate de organele de drept, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a spus că acuzațiile la adresa fostului președinte Igor Dodon sunt „inventate” și „nu au nimic în comun cu democrația”. În cadrul unui briefing susținut de liderii PSRM la sediul partidului, Batrîncea a mai spus că toate acestea reprezintă o încercare de a suprima opoziția care se opune „încălcării principiului neutralității permanente a Republicii Moldova” și „implicării Republicii Moldova într-un conflict regional”.

Totodată, Partidul Socialiștilor și-a îndemnat susținătorii să fie gata să iasă în stradă la acțiuni de protest.

La același briefing, președinta șefa fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a calificat drept „persecuție politică reținerea fostului președinte al țării, Igor Dodon, președintele de onoare al PSRM”, se spune într-un comunicat de presă al PSRM.

Greceanîi a mai spus, fără alte precizări, că „forțe politice din exterior” și-ar dori „destabilizare în Republica Moldova” și a chemat conducerea țării și forțele politice să se consolideze pentru a nu admite acest lucru.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG