Linkuri accesibilitate

Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile, tot cu drept de comunicare pe rețele


Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, a aprobat marți, 21 iunie, cererea procurorilor anticorupție de prelungire cu încă 30 de zile a arestului la domiciliu al lui Igor Dodon, care a fost reținut la 24 mai sub bănuieli multiple, de corupție și trădare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00

Fostul președinte a profitat de rara întâlnire cu reporterii, pe culoarele judecătoriei, pentru a face noi comentarii politice împotriva guvernării PAS: „Eu cred că marea majoritate a cetățenilor regretă că anul trecut au avut loc alegeri anticipate și a venit această guvernare. Cum poate fi stopată ea? Prima, dacă ei singuri vor înțelege – dar vedem că singuri nu înțeleg. Ce rămâne populației? Protestele. Nu contează cine le organizează. Contează noi, cetățenii, să nu ne temem să ne expunem opinia,” a declarat el când a fost întrebat despre protestele formațiunii Șor de duminică.

Dar de ce nu publică care sunt condițiile acestui statut de candidat?

Fostul președinte a avut și mai multe comentarii de făcut despre probabilitatea ca R. Moldova să obțină în această săptămână statut de țară candidată pentru aderarea la UE: „Dar de ce nu publică care sunt condițiile acestui statut de candidat? Ele sunt secrete, dar eu am informații că acolo îs niște lucruri foarte importante care vizează cetățenii R. Moldova. De exemplu, vor să dea posibilitate cetățenilor străini să cumpere terenurile agricole, să lichideze raioanelor. Lasă să arate oamenilor ce condiții impune UE și după aceea vom vedea, avem nevoie de statut de candidat sau nu avem,” a spus el, fără a preciza cum a ajuns să afle despre aceste pretinse „condiții”, în timp ce opinia Comisiei Europene publicată săptămâna trecută conține cu totul alte condiționalități, legate în special de lupta cu corupția.

Fostul președinte, cercetat de procuratură sub acuzația de îmbogățire ilicită și trădare, a făcut aceste declarații în vreme ce judecătorii luau decizia de a-i prelungi cu încă 30 de zile arestul la domiciliu.

Procurorii au spus că măsura e necesară în continuare pentru că există în continuare riscul eschivării, al ingerinței în actul de urmărire penală, de distrugere de probe și de influențare de martori din partea fostului președinte.

„Am prezentat probe noi (...) demersul ne-a fost admis integral”, a spus Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori care se ocupă de caz. Igor Dodon a afirmat, însă, că va ataca la Curtea de Apel hotărârea instanței: „În condițiile în care se fac presiuni asupra judecătorilor, cred că era de așteptat acest lucru” a spus el.

Dodon este cercetat sub acuzații de corupție și trădare, după reținerea sa pe data de 24 mai. Fostul președinte neagă că ar deține alte bunuri decât cele declarate oficial și spune că procurorii ar fi „sumat” activele înregistrate pe rudele sale, spunând că sunt toate ale lui. Despre alte capete de acuzare - corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie - politicianul pro-rus spune că sunt bazate pe înregistrarea video din iunie 2019 în oficiul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În imaginile înregistrate cu camera ascunsă și scurse în presă, Dodon este văzut primind o pungă în care se crede că erau bani. Fostul președinte spune că a pretins să încheie o înțelegere cu fostul oligarh pentru a-l atrage într-o cursă și a-l înlătura de la putere.

Fosta primă doamnă, Galina Dodon, este învinuită de complicitate la îmbogățirea ilicită și are interdicție de a părăsi țara. Fratele Galinei Dodon este deținut în izolator, astăzi fiindu-i prelungit termenul pentru încă 20 de zile.

Chiar dacă e în arest la domiciliu de o lună, Igor Dodon poate posta în continuare pe rețele, interdicția fiind prevăzută în codul de procedură penală, dar nefiindu-i aplicată în mod expres de judecători. Procurorii cred dăunător anchetei activismul învinuitului pe rețele, dar nu au înaintat azi vreun demers suplimentar pentru a cere din nou instanței impunerea interdicției.

XS
SM
MD
LG