Linkuri accesibilitate

Igor Grosu, noua propunere a Maiei Sandu pentru postul de prim-ministru


Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

Maia Sandu îl propune pe Igor Grosu înainte ca Igor Dodon s-o înlocuiască pe Durleșteanu.

La aproape șase săptămâni de când a numit-o repetat premier pe Natalia Gavriliță, acutizând criza politică începută cu demisia premierului anterior, Maia Sandu a convocat partidele parlamentare la consultări pentru marți, 16 martie. După consultări Maia Sandu a făcut o declarație de presă prin care și-a anunțat decizia de a-l înainta la funcția de premier pe succesorul său la cârma partidului pe care l-a fondat și condus până a deveni președintă, Igor Grosu.

Igor Grosu, noua propunere a Maiei Sandu pentru postul de prim-ministru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

„Am luat act de decizia dnei Mariana Durleșteanu de a-și retrage candidatura de la funcția de prim-ministru și, având în vedere că nu există pentru moment un candidat care să fie susținut de o majoriotate formalizată, am decis să-l înaintez pe dlui Igor Grosu la funcția de prim-ministru și i-am cerut dlui candidat să formeze o echipă cu care să meargă în parlament”, a spus ea și a continuat: „Sper foarte mult că o să reușim să organizăm alegerile parlamentare anticipate în vară, pentru ca să scăpăm și de coriupție, și de covid. Și acest lucru, după cum cunoașteți, este susținut de foarte mulți cetățeni din R. Moldova.”

Maia Sandu a făcut nominalizarea după o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare, consultări după care liderul socialist, Igor Dodon a declarat că proporțiile pandemiei nu mai permit ca acest parlament să fie dizolvat până la toamnă:

„Poziția PSRM este că, dacă nu avem cel puțin 300-400 de mii de persoane vaccinare vaccinate, nu văd care ar fi rostul să intrăm în campanie electorală, pentru că această înseamnă riscuri enorme”, a spus el.

Dodon a mai spus că candidatura PSRM la funcția de premier nu s-a schimbat. În mod neclar, Mariana Durleșteanu, însă, își anunțase deja în acel moment decizia sa de a se auto-retrage din acest exercițiu.

“Eu știu. Noi discutăm cu dna Durleșteanu diferite scenarii politice, nu voi deschide parantezele. De aceea încă o dată vă spun: în parlament există majoritate parlamentară și posibilitatea de a susține un candidat la funcția de premier”, a răspuns Igor Dodon la o întrebare legată de această situație. ”

Nu se știe ce exact a avut în vedere liderul socialiștilor, dar o posibilitate ar putea fi probabil suspendarea provizorie a președintei Sandu, pentru a face posibilă înaintarea unei candidaturi preferate de socialiști de speakera Zinaida Grecianîi, cea care preia într-o circumstanță ca aceasta, dar nu fără voia Curții Constituționale însă, funcția de președintă interimară.

Și Durleșteanu, când a făcut azi anunțul despre faptul că nu mai candidează la funcția de premier, a afirmat totodată că nu se retrage de tot, ci va continua să facă parte din viața politică, din nou fără alte explicații.

XS
SM
MD
LG