Linkuri accesibilitate

Igor Grosu: Participarea la turul II al alegerilor pentru primăria Bălți, un „eșec pentru sistemul în care trăim”


Igor Grosu
Igor Grosu

Participarea la turul doi al alegerilor locale de la Bălți (19 decembrie 2021) a fost de sub 10%, un „eșec pentru sistemul în care trăim”, declară la Europa Liberă președintele Parlamentului, Igor Grosu. Ar fi fost însă „un pericol și mai mare pentru democrație”, crede Grosu, dacă „ un anti-model [Marina Tauber, candidata Partidului Sor ajungea să conducă cea mai mare urbe de la nord”.

Moldova, Alegeri Bălți, 19 decembrie 2021
Moldova, Alegeri Bălți, 19 decembrie 2021

Marina Tauber, care obținuse aproape 50% din voturi în primul tur, a fost exclusă din cursă cu câteva zile înainte de al doilea tur de scrutin, fiind acuzată de depășirea plafonului de cheltuieli electorale.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu crede că sunt două lecții de învățat din eșecul alegerilor locale de la Bălți: există în continuarea partide „care joacă murdar”. Partidul „Sor”, spune Grosu în interviul cu Europa Liberă, „face cea mai mare corupere în Moldova”, a depășit, ca nivel de corupție, și „Partidul Democrat pe timpul lui Plahotniuc”.

În al doilea rând, alegerile de la Bălți au arătat că „instituțiile sunt încă slabe”, chiar „dacă schimbi ceva la vârful piramidei”. Controalele legate de cheltuielile electorale au început „prea târziu”, unii din sistem par să fi așteptat „ordine de sus”, a mai spus liderul Parlamentului, în interviul cu Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG