Linkuri accesibilitate

Igor Grosu: Vom investi în forțele noastre armate. Neutralitatea trebuie apărată


Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova

În cadrul declarațiilor de presă de la reuniunea președinților de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) care se desfășoară la Chișinău, Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, a declarat că, deși Republica Moldova are consfințită în Constituție neutralitatea, aceasta „nu este o decorație care se pune pe perete să arate frumos.”

Oficialul a adăugat că neutralitatea trebuie apărată, astfel că autoritățile Republicii Moldova vor întări capacitățile de apărare ale republicii. „Vom investi în forțele noastre armate, lucru care din păcate nu prea s-a făcut de 30 de ani. Pentru că și neutralitatea trebuie apărată. Vom face acest lucru atât în cadrul parteneriatelor pe care le avem, dar vom considera și alte oportunități care pot veni din partea țărilor prietene” a mai declarat Igor Grosu.

Parlamentul R. Moldova găzduiește marți reuniunea preşedinţilor de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice: Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia. Pe agenda acestei întâlniri se află o întrevedere cu prim-ministra Natalia Gavrilița și discuții cu reprezentanții societății civile. De asemenea, cei opt demnitari vor vizita Centrul de plasament temporar pentru refugiați de la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”.

Ieri, Maia Sandu, președinta R. Moldova, declarase în cadrul unui interviu televizat că R. Moldova a primit din partea UE, prin Inițiativa pentru Pace unele ajutoare, dar neletale și că urmează să discute cu Ministerul Apărării care sunt necesitățile de bază pe care bugetul nu le-a putut asigura pentru că economia țării se află într-o situație economică dificilă. „O să vedem dacă sunt anumite lucruri pe care să putem să le primim sub formă de ajutor. Dacă avem armată, e firesc să nu meargă cu sapa, ci să aibă anumite echipamente. Nu vorbim despre achiziționare. Noi nu vrem război, dar e firesc să știm să ne protejăm,” a mai spus Maia Sandu.

XS
SM
MD
LG