Ce șanse sunt ca Aeroportul Chișinău să ajungă, din nou, în proprietatea statului? Cât de trainică este coaliția ACUM-PSRM și încotro Moldova? Spre Est sau spre Vest? Sunt câteva întrebări la care a răspuns președintele Comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Igor Munteanu, tot el președinte al comisiei care analizează modul cum au fost privatizate și concesionate proprietățile publice între 2013-2019.
Igor Munteanu: „Noi avem o comisie de anchetă, nr. 51, cu privire la evaluarea privatizărilor, concesionărilor și a contractelor de parteneriat public-privat.”
Europa Liberă: Și în lista aceasta sunt întreprinderi bine cunoscute?
Igor Munteanu: „Exact. Nu avem de gând să revizuim toate rezultatele privatizărilor, dar am considerat că publicul din Republica Moldova este îndreptățit să aștepte o anumită
Nu avem de gând să revizuim toate rezultatele privatizărilor, dar am considerat că publicul din Republica Moldova este îndreptățit să aștepte o anumită aplicare a dreptății...
aplicare a dreptății în cazurile unor privatizări care s-au făcut în spatele cortinei, deci nu după regulile de bază și nu în interesul public, ci pentru ca să servească intereselor unui grup oligarhic. Am selectat din noianul de privatizări care s-au întâmplat în Republica Moldova patru cazuri de rezonanță. Acestea sunt: CTC-Tutun, Aeroportul Internațional, gările auto și Air Moldova.”
Europa Liberă: M-a surprins cum ați reușit să convingeți managerii că trebuie să le cedeze în favoarea statului.
Igor Munteanu: „În primul rând, asta e etapa a doua. Cel mai important lucru a fost să convingem deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care participă în mod proporțional la comisiile pe care le-am înființat, inclusiv în această comisie de evaluare pentru ca să selectăm aceste cazuri, pentru că, vă dați seama, democrații ar fi putut să se opună, să spună nu, că totu-i curat ca lacrima, este ca în biserică de curat.”
Europa Liberă: Nu au opus rezistență?
Igor Munteanu: „Au opus anumite rezistențe, tactici locale, dar în general au fost de acord cu ideea că, dacă vom face dreptate, atunci lumea, publicul, cetățenii Republicii Moldova vor fi mai mulțumiți de felul în care funcționează instituțiile. Un dosar numai pe Aeroport cred că cântărește vreo 15 kilograme de documente, hârtii, rapoarte, investigații, articole de presă...”
Europa Liberă: Deci, după ce a fost concesionat?
Igor Munteanu: „Da. Deci, fiecare din aceste cazuri de rezonanță are cam aceeași greutate. Dincolo de asta, noi înțelegem că, de exemplu, unele sunt un pic mai complicate, altele sunt puțin mai ușoare.”
Europa Liberă: Și poate reveni în posesia statului?
Igor Munteanu: „La Aeroport este un pic mai complicat, dar o să ajungem, probabil, la rezultate relevante. Vreau să vă
Luăm în considerare toate efectele care pot să fie provocate prin decizia de reziliere a contractului...
spun că noi luăm în considerare toate efectele care pot să fie provocate prin decizia de reziliere a contractului, noi nu vrem să achităm plăți exorbitante în procese, atunci noi facem, nu mergem pe calea asta, noi mergem pe ideea că anumite proceduri posibil că au fost afectate pe parcursul pregătirii pentru privatizare sau concesionare și dacă găsim aceste lucruri, experții noștri vor face o expertiză forensic, adică o expertiză adâncită, aprofundată a contractelor, după care toate aceste argumente de bază vor fi prezentate printr-o hotărâre a Parlamentului organelor de anchetă. Și atunci, pe baza acestor dovezi, organele de anchetă ar putea să inițieze o cercetare, de asemenea aprofundată, asupra condițiilor în care s-au făcut aceste privatizări sau concesionări.”
Europa Liberă: Am stăruit mai mult asupra dimensiunii economice, pentru că sunteți președintele comisiei de profil, dar ne interesează și multe alte lucruri pe care le-ați promis alegătorilor și ați spus că veți face schimbare și că tot ceea ce faceți dvs. ar putea să aibă un caracter ireversibil, indiferent de cine se va mai perinda la putere în următorii ani. De fapt, până acum curățarea în justiție cum ați înțeles că se face – cu dreptul, cu stângul? De ce atâtea critici vin din partea societății civile că cei care sunt desemnați nu tocmai atât de transparente au fost aceste concursuri, aceste numiri, aducerea acestor persoane ca să participe la concurs?
Igor Munteanu: „Chiar vă mulțumesc, Valentina, pentru această întrebare. În primul rând, eu am impresia că noi avem o mare problemă. Noi, cei care vorbim limba română, adeseori avem o mare problemă cu faptul că uneori folosim cuvintele în mod impropriu și asta ne joacă festa. Dacă a existat o declarație de recunoaștere a caracterului capturat al statului, asta n-a fost o declarație de flori de cuc, a fost o declarație care a arătat gradul de uzurpare a puterii de stat și de faptul că foarte multe dintre instituțiile statului plătesc un anumit bir faptului că au fost capturate. Cum poți să ai concursuri libere de influența fostelor sau actualelor rețele oligarhice în condiții normale, pentru că noi nu trăim într-un stat încă normal?”
Europa Liberă: Dl Munteanu, ați fost și Dvs. reprezentantul societății civile, sunt colegii Dvs. care vă urmăresc, care vă monitorizează orice pas...
Igor Munteanu: „Valentina, eu nu am spus că nu au dreptul la critică, eu sunt expus criticii și o accept, dar vreau să spun că trebuie de privit lucrurile în context. Toate aceste instituții care funcționează în domeniul justiției sau în domeniul economic încă nu au pierdut din viteza cu care erau aservite interesului oligarhic al grupului Plahotniuc-Șor-Iaralov. Punctul doi este că orice dictatură are costuri sociale și economice mult mai largi decât se înțelege la prima vedere.
O dictatură în Republica Moldova sau un regim autoritar este similar cu o dictatură din Spania în timpul generalilor negri, pentru că toată puterea este concentrată în mâinile câtorva. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile a speriat oamenii de bună-credință să se asocieze la exercițiul
Avem 640 de procurori în instanțe și nu se găsește unul care să aibă curaj și care să meargă să ocupe funcția asta? ...
puterii. Noi ne-am confruntat cu o situație incredibilă în care este foarte greu să găsești oameni suficient de calificați care să-și asume riscul de a deveni procuror general. O să pară paradoxal, adică cum, avem 640 de procurori în instanțe și nu se găsește unul care să aibă curaj și care să meargă să ocupe funcția asta?”
Europa Liberă: Întrebarea e de ce e atât de greu pentru dvs. și de ce a fost atât de ușor pentru fosta guvernare care a convertit atâta lume și i-a adus în barca puterii?
Igor Munteanu: „Pentru că ei au venit cu un proiect de business...”
Europa Liberă: Adică, toți au fost motivați financiar?
Igor Munteanu: „Cred că au fost motivați financiar în mare parte, dar au venit cu ideea de a concentra puterea și de a o menține ca într-o fabrică sau ca într-o societate cu regim închis, ca o societate în care informația circulă doar în jurul
Filozofia celor care sunt în Parlament în acest moment este de a constitui și de a lucra pentru un sistem politic care să funcționeze liber, să respire prin toți porii, să lucreze justiția, să lucreze economia detașată de influența politică ...
unui centru decizional, pe când filozofia celor care sunt în Parlament în acest moment este de a constitui și de a lucra pentru un sistem politic care să funcționeze liber, să respire prin toți porii, să lucreze justiția, să lucreze economia detașată de influența politică, să lucreze autoritatea locală în regim de decentralizare. Ideea unei societăți libere întotdeauna este mai costisitoare sub aspectul criticilor și sub aspectul eficienței.”
Europa Liberă: E o problemă a capitalului uman?
Igor Munteanu: „Este o problemă foarte mare a capitalului
Oamenii de bună-credință preferă mai degrabă să stea mai departe rezemându-se de balustradă ...
uman și a fricii care este inoculată în continuare în oamenii de bună-credință care preferă mai degrabă să stea mai departe rezemându-se de balustradă sau privind așa, prin lentila Facebook-ului decât să se asocieze la mișcarea de schimbare.”
Europa Liberă: În aceste aproape 60 de zile de când sunteți la putere în Republica Moldova, opoziția care s-a declarat constructivă în Parlamentul Republicii Moldova - mă refer la deputații fracțiunii PD - continuă să vă numească „alianța Kozak”. Nu știu dacă e ofensator să vi se spună așa sau există și temeri că totuși Moldova ar putea să rămână mai mult sub influența Rusiei decât să meargă hotărâtă pe calea europeană?
Igor Munteanu: „Eu cred că aceste calificative sunt un fel de invective pentru a demoniza actualul Guvern și o spun cei care nu și-au asumat nici un fel de riscuri, o spun cei care nu au avut șanse la alegerile parlamentare ori nu s-au expus acestor riscuri. Noi am mers ca tancul în campania electorală contra unui regim pe care eu continuu să-l numesc dictatorial și voluntarist. Asta a fost legat de Partidul Democrat, asta era schema în care nicio afacere nu scăpa necontrolată de interesele puterii.”
Europa Liberă: Întrebare era dacă Moscova cumva își propune ca să ceară ceva în loc pentru faptul că s-a implicat la acest transfer pașnic de putere la Chișinău.
Igor Munteanu: „Valentina, chiar vă imaginați că eu aș putea să merg pe mâinile Moscovei ori să renunț la principiile pe care le-am apărat întotdeauna? Și mă refer fie la liniile roșii pe care le-am punctat în 2016 și ele sunt valabile până astăzi împotriva federalizării sau la o linie de politică externă aservită intereselor Federației Ruse. Aceste lucruri nu se vor întâmpla câtă vreme eu voi fi deputat.”
Europa Liberă: Dar colegii Dvs. deputați din PSRM au aceleași convingeri?
Igor Munteanu: „Eu nu pot să vă spun că pot garanta
Atâta vreme cât noi vom avea o poziție fermă bazată pe principii, nici un alt partid nu va putea să-și impună prin șantaj un alt curs de politică externă...
pentru socialiști, dar atâta vreme cât noi vom avea o poziție fermă bazată pe principii și fundamentată pe dorința cetățenilor Republicii Moldova, nici un alt partid nu va putea să-și impună prin șantaj un alt curs de politică externă.”
Europa Liberă: Premierul Maia Sandu a anunțat că ar putea să efectueze în toamnă o vizită la Moscova și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a spus că ar putea să meargă într-o vizită în Federația Rusă. Dvs. cum vedeți o îmbunătățire a cooperării moldo-ruse?
Igor Munteanu: „Eu aș saluta o îmbunătățire a relațiilor cu Federația Rusă. În acest moment sunt foarte multe probleme și întrebări legate de maniera în care s-au luat decizii în capitala Federației Ruse, staționarea trupelor rusești în mod nelegitim pe teritoriul Republicii Moldova este o a doua problemă și, evident, a treia problemă este legată de felul în care anumite instrumente de presiune au exercitat influență asupra procesului electoral, cel puțin trei. Dar există și altă parte a lucrurilor, de exemplu, faptul că producătorii noștri sunt interesați de piața estică, piața rusească este un al patrulea factor pe care trebuie să-l luăm în considerare și cinci, aș menționa mai departe, atunci când organele de
Trebuie să găsim formate în care Republica Moldova este tratată cu demnitate și respect de către Federația Rusă ...
anchetă, CNA-ul a dorit să facă anumite investigații pe tema furtului miliardului, deci comisiile rogatorii din Federația Rusă, aparent, nu au fost cooperante sub nicio formă. Deci, noi trebuie să găsim formate în care Republica Moldova este tratată cu demnitate și respect de către Federația Rusă.”
Europa Liberă: Încă o părere a Dvs. ne interesează foarte mult referitor la transferul de imagine care ajunge la șeful statului. Mulți cred că deocamdată roadele cele mai mari le culege Igor Dodon, pentru că și împuternicirile i s-au extins, pentru că rămâne a fi un actor vizibil...
Igor Munteanu: „Nu pot să comentez ceea ce Dvs. transmiteți: „mulți cred că...”, eu pot să comentez sau să îndreptățesc anumite luări de poziție ale unor colegi de-ai mei sau ale unor decizii ale guvernării. Întotdeauna câtă vreme politicienii vor avea niște poziții de apărat sau de promovat, vor fi puncte de vedere pro sau contra. Nu cred că în acest moment este cazul să se inoculeze ideea că noi pierdem pozițiile.
Este, într-adevăr, o alianță extrem de ciudată, dar pentru moment aceasta funcționează și atâta vreme cât avem un Guvern responsabil, atâta vreme avem convingerea că instrumentele puterii executive pot să producă rezultate.
Ne așteaptă muncă intensivă, muncă grea ...
Dacă credeți că cineva o să vină, vreun fachir din Franța sau din Italia și, așa, printr-o mișcare politicoasă a degetelor va soluționa toate problemele noastre o să vă înșelați. Pe noi ne așteaptă muncă intensivă, muncă grea. Cetățenii noștri trebuie să înțeleagă că doar cu onestitate și cu profesionalism putem rezolva marile probleme care s-au adunat în acest spațiu.”
Europa Liberă: Și în încheiere. Am înțeles că aceste două entități – PSRM și Blocul ACUM – urmează să semneze o altă înțelegere, care ar trebui ce să prevadă?
Igor Munteanu: „Haideți să răspund în felul următor: am avut o înțelegere politică provizorie...”
Europa Liberă: Exact.
Igor Munteanu: „...care desemna un fel de foaie de parcurs pentru primele acțiuni care trebuiau să se întâmple și aceste acțiuni, o bună parte dintre ele s-au îndeplinit – hotărârea cu privire la recunoașterea caracterului capturat al statului, formarea comisiilor de anchetă, intrarea în legitimitate a unui Guvern diferit și capabil să exercite funcții de stat... Deci, toate lucrurile acestea au ajuns, acum, probabil că noi putem să vedem la orizont niște provocări chiar mai mari, mai largi, pentru că, de exemplu, am răsturnat o guvernare coruptă și clientelară, acum trebuie să înțelegem în ce măsură această stabilitate guvernamentală va întruni marile așteptări ale populației, or așteptările populației într-adevăr nu sunt de natură ideologică, ele sunt de o natură politico-economică; ele așteaptă ca justiția să înceapă a funcționa, așteaptă ca procurorul să înceapă a ridica oamenii corupți și cei care au fost în spatele schemelor de fraudare masivă a statului, așteaptă de asemenea ca condiția de bază a economiei de piață să dea locuri de muncă, să descătușeze energia și inițiativa privată.”
Europa Liberă: Și în acest acord ce trebuie să fie inclus?
Igor Munteanu: „Eu cred că va fi un nou road map, un fel de foaie de parcurs pentru următoarele 12 luni de zile, care ar însemna un fel de concordare a pozițiilor noastre economico-politice pe niște subiecte care țin de guvernare. Și eu cred că va fi de bună guvernare, or această bună guvernare nu este strict legată de hatârurile unui partid, ci mai degrabă de obligațiile Acordului de Asociere pe care Republica Moldova trebuie să-l îndeplinească și de modelul de guvernare pe care noi îl împrumutăm din Occident.”