Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Nu ar trebui să creăm o miză de conflict pornind de la o situație neclară în politica internă a R. Moldova”


Vedere a Ierusalimului de pe Muntele Scopus
Vedere a Ierusalimului de pe Muntele Scopus

Un interviu cu fostul diplomat moldovean, astăzi președinte al Comisiei economie, buget și finanțe din noul Parlament de la Chișinău

Deputatul Igor Munteanu în dialog cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:59 0:00
Link direct

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „În ceea ce privește această relocalizare a Ambasadei R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim s-ar putea să fie o problemă un pic mai mare decât pare unora, pentru că, în general, amplasarea reprezentanțelor diplomatice la Ierusalim este o problemă de interes internațional. După cum probabil știți, partea de est a Ierusalimului face parte din Autoritatea Autonomă Palestiniană cu sediul la Ramallah, care susține că în eventualitatea negocierii unui statut sau de stat independent pentru Palestina, anume Ierusalimul va fi capitala acestui stat și, respectiv, subiectul nu ține doar de competența statului evreu. Or, atunci când muți capitala dintr-un oraș în altul trebuie să-ți dai seama de implicațiile internaționale.

Vreau să vă aduc aminte că în 1980 Knesset-ul israelian a luat o decizie sau a adoptat o lege cu privire la statutul Ierusalimului și acest lucru a escaladat tensiuni foarte mari în toată provincia teritoriilor ocupate, ceea ce s-a încheiat cu un armistițiu de încetare a focului și cu o rezoluție - 478 - adoptată la nivelul Consiliului de Securitate ONU, care stabilește într-un fel condiții speciale pentru acest oraș, Ierusalim.

În momentul în care R. Moldova decide să mute ambasada acolo ar putea să existe niște efecte în lanț: 1. ar putea să existe incidente contra cetățenilor moldoveni care se află în această zonă; 2. ar putea să existe efecte imediate din partea statelor arabe, care au o poziție consolidată față de

Nu ar trebui să creăm o miză de conflict pornind de la o situație neclară în politica internă a R. Moldova ...

statutul orașului Ierusalim. Deci, eu cred că noi nu ne pliem foarte bine în această regiune a Orientului Mijlociu în care există conflicte și tensiuni nestinse și nu ar trebui să punem sau să creăm o miză de conflict pornind de la o situație neclară în politica internă a R. Moldova.

Eu înțeleg din această decizie a unui fost prim-ministru că dânsul ar vrea să creeze iluzia că noi mergem la anumite sau oferim anumite beneficii pentru anumiți actori

Cel mai mare beneficiu pe care îl așteaptă adevărații noștri parteneri internaționali este să avem o guvernare consolidată, fără conflict ...

internaționali, dar cred că cel mai mare beneficiu pe care îl așteaptă adevărații noștri parteneri internaționali este să avem o guvernare consolidată, fără conflicte, bazată pe statul de drept și să fim predictibili. Acesta este mesajul pe care noi trebuie să-l transmitem și nu să ne implicăm în jocuri internaționale care ne depășesc.”

Europa Liberă: În cazul celei de-a doua decizii cu stadionul lucrurile sunt și mai încurcate. Parcă autoritățile au dat prin lege deja acordul pentru această vânzare de teren. Pentru ce acum să-l mai vândă o dată?

Igor Munteanu: „Și pentru mine este o tranzacție foarte neclară, pentru că deja fostul Guvern anunțase că terenul fostului stadion fusese repartizat pentru această construcție. Și apariția acestui subiect în contextul unor conflicte interne în R. Moldova, a acestei contestări a autorității Parlamentului de către Curtea Constituțională și apariția unui Guvern tehnic care pretinde sau concurează

Relațiile bilaterale nu ar trebui să fie afectate de situația politică internă din R. Moldova și ar trebui să ne păstrăm calmu ...

cu Guvernul nou instalat de către Parlamentul R. Moldova nu dă bine, iarăși este o miză eronată și probabil că cineva vrea să forțeze mâna Statelor Unite arătând că merg la concesii largi, pentru ca probabil să fie priviți într-o lumină pozitivă.

Eu cred că relațiile bilaterale nu ar trebui să fie afectate de situația politică internă din R. Moldova și ar trebui să ne păstrăm calmul și să oferim noului Guvern condus de Maia Sandu, instalat de către Parlamentul legitim al R. Moldova, dreptul de a pune ultimele semne de exclamație sau de interogație în raport cu aceste decizii ale Guvernului R. Moldova.”

Europa Liberă: Am vorbit despre mizele externe. Ar putea fi și o miză internă, adică să vă pună în dificultate cumva în relația cu partenerii de coaliție, cu PSRM-ul? Igor Dodon doar e cel care nu promulgase legea cu stadionul...

Igor Munteanu: „Sigur, din ceea ce îmi spuneți, sigur că ar putea să existe anumite implicații, dar vreau să vă spun că

Singura mea grijă, a Blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor, este să ajutăm la o tranziție pașnică, politică între fostul Guvern și noul Guvern ...

în acest moment singura mea grijă, a Blocului ACUM și a Partidului Socialiștilor, este să ajutăm la o tranziție pașnică, politică între fostul Guvern și noul Guvern, care a primit 61 de voturi din votul consolidat în Parlamentul R. Moldova.

Orice jocuri și-ar fi imaginat cei care nu doresc să lase puterea din mână vor fi pierzătoare, pentru că actorii internaționali interesați ca R. Moldova să fie o țară bine guvernată și bazată pe lege nu se lasă momiți de asemenea pomeni și nu se lasă momiți de orice fel de mesaje edulcorate din partea oficialilor fostului Guvern.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, profit de discuția cu Dvs. să vă întreb încă ceva legat de Comisia de la Veneția. Lumea așteaptă cumva cu sufletul la gură ce va spune Comisia care pe 21 ar trebui să dea un aviz al deciziilor Curții Constituționale. Ce strategii aveți în raport cu asta? Adică, ce veți face cu deciziile Comisiei de la Veneția? Ce scontați să spună Comisia și ce se poate face cu aceste concluzii?

Igor Munteanu: „Să știți că pentru noi, deputații Parlamentului R. Moldova, orice fel de aviz sau recomandare, sau reacție din partea Comisiei de la Veneția contează, pentru că Comisia de la Veneția reprezintă organismul tehnic al Consiliului Europei și este foarte respectat și de Uniunea Europeană, și de OSCE/ODIHR, și de alte organizații internaționale.

Noi știm ce s-a întâmplat în R. Moldova cu această decizie contradictorie a Curții Constituționale. Curtea a jucat politic, Curtea s-a angajat într-un joc care a plasat mingea unui jucător politic, pentru că nu a mers după proceduri, nu a așteptat deciziile, măcar să apară pe suport de hârtie hotărârile pe care le-a luat Parlamentul R. Moldova; a intrat în joc, nu a așteptat ca președintele R. Moldova să aibă consultările prevăzute de legislație asupra faptului dizolvării; nu a păstrat calitatea de a constata circumstanțele apărute pentru dizolvarea Parlamentului, ci le-a grăbit, le-a forțat... A intrat în acest joc, forțându-l pe președintele R. Moldova să ia o decizie de dizolvare și pentru că s-a temut că nu va face acest lucru, l-a suspendat pe clauză, așa cum se spune la noi, și a introdus un alt actor care a luat decizia de stabilire și a datei alegerilor anticipate.

Or, acest lucru arată foarte clar că decizia Curții Constituționale a fost trasă de păr, a fost o decizie motivată politic, iar dacă mai luăm în considerare și faptul că introducerea a trei judecători în componența Curții Constituționale s-a făcut la sfârșitul anului 2018, practic, în numele unui partid, pentru că toți trei aveau calitate de membru într-un partid și au reprezentat instituții puternic contestate – SIS-ul, Procuratura Generală și, evident, Comisia juridică, care aparținea Partidului

Eu cred că Comisia de la Veneția va analiza toate datele problemei și va sugera cum putem rezolva criza în favoarea Parlamentului R. Moldova ...

Democrat. Nu întruneau elementele minime pentru calificarea și experiența solicitate unui judecător al Curții Constituționale. Luând în considerare aceste lucruri, eu cred că Comisia de la Veneția va analiza toate datele problemei și va sugera cum putem rezolva criza în favoarea Parlamentului R. Moldova, în favoarea singurei autorități supreme în R. Moldova, care reprezintă voința tuturor cetățenilor acestei țări.”

Europa Liberă: Nu credeți însă că PD-ului nu prea are de ce să-i pese de decizia Comisiei de la Veneția, cum nu i-a păsat, de exemplu, atunci când a spus ceea ce a spus despre votul mixt. În aceste condiții, ce evoluții întrevedeți?

Igor Munteanu: „Eu, în general, sunt o persoană pozitivă și cred că prin dialog și prin repetarea insistentă a faptului că R. Moldova nu are altă șansă decât să rămână o țară democratică, în acest fel vom găsi soluțiile de ieșire din această criză, iar vina pentru această criză aparține cu siguranță persoanelor care nu vor să scape puterea din mâini, celor care au multe de pierdut, dacă R. Moldova va deveni un stat guvernat de lege.”

XS
SM
MD
LG