Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu, Platforma DA: „Nu putem să închidem ușa nimănui”


Igor Munteanu în dialog cu Liliana Barbăroșie
Igor Munteanu în dialog cu Liliana Barbăroșie

În ce măsură ar putea fi resuscitat un parteneriat mai vechi între cele două foste aliate din blocul ACUM – PAS și Platforma DA - urmare a anunțului socialiștilor că s-au înțeles cu partidul comuniștilor al lui Vladimir Voronin asupra creării unui bloc pre-electoral cu care să se opună la ceea ce Igor Dodon a numit „încercări nesăbuite ale forțelor de dreapta de a monopoliza puterea”? Igor Munteanu, un parlamentar din DA, spune într-un interviu la Europa Liberă că o colaborare a celor două formațiuni este mai posibilă deja după alegeri, iar până atunci cele două ar putea măcar să nu se certe.

Interviu cu deputatul Platformei DA, Igor Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:18 0:00
Link direct

Europa Liberă: O sugestie a analiștilor către formațiunile de pe segmentul electoral pe care vă aflați împreună cu Platforma DA e să se asigure aceste formațiuni că vor putea obține o majoritate parlamentară clară în viitorul legislativ. În sensul acesta, v-aș întreba: e un semn rău acesta că pe segmentul cu viziuni mai degrabă pro-rusești s-a produs această fuziune între PSRM și PCRM, iar pe partea cealaltă, pe care vă aflați, nu prea există rezultate în acest sens? E un semn rău acesta?

Igor Munteanu: „Centru-dreapta a fost întotdeauna un segment destul de fărâmițat și, oarecum, colorat. Respectiv, ce se întâmplă pe stânga, nu în mod sigur poate fi transplantat ori ar putea să creeze efecte prin simetrie cu ce se întâmplă pe dreapta. Este bine, într-un fel, să avem o dreaptă unită și coezivă, dar, din păcate, pentru că este atât de multicoloră – de la grupuri radical- unioniste până la centru-stânga care se numește proeuropean și de dreapta –, respectiv ar trebui să fim mai realiști și să spunem în felul următor: „Este nevoie de o consolidare post-electorală, pentru că doar această tendință va face posibilă crearea unui guvern care să fie credibil și să aibă capacitatea de a gestiona gravele probleme ale Republicii Moldova”.

Din această perspectivă, sigur că ar trebui să existe mai multă complementaritate între partidele de dreapta, centru-dreapta și ar trebui să existe cât mai puțină pasiune partizană și vehementă, adversarială între partidele pe care inclusiv eu le reprezint și alte partide care își doresc, într-un fel, accederea la guvernare. Este nevoie de o consolidare post-electorală, pentru că nimeni în singularitatea sa politică nu va putea forma un guvern de transformare de care are nevoie Republica Moldova, care este practic inundată de probleme de structură, adică ele nu sunt probleme sezoniere.

Niciuna din formațiunile politice din R. Moldova nu va putea forma un guvern...

Și, respectiv, niciuna din formațiunile politice din acest moment din Republica Moldova, indiferent de grațiile sau de fortuna unor sondaje de opinie, nu va putea forma un guvern, dacă nu va exista dialog și complementaritate. Exact de acest cuvânt avem nevoie pentru ca viitoarea campanie, care va începe oficial la 11 iunie, să aducă în viitorul parlament niște opțiuni credibile, recunoscute pe plan internațional, dar și, cel mai important lucru, aceste opțiuni să se bucure de o popularitate stabilă în rândul populației.”

Europa Liberă: Felul cum au interacționat aceste două partide – PAS și Platforma DA – încă începând cu alegerile din Hâncești, apoi continuând cu alegerile prezidențiale, apoi în disputa aceasta care a durat până nu demult legată de nevoia anticipatelor a întărit cumva dubiile că aceste două formațiuni ar putea fi parteneri de nădejde între ele. Pot fi privite așa lucrurile?

Igor Munteanu: „Și da, și nu. În primul rând, trebuie să recunoașteți că, chiar dacă am fost parteneri în același bloc electoral, partidele sunt oarecum diferite pentru că și segmentele de electorat la care se orientează, și anumite diferențe de tactică și de ideologie există. Și aceste diferențe trebuie să fie recunoscute, dar nu folosite în calitate de pretext pentru a stimula ura sau ai speech-ul, sau discursul de agresiune, care se mai întâmplă uneori. De asta ziceam de complementaritate, pentru că, păstrând decența și principiile democratice, ambele formațiuni pot ajunge la mai multe segmente electorale care încă își așteaptă mesajul în care să creadă și pe care să-l urmeze.

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Am avut niște experiențe mai puțin fericite, le-ați menționat pe unele dintre ele, dar asta nu împiedică să construim și un larg front de consolidare a centrului de dreapta, de recuperare democratică și de creare a unei poziții comune pe marile probleme care există în fața societății. În definitiv, nu avem niciun motiv să continuăm ostilitățile, ci din contra trebuie să ne apropiem rândurile, astfel încât să lucrăm pe baza recunoașterii diferențelor și a compatibilităților noastre.”

Europa Liberă: Însă după alegeri, asta ne spuneți?

Igor Munteanu: „Există această așteptare că guvernul, după aceste alegeri din 11 iulie, ar trebui să fie un guvern mai larg, care să nu aparțină doar unei singure formațiuni, un guvern democratic, proeuropean, național. Pe de altă parte, este nevoie și de complementaritate, inclusiv în perioada acestui scrutin, care va fi fierbinte și care va avea multe surprize.

Există această așteptare că guvernul, după aceste alegeri din 11 iulie, ar trebui să fie un guvern mai larg...

Dacă nu vom avea suficientă rațiune pentru ca să creăm complementaritatea în următoarele săptămâni de zile, atunci vom crea niște obstacole ulterior. Din punctul meu de vedere, este rațional și este înțelept să valorificăm fiecare grup social care are anumite preferințe.”

Europa Liberă: Existența unor multe partide-satelit pe dreapta ar fi o problemă, sugerează analiștii. Dvs. cum vedeți lucrurile?

Igor Munteanu: „Întotdeauna aceste clone sau reflecții ale tacticilor electorale au înveninat atmosfera din alegeri. Ne aducem aminte că erau personaje cu numele Năstase băgate în cursa electorală înainte de 2018, pentru alegerile locale au existat tot felul de cazuri când se schimba abrevierea unui partid, pentru ca oamenii să fie confuzionați. Cei care analizează procesul electoral, pot să vă dea sute de exemple de acest gen și nu m-aș mira să apară aceste lucruri, dar este clar că acest front comun contra cleptocrației și a revizionismului, care se manifestă inclusiv în blocurile nou-create, trebuie să întărească rândurile celor care vor să aducă Republica Moldova la o etapă de normalizare a instituțiilor, de reformă în justiție, de control asupra corupției politice, de tragere la răspundere a celor care au fraudat banii publici.”

Europa Liberă: Se încearcă un fel de unire a forțelor unioniste, deocamdată nu se știe cu cât succes, pe de altă parte, o apropiere între Platforma DA și aceste forțe unioniste o credeți necesară?

Igor Munteanu: „Noi nu vorbim despre acest lucru, noi creăm acest proces. Este clar că cei care au viziuni unioniste, cei care cred în reunificarea statelor de limbă română sunt legitimi să vorbească despre acest proces și mulți consideră că este singurul care poate să scoată din impas Republica Moldova. Pentru noi apropierea unor personalități din acest mediu este vitală și este organic legată de felul în care noi credem că ar trebui să se dezvolte Republica Moldova.

Avem anumite reticențe față de anumite formațiuni cu iz extremist, avem anumite dezamăgiri față de anumite persoane care au spulberat anumite visuri, dar dincolo de asta este un segment foarte generos, foarte productiv pe care noi ca formațiune politică îl vom reprezenta și vom face tot posibilul ca rândurile acestor grupuri, acestor expresii politice să se întărească.”

Europa Liberă: Totuși, dacă și ați purtat discuții anunțate, ați făcut-o cu PLDM-ul, nu cu aceste forțe sau poate nu cunosc eu despre aceste discuții. Aș vrea să ne explicați - care a fost scopul acestor discuții cu PLDM?

Igor Munteanu: „În primul rând, noi am anunțat o politică a deschiderii. Deci am spus că nu putem să închidem ușa nimănui, poate cu excepția celor care au trebuit să ispășească anumite pedepse, față de dânșii nu avem niciun fel de sentimente de compasiune sau de iertare.

Totodată, orice formațiune politică are ușa deschisă pentru ca să discutăm, niciodată însă nu am avut negocieri asupra listelor și nu am avut niciun fel de angajamente pe care am putea să le regretăm. De exemplu, dacă mă întrebați de PLDM, eu personal recunosc că sunt personalități importante și valoroase în acest partid, dar nu pot, de exemplu, să-mi asum responsabilitatea pentru povara grea de păcate și de lucruri care sunt asociate de figura fostului lider al acestui partid. Respectiv, noi foarte deschis le-am explicat colegilor din acest partid cum stau lucrurile și modalitatea în care am putea să cooperăm. Același lucru l-am făcut și cu alte partide, am avut o politică de deschidere și eu cred că asta este necesar pentru ca în Republica Moldova să se construiască o cultură a dialogului.”

Europa Liberă: În calitatea Dvs. de parlamentar, ați făcut eforturi pentru a promova votul prin corespondență, diaspora, votul diasporei este un element important în campaniile moldovene și în alegerile moldovene. Nu a fost să fie totuși și acum există păreri că votul diasporei ar putea fi amenințat, urmare a acestor discuții despre faptul că nu se ajung bani, s-ar putea poate deschide mai puține secții de votare peste hotare. Dvs. cum vedeți lucrurile, este un risc al limitării participării diasporei la alegeri prin mijloace administrative?

Igor Munteanu: „Noi am încercat să aducem soluții sustenabile și credibile, soluții tehnice prin crearea unui sistem prototip, care să demonstreze beneficiile metodelor alternative de vot, am creat trei grupuri care lucrau cu începere de la sfârșitul lunii noiembrie, am încercat să înființăm o comisie specială parlamentară care să accelereze adoptarea amendamentelor la Codul Electoral, am avut o opunere, din păcate, prezentarea comisiei a coincis cu perioada în care gruparea Șor și PSRM au dorit să adopte niște legi extrem de toxice, marea majoritate a cărora au fost atacate după asta prin sesizări la Curtea Constituțională. Și oarecum importanța metodelor alternative de vot s-a pierdut în această avalanșă de bătăi și box parlamentar, astfel încât ne-am trezit abia prin luna februarie că parlamentul sau majoritatea existentă din parlament nici nu vrea să audă, prin Comisia juridică condusă de Bolea, nici nu vrea să audă de dezbateri pe tema adoptării votului alternativ – prin corespondență și votul electronic.

Din păcate, acest lucru va afecta și de această dată cetățenii Republicii Moldova...

Din păcate, acest lucru va afecta și de această dată cetățenii Republicii Moldova, care au fost umiliți în rânduri infinite la alegerile prezidențiale și, în ciuda vervei lor de a participa la procesul electoral, de a contribui la schimbarea durabilă în Republica Moldova, fie le-au lipsit buletinele, fie le-a trecut timpul în care puteau să voteze și, respectiv, nu a fost o atitudine suficient de serioasă din partea statului. Este adevărat însă că atâta vreme cât avem o economie deficitară, faptul că guvernul nu găsește decât 70 de milioane de lei pentru aceste alegeri nu este nici scuză, dar este o stare de fapt, economia este într-o stare deplorabilă în acest moment. Nu putem să cerem 125 sau 135 de milioane, așa cum și-ar dori Comisia Electorală Centrală, iar asta va afecta numărul de secții deschise în străinătate și asta va afecta, fără îndoială, și felul în care Comisia Electorală Centrală își va executa atribuțiile, cu atât mai mult cu cât această Comisie Electorală Centrală este cu mandatul terminat și prin extindere își va dezvolta oarecum atribuțiile. Eu rămân fidel introducerii sistemului metodelor de vot alternative, dar acest lucru va fi, probabil, sarcina viitorului parlament care va fi mai responsabil și care se va mișca mai repede în întâmpinarea doleanțelor cetățenilor de peste tot din lume, inclusiv din Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG