Linkuri accesibilitate

Igor Volnițchi: „Alegerile vor fi un test pentru noua putere”


Blocul Acum se lansează în campania pentru alegerile locale, Chișinău 21 septembrie 2019
Blocul Acum se lansează în campania pentru alegerile locale, Chișinău 21 septembrie 2019

Interviul dimineții cu jurnalistul și analistul politic de la Chișinău.

Multe partide și-au lansat la sfîrșitul săptămânii candidații pentru de alegerile locale din 20 octombrie. La Chișinău, dar nu numai, s-ar putea juca la acest scrutin soarta alianţei PSRM-ACUM, dar şi a Blocului ACUM, spun analiştii. Europa Liberă a stat de vorbă cu jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi, despre miza votului local.

Europa Liberă: Campania electorală a început pentru marea majoritate a partidelor și candidaților, situația nu este simplă nici în Chișinău, nici în alte localități. Întâi de toate, totuși, dle Volnițchi, vi se pare acest scrutin mai important ca altele locale de până acum?

Igor Volnițchi: „Și mai important, și mai deosebit, zic eu.”

Europa Liberă: De ce?

Igor Volnițchi: „Pentru că, dacă facem o scurtă excursie în istoria scrutinelor din municipiul Chișinău, care începe cu anul 1999, vedem un element care face aceste alegeri total deosebite de celelalte. Dacă până acum am avut șase scrutine locale în Chișinău, în care s-au ales primarii capitalei – mă refer la cel din ‘99, cel din 2003, cel din 2007, cel din 2011, cel din 2015 și cel din 2018 –, atunci vedem că în trei din aceste scrutine principalii favoriți ai cursei electorale au reprezentat ambii opoziția, ambii, adică e un element absolut important dacă îl raportăm la ceea ce avem acum în Chișinău; în alte trei scrutine, unul din cei doi principali favoriți la șefia capitalei reprezenta puterea, iar altul – opoziția. Nu am mai avut nicio situație, cum este, de exemplu, în aceste alegeri când ambii candidați cei mai bine poziționați, cotați cu șanse mai mari la Primăria capitalei să reprezinte puterea, adică ambii reprezintă puterea. E o situație absolut inedită și chiar mi-e interesant cum se va vota în acest scrutin, deși unele lucruri le putem deja anticipa.”

Europa Liberă: Revenim la asta. Dar de ce vi se pare mai important scrutinul ca altele de până acum?

Igor Volnițchi: „Atunci când au loc niște alegeri, se știe că cel care reprezintă puterea, chiar dacă e avantajat de resursa administrativă, pe de altă parte, atrage o mare parte din nemulțumirea populației. Nemulțumirea față de oricare putere este inevitabilă și ea începe să se

Aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor fi un test pentru o nouă putere...


manifeste chiar a doua zi, după ce se formează o coaliție de guvernare, după ce se instaurează un Guvern. De aceea ziceam că aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor fi un test pentru o nouă putere, o putere care în premieră a fost constituită pe niște principii cum nu au mai fost până acum și s-a trecut peste toate barierele politice, geopolitice și două extreme, dacă le putem spune așa, - dreapta și stânga - și-au dat mâna pentru a da jos o putere care se declara, mai mult sau mai puțin, centristă.

De aceea, acest test urmează să ne demonstreze, inclusiv prin prisma alegerilor primarului capitalei, cum a fost primită, cum a fost văzută, cum au reacționat locuitorii, cea mai mare parte a alegătorilor activi, cei care sunt în Chișinău la acest exercițiu politic folosit în premieră, aplicat în premieră în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Până ajungem acolo, haideți să ne uităm ce avem la ora actuală. În Chișinău – 21 de candidați. Ce înseamnă asta pentru Dvs.?

Igor Volnițchi: „O expresie a democrației, pentru că știu că multora nu le place faptul că este un număr mult prea mare de candidați - și observ aceste critici enunțate și pe rețelele de socializare, și pe alte platforme -, dar pentru mine aceasta este o dovadă că oamenii chiar cred că va fi un scrutin liber, va fi un scrutin care se va desfășura în baza unor reguli unanim acceptate și fiecare crede în șansa lui. Dacă nu ar fi fost această încredere că scrutinul va fi cu adevărat liber, eu nu cred că am fi avut un număr chiar atât de mare de candidați. Am fi avut poate 10, poate 12, poate 8-9, maximum 15, dar nu cred că s-ar fi depășit cifra de 20, cum avem acum.”

Europa Liberă: Prim-ministra Maia Sandu, lidera PAS, nu pare să fie prea entuziasmată de acest lucru, de altfel nu făcea declarația pe care a făcut-o că prin decizia sa Octavian Țîcu, prin decizia de a se desprinde cumva de la bloc și a se lansa în această cursă pentru Chișinău ar face un deserviciu electoratului pro-european. L-am auzit și pe unul din candidați zicând că trebuie să ne mobilizăm ca socialiștii să nu câștige capitala. Sunt de această dată premise mai clare pentru așa ceva, ca socialiștii sau candidatul socialiștilor să câștige capitala? Cu jumătate de gură, dar chiar și unii deputați din Blocul ACUM spun în discuții private că s-ar putea întâmpla și asta ar arăta fața adevărată a socialiștilor după.

Igor Volnițchi: „Eu zic că șansele dlui Ceban, care reprezintă Partidul Socialiștilor în această luptă electorală, sunt mai mari decât șansele oricărui candidat de stânga de până acum.”

Europa Liberă: De ce?

Igor Volnițchi: „De ce? Pentru că dl Ceban face – am văzut în 2018, în alegerile anticipate ale primarului capitalei, a început un exercițiu destul de interesant pe care, din câte observ, îl continuă și acum – el fuge, într-un fel, de politică, el fuge de geopolitică și încearcă să atragă și ceilalți contracandidați, dar și electoratul la o polemică în jurul problemelor capitalei și al soluțiilor...”

Europa Liberă: Și de ce asta i-ar putea spori șansele?

Igor Volnițchi: „Pentru că, dacă e să fim sinceri, oamenii în capitală s-au cam săturat de politică, de geopolitică. Ce folos că se alege de

Ce folos că se alege de fiecare dată pe principii politice și geopolitice, dacă omul dimineața când deschide geamul se înăbușă?...


fiecare dată pe principii politice și geopolitice, dacă omul dimineața când deschide geamul se înăbușă? Ceea ce vine de la stația de epurare, mai ales în ultima perioadă, este o dovadă în acest sens. Eu zic că dl Ceban încearcă să speculeze – în sensul bun al cuvântului, în sens politic și electoral – această nemulțumire a locuitorilor capitalei, care se acumulează iată deja de 28 de ani și ea nu poate dura la nesfârșit. Și iată că, dacă dl Ceban va reuși să-i convingă pe chișinăuieni că el e în stare să facă abstracție de politică și geopolitică – așa cum a început în 2018 –, atunci șansele d-lui vor fi foarte și foarte mari. Pe de altă parte, ceea ce ați menționat Dvs. cu numărul mare de candidați, în special cu înscrierea în cursa electorală a dlui Țîcu, eu aici văd în avantaj pentru Andrei Năstase, pentru Blocul ACUM.”

Europa Liberă: Avantaj?...

Igor Volnițchi: „Avantaj, da, pentru că, chiar dacă se aud unele voci critice, inclusiv a premierului Sandu, trebuie să ne întrebăm cine reprezintă electoratul Blocului ACUM în capitală, în acest caz, electoratul lui Andrei Năstase. Este un electorat constituit din trei părți distincte – electoratul antioligarhic, electoratul pe care îl numim convențional europenist, adică cei care pledează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și electoratul unionist, care până acum era într-un fel ancorat de Partidul Liberal și iată că, desprins de acest partid, se regăsește undeva la periferia dreaptă – dacă îmi permiteți o asemenea expresie – a electoratului Blocului ACUM.”

Europa Liberă: Și care-i avantajul?

Igor Volnițchi: „Dacă electoratul europenist și electoratul antioligarhic al lui Andrei Năstase, al Blocului ACUM rămân ferm ancorați pe candidatura blocului, pe persoana dlui Năstase, atunci electoratul unionist vedem că cam șovăie, nu prea i-a plăcut lui această alianță a ACUM-ului cu PSRM-ul. Și iată că ar exista un mare risc ca în cazul în care acest electorat nu și-ar fi găsit în primul tur o expresie, un favorit, un candidat care să-l determină să iasă la vot ar fi putut rămâne acasă. Și în acest caz pentru Ion Ceban exista o mare oportunitate – pentru el, pentru echipa sa – să câștige alegerile din primul tur.”

Europa Liberă: Da, interesantă abordare. Presa i-a smuls în câteva rânduri – zic „i-a smuls”, pentru că cumva l-a forțat să răspundă la o întrebare -, vorbeam despre Andrei Năstase, care a zis în câteva rânduri că o victorie a lui Ion Ceban ar însemna un dezastru pentru Chișinău. Nu vi s-a părut ciudată această declarație și e vorba de faptul că însuși Năstase ar admite că ar putea pierde în fața socialistului? Iar dacă e așa, de ce nu s-a asigurat cumva întreg Blocul ACUM?

Igor Volnițchi: „Andrei Năstase este un jucător politic deja destul de abil, nu mai este acel politician pe care îl știam noi în 2015, 2016, 2017,

Andrei Năstase este un jucător politic deja destul de abil, nu mai este acel politician pe care îl știam noi în 2015-17...


a evoluat foarte mult și acum Andrei Năstase aplică o tactică politică destul de bună, aș zice eu. Ce încearcă să facă el? Pe de o parte, din ceea ce observăm, încearcă să mobilizeze electoratul de dreapta, electoratul care i-a asigurat victoria...”

Europa Liberă: Deci, asta e o declarație mobilizatoare?

Igor Volnițchi: „Da, este o tehnologie politică pe larg aplicată în întreaga lume, apropo, și în Moldova se aplică – creezi cel mai negru tablou, desenezi cel mai negru tablou care poate exista și, jucând pe această frică a oamenilor, îți mobilizezi electoratul. Adică, Andrei Năstase din acest punct de vedere, din punct de vedere politic, al strategiei politice se poziționează corect; din alt punct de vedere, el, dacă am observat eu, încearcă să plaseze accentele din punct de vedere geopolitic. Și aceasta iarăși îl poate avantaja, cum l-a avantajat și în 2018.”

Europa Liberă: Da, să vedem... Deputata Blocului ACUM Maria Ciobanu a spus în acest week-end, participând la lansarea candidatului Blocului, că alegerile locale din 2018 au fost invalidate ca urmare a unui târg murdar – citez aici – „dintre socialiștii lui Igor Dodon și democrații lui Vlad Plahotniuc”. Nu pot să nu vă întreb, dle Volnițchi, care sunt șansele ca această coaliție PSRM-ACUM să iasă din campania actuală la fel cum a intrat? Adică pot aceste alegeri rupe coaliția?

Igor Volnițchi: „Cu siguranță, aceste alegeri vor induce o stare de tensiune în rândurile coaliției. Și această tensiune va crește cu cât se va

Aceste alegeri vor induce o stare de tensiune în rândurile coaliției ...


apropia scrutinul. În funcție și de rezultatul scrutinului, eu cred că cele trei partide care au constituit coaliția de guvernare vor face o analiză și vor decide cât e de rezonabil, cât e de bine din punctul de vedere al ratingului, al poziționării în raport cu alegătorii să mai păstreze această coaliție. Riscurile ca această coaliție să se destrame sau să fie reconfigurată după alegerile locale sunt foarte și foarte mari.”

Europa Liberă: Și intervin când?

Igor Volnițchi: „Iată vă voi da un exemplu. Eu deseori practic acest lucru – încerc să mă poziționez în locul celui vizat direct de un anumit proces politic. În cazul de față mă poziționez în locul lui Andrei Năstase. Dacă Andrei Năstase pierde, admitem că pierde Primăria capitalei, care va fi prima concluzie la care vor ajunge el și colegii săi? Că au fost dezavantajați de coaliția cu PSRM la nivel central, la conducerea țării. De aici vin și concluziile. Nu vreau să sugerez nimic, dar este un calcul pur politic. Sau, de exemplu, să admitem că Ion Ceban pierde Primăria capitalei și atunci, el și colegii săi își pun întrebarea: în ce măsură i-a dezavantajat, le-a afectat șansele anume această coaliție cu Blocul ACUM, ei nefiind la guvernare?”

Europa Liberă: O întrebare pe final și două clipe pentru un răspuns prompt, dle Volnițchi. E legată întrebarea de scrutinul în general pe țară. Sunt semnale că Blocul ACUM ar sta mai slab în raioane, se discută despre candidați care n-ar corespunde așteptărilor, activism la fel foarte puțin în raioane. Poate Blocul ACUM și guverna – adică și-a preluat cele mai importante sarcini în Executiv –, și pregăti un scrutin ca cel actual?

Igor Volnițchi: „Eu cred că poate, dar aveți dreptate când vorbiți despre poziția acestui bloc în teritorii. Până nu demult, componentele blocului – partidului dlui Năstase și partidul dnei Sandu – erau în opoziție, acum câteva luni erau în opoziție, ceea ce nu prea le permitea – precedenta guvernarea fiind foarte vigilentă din acest punct de vedere –, nu prea le permitea să-și construiască echipe în teritoriu, să atragă oameni buni. Ceea ce au făcut ei pe ultima sută de metri, au încercat...”

Europa Liberă: Dar e clar de câteva luni că va fi acest scrutin. Nu a fost suficient timp?

Igor Volnițchi: „Este adevărat, dar un scrutin se pregătește nu în câteva luni, mai ales un scrutin ce acel actual, unde ai de identificat nu 101, 105 candidați pentru parlamentare, ci ai de identificat mii de persoane care să te reprezinte și în consiliile sătești, și în primării, și în consiliile raionale, municipale ș.a.m.d. Este un proces care trebuie pregătit.”

Europa Liberă: Deci are ACUM o problemă?

Igor Volnițchi: „Are o problemă foarte mare și un calcul matematic ne arată acest lucru. Ei au identificat – din ceea ce am văzut eu la lansarea lor – 700 de candidați pentru primării, adică undeva 200 de primării ei din start le-au cedat, pentru că nu au reușit să identifice candidații potriviți. Dacă e să admitem că măcar fiecare al doilea reprezentant al ACUM câștigă bătălia pentru primăria la care a fost înaintat, oricum pe țară, în cel mai bun caz, rezultatul ACUM va fi o treime.”

XS
SM
MD
LG