Linkuri accesibilitate

Îl caută cineva pe Plahotniuc?


9 iunie 2019. Liderul democrat Vladimir Plahotniuc și premierul Pavel Filip, privind la curcanii care vor fi aruncați peste gardul Președinției, în semn de dispreț față de Igor Dodon. Pe 8 iunie, în Parlament a fost formată o nouă majoritate între PSRM și blocul ACUM.

Un demers de extrădare al guvernanţilor moldoveni nu există. E clar, nu?

Vă mai amintiţi ce spunea Andrei Năstase imediat după dispariţia lui Vlad Plahotniuc? El declara ritos, amplificînd euforia multora din acele zile, că “ne vom aduce călăul înapoi!” Ei bine, au trecut luni bune, suntem în decembrie, iar pe fostul coordonator nu-l mai aduce nimeni înapoi.

Preşedintele Dodon a declarat luni agenţiei TASS că Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite ale Americii, unde ar încerca să obţină azil politic pentru a evita extrădarea în Moldova sau Rusia. Însă ambasadorul american la Chişinău, Dereck J. Hogan, a declarat într-o emisiune televizată că dacă şi se află în SUA, Plahotniuc nu se bucură de niciun fel de privilegiu. În acelaşi timp, a spus Hogan, autoritățile de la Chișinău nu au înaintat Statelor Unite vreun demers de extrădare.

Aşadar, cei care sperau că Plahotniuc va fi adus trebuie să se înarmeze cu multă răbdare sau poate chiar să renunţe la visul lor. Un demers de extrădare al guvernanţilor moldoveni nu există. E clar, nu? În ciuda blestemelor proferate din toate zonele politicii moldoveneşti la adresa marelui oligarh, nimeni nu cere extrădarea acestuia. Şi ar fi bine visătorii să se lepede de visuri şi să coboare cu picioarele pe pămînt. Una e declaraţia ritoasă şi cu cu totl altceva punerea în practică a declaraţiei ritoase.

Mai curînd Plahotniuc ar putea să revină de bunăvoie decît să fie adus. Şi nu e exclus că situaţia ar putea să se schimbe de aşa manieră încît Plahotniuc chiar să se întoarcă cu mare bucurie.

XS
SM
MD
LG