Linkuri accesibilitate

Ilian Cașu (politolog): Prioritară este lupta cu corupția


Ilian Cașu
Ilian Cașu

Guvernarea PAS a promis reforme îndrăznețe, ambițioase și urgente. Dar creșterea accelerată a costurilor energetice, care nu prezintă semne de reducere, stârnește temeri în societate. Facturile mai mari la utilități îi nemulțumește pe mulți cetățeni. Despre principalele provocări în contextul reformelor din Republica Moldova, o convorbire cu politologul Ilian Cașu.

Ilian Cașu: Prioritară este lupta cu corupția
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:49 0:00

Ilian Cașu: „Nu vreau să încep cu vectorul geopolitic, direcția Est-Vest, eu vreau să vă explic o altă abordare – direcția unui stat dezvoltat, bazat pe drept, acolo unde, dacă vorbim de actuala guvernare, cei care au venit nu fură banul public prin scheme și cei care au furat timp de 30 de ani sunt responsabilizați conform Codului penal și nu numai băgați în pușcărie, dar și statul, în baza legii, recuperează activele și banii furați de la cetățeni timp de 30 de ani. Și atunci când instituțiile statului vor fi funcționale, asta este și marea reformă, și acest stat puternic, întărit va influența deja vectorul politicii externe.”

Europa Liberă: Dar care sunt cele mai mari probleme pe interior, care trebuie să fie prioritar soluționate?

Ilian Cașu: „Prioritară este lupta cu corupția, pentru că la anticipatele din iulie cetățenii au cerut oleacă de dreptate, ceea ce înseamnă, repet, cei care au furat acest stat și acești cetățeni sunt responsabilizați. Doi – vedem că această guvernare se confruntă cu câteva crize. Când au preluat guvernarea, era criza pandemică, a dat peste Republica Moldova criza gazelor, generată de factori externi, și aici vreau să subliniez ceva, pentru că în comparație cu criza pandemică, unde cetățenii aproape că n-au primit niciun fel de ajutor de la stat, cu excepția breslei medicilor, care au primit acea indemnizație de 16 mii de lei, dacă s-au infectat cu COVID la locul de lucru, iată că în criza energetică, în criza gazelor vedem un ajutor din partea guvernului.”

Europa Liberă: Deși eu pot să vă contrazic că și pe timp de criză pandemică, statul încearcă să asigure populația cu vaccinuri, spitalele sunt pregătite pentru a oferi tratament de calitate celor care au fost infectați, sunt lucruri care costă mult.

Ilian Cașu: „Absolut corect. Da, sunt lucruri foarte importante. Din punctul de vedere al cetățenilor putem să comparăm acest ajutor pe factura la gaz cu faptul că în mare parte de la declanșarea crizei pandemice în martie 2020, cetățenii moldoveni au plătit de sine stătător pentru măști, dezinfectant și teste. Sunt niște costuri semnificative. În acest context, clar că iese în evidență acest ajutor la factura de gaze și vorbind de gradul de protecție al cetățenilor, evident că abordarea este corectă, pentru că resursele statului sunt limitate și de aceea cu cât mai puțin consumi, cu atât mai mare este compensația. Dar am făcut această comparație, mi se pare una semnificativă, dar și Dvs. aveți dreptate când ați punctat vaccinul și spitalele.”

Europa Liberă: Dar, apropo, despre războiul gazelor, admiteți că dacă ar fi avut o altă culoare guvernarea, Federația Rusă, Gazprom-ul, gigantul rus avea să cedeze în fața autorităților Republicii Moldova și negociau un acord cu un preț mult mai favorabil decât cel pe care l-au negociat actualele autorități?

Guvernările ulterioare sau actuala guvernare vor fi forțate să rezolve problema contractului la gazele naturale cu Federația Rusă

Ilian Cașu: „Sunt speculații politice și am văzut deja declarații, cei care sunt în opoziție, normal că încearcă să facă capital politic, dar noi trebuie să ne amintim că am avut o guvernare Dodon-PSRM, Dodon declarat deschis mare prieten al Federației Ruse, și atunci Moldova plătea un preț la gaz mai mare decât Ungaria sau Austria, și era în situația când Dodon mergea în fiecare lună, poate de două ori pe lună la Moscova, și nu a rezolvat problema contractului la gaze, pentru că este un contract care nu a fost semnat de actuala guvernare, ci este unul mai vechi, guvernările ulterioare sau actuala guvernare oricum vor fi forțate, obligate să rezolve problema contractului la gazele naturale cu Federația Rusă. Deci, problemele persistă și sunt doar speculații, cu atât mai mult dacă vin din zona politicienilor care au fost deja la guvernare și nu au rezolvat această problemă. În problema gazelor nu contează pentru cetățeni aceste declarații tari, spunea cineva, nu-i dau numele, că „eu aș fi luat telefonul mobil sau fix și sunam la Kremlin și rezolvam”, deci acestea sunt speculații politice. Pentru cetățeni foarte, foarte mult contează gradul de protecție, pentru că este o problemă la nivel internațional, mai multe țări se confruntă cu facturile mari la gaze, la energia electrică, de aceea contează foarte, foarte mult gradul de protecție acordat cetățenilor care au nevoie de către guvern, de către stat și lucrul acesta contează foarte mult. Dacă guvernul poate și mai mult, pentru că, uitați-vă, deci am vorbit despre faptul că actuala guvernare: unu – nu fură, lucrul acesta l-au declarat oficial în campania electorală și dacă nu se fură banul public, atunci, ipsum factum, din start avem mai multe resurse ca să fie alocate la vremuri grele cetățenilor care au nevoie.”

Europa Liberă: Să revenim la războiul gazelor. Cum îi explicați Dvs. cetățeanului care își pune o întrebare firească: de ce în stânga Nistrului un metru cub de gaze costă nici un leu și aici, în Republica Moldova, ar putea să ajungă la 15 lei?

De ce cetățenii moldoveni din Transnistria plătesc un leu și noi plătim 11 lei?

Ilian Cașu: „Este o realitate, însă aici iarăși este o chestiune de contract de livrare a gazelor renegociat, sunt mai multe probleme care țin nu doar de statul Republica Moldova. Unii încearcă, chiar și de la guvernare, să ne spună că s-a negociat la Sankt Petersburg și Moscova doar componenta comercială, fără politică și geopolitică, însă în realitate noi putem face acest lucru atunci când scriem, dna Valentina, un articol analitic și separăm aceste două componente și facem un studiu doar pe componenta politică și unul pe cea comercială. În realitate este vorba despre politică și aici sunt foarte, foarte multe probleme, de exemplu: de ce cetățenii moldoveni din Transnistria plătesc un leu și noi plătim 11 lei? Este o problemă și lucrul acesta trebuie abordat la nivel interstatal, gazul nu este doar un produs comercial, gazul este un produs politic și, evident, prin gaz, prin acest produs se încearcă promovarea intereselor Federației Ruse la Chișinău. Nu putem să spunem că, uite, gazu-i doar produs energetic, achităm și la revedere, nu este așa.”

Europa Liberă: Să comentăm și rezultatele ultimului sondaj de opinie pe care l-au făcut cei de la iData. Ei spun că, în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în legislativ. Este vorba de PAS, care ar obține peste 25 la sută, urmat de PSRM cu aproape 17 la sută și Partidul „Șor” cu peste 10 la sută. Despre ce vorbesc aceste date?

Ilian Cașu: „Important este fiecare sondaj dacă este veridic sau desenat, reprezintă o fotografie a momentului. Ne uităm când au fost colectate aceste date și...”

Europa Liberă: În luna ianuarie.

Ilian Cașu: „...eșantionul contează foarte mult, dar deocamdată partidul de guvernare mai profită de o fereastră de oportunitate, este un termen din economia politică, țările care au trecut prin marile schimbări și, cred eu, din iulie încoace încă această fereastră de oportunitate nu s-a închis. Caracteristic pentru fereastra de oportunitate este posibilitatea guvernării monocolore la Chișinău să realizeze niște schimbări radicale în situația în care oponenții acestei schimbări sunt încă slăbiți, dezorganizați. Eu nu pot să vă spun Dvs. ce se întâmplă în subterana politicului moldovenesc...”

Europa Liberă: Dar ce se întâmplă?

Ilian Cașu: „Se întâmplă un proces de regrupare, discuții, negocieri în situația în care toți își unesc forțele împotriva guvernării. Lucrul acesta se întâmplă și în alte țări, dar fereastra de oportunitate rămâne deschisă pentru niște schimbări semnificative în statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: În cine au cetățenii cea mai mare încredere? În președinta Maia Sandu, în favoarea căreia și-au exprimat simpatiile peste 24 la sută dintre cei intervievați, șefa statului fiind urmată de ex-președintele Igor Dodon cu peste 13 la sută și de Ilan Șor cu peste 7 la sută.

Ilian Cașu: „Iată, dacă îmi permiteți să fac câteva comentarii vizavi de personajul de pe poziția a treia și cred că este o problemă foarte mare pentru Republica Moldova când această abordare politică a lui Ilan Șor, bănuit de furtul miliardului, „fur mult de la cetățeni, dar le dau oleacă și lor” este o problemă, pentru că această abordare politică nu a adus bunăstare. Eu odată am făcut comparația cu Robin Good, dar el într-adevăr lua de la bogați și dădea la săraci, dar abordarea aceasta este una absolut păguboasă pentru statul Republica Moldova. Probabil, în cazul Partidului „Șor” este vorba despre o comunicare cu anumite segmente de cetățeni, o influență media consistentă, pentru că eu deseori văd la mai multe posturi media reclamă comercială, unde într-un sat din Orhei s-a pus iluminat stradal pe banul public raional Orhei sau pe banul din bugetul național și reclama comercială plătită este mai mult decât costul acelor lucrări, dar se merge pe propagandă și distribuirea informației prin mijloacele media cu plată. Lucrul acesta l-am observat și este unul absolut nebenefic Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Aproape 25 la sută au încredere în Maia Sandu, asta ar însemna fiecare al patrulea cetățean. Reușește Maia Sandu să devină președinta tuturor cetățenilor Republicii Moldova?

Ilian Cașu: „O întrebare foarte, foarte complicată. Bine, în politica moldovenească domină liderul și liderul este foarte important, în cazul Maiei Sandu și al partidului de guvernământ și mai mult, dar cred că actuala guvernare își poate crește ratingul sau majora șansele de reforme pentru cetățeni în situația în care are o strategie foarte eficientă de comunicare cu toți cetățenii Republicii Moldova, dar nu numai eu, și altă lume observă lipsa acestei comunicări. Nu vreau să cred că este nedorință, cred că este problema internă a guvernării și a partidului de guvernământ.”

Europa Liberă: Instabilitatea din regiune poate să influențeze direcția pe care s-a angajat s-o parcurgă Republica Moldova?

Ilian Cașu: „Eu știu la ce vă referiți...”

Europa Liberă: La confruntarea ruso-ucraineană.

Ilian Cașu: „Confruntarea ruso-ucraineană este mai mult o confruntare între marile puteri și toți recunosc că este un fel de ping-pong, un fel de competiție de declarații foarte, foarte tari, dar războiul, dna Valentina, este continuarea politicului cu alte mijloace, cu gloanțe. Este aceeași politică războiul și eu vreau să cred că nu va afecta, în primul rând, efortul de reformă în Republica Moldova și că ceea ce a promis această guvernare monocoloră va realiza, pentru că este foarte și foarte important pentru statul Republica Moldova. Noi vorbim despre întărirea statului și construcția unui stat de drept, pentru că un stat puternic bazat pe norma legală poate mai bine să reziste provocărilor din regiune și pe plan internațional, decât un stat puternic măcinat de corupție și oligarhi.”

Europa Liberă: Cetățeanul vrea repede și acum să fie rezolvate problemele. Ele s-au acumulat pe parcursul a 30 de ani, dar foarte mulți oameni spun că nu mai au răbdare să aștepte și că uneori chiar nu mai cred nici în reformă, că poate să aibă un impact pentru ca să fie adusă bunăstare și prosperitate în casa cetățeanului. Iată, cum îi explicați omului de la firul ierbii că trebuie să aibă răbdare sau că trebuie să se implice și el în luarea unor decizii?

Ilian Cașu: „La nemți, de exemplu, sau, nu știu, la austrieci guvernarea trebuie să facă foarte mult, la noi – măcar ceva. Deci faci ceva, niște schimbări, ca omul să înțeleagă că, gata, s-a stopat furtul, s-au distrus schemele și guvernarea nu creează locuri de muncă, asta-i o promisiune electorală, guvernarea creează condiții propice ca omul să-și câștige decent existența. Deng Xiaoping, părintele Chinei moderne, spunea: „Nu le dați pește cetățenilor, ci undița, ca singuri să prindă pește și să-și creeze bunăstarea”. La fel și aici, cel care este ales local sau parlamentar, el este obligat să vadă, să conceapă interesul public. Evident că ispitele sunt mari și am avut și în spațiul public, la Comisia Electorală Centrală, la Curtea Constituțională se perindau mașini cu pungi. Acestea sunt realitățile. Dacă vorbim despre ceea ce au cerut cetățenii în anticipate – oleacă de dreptate –, atunci marii corupți, evident că nu președinția și executivul arestează, îi aduce, îi confiscă, dar se creează condiții, se pune presiune pe instituțiile statului ca această „oleacă de dreptate” să se realizeze.”

Europa Liberă: Dar asta se pare că e intenția celor care stau în fruntea țării?

Ilian Cașu: „Da, poate că intenția este bună, deocamdată realizările nu sunt pe potriva așteptărilor cetățeanului de rând, el vrea să-i vadă pe cei care l-au furat, l-au sărăcit și încă o dată, nu doar aruncați după gratii, dar și statul, legal, să recupereze ceea ce au furat, pentru că dacă doar stau în pușcărie, mare lucru nu iese. Cetățenii care stau în detenție sunt finanțați tot din taxele celor care stau la libertate.”

Europa Liberă: Și ce așteptări mai aveți de la cei care guvernează azi Republica Moldova?

Ilian Cașu: „Că se depășească pragul, că într-adevăr lucrurile merg pe un făgaș normal, instituțiile statului funcționează, ele sunt în serviciul cetățeanului și acea „oleacă de dreptate”, metaforic vorbind, încet-încet începe să se materializeze. Iată ce așteaptă cetățeanul, guvernul doar are obligațiunea să creeze condiții și condiții pentru cetățeanul de rând ca să dezvolte o afacere, să aibă acces la servicii medicale de calitate, școală ș.a.m.d. Deci, lucruri elementare pe care trebuie să le facă un stat funcțional și unul care este în interesul cetățeanului. Eu nu cred că așteptările cetățenilor moldoveni sunt exagerate, nu cred.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG