Linkuri accesibilitate

Nesupunere față de lege la Orhei, în plină criză Omicron


La 21 ianuarie, conducerea raionului Orhei, dominată de Partidul Șor, a anunțat că nu va aplica două măsuri anti-pandemie importante decise la „centru” – nu va închide automat școlile, și nici nu va restrânge activitatea barurilor și restaurantelor.

Nesupunere față de lege la Orhei în plină criză Omicron
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00

Președintele raionului, Dinu Țurcanu, spune că restricțiile ar trebui „ajustate” la situația de pe teren, nu aplicate orbește, cum dictează autoritățile centrale. După presiuni de la Chișinău, orheienii au acceptat totuși să trimită copiii la cursuri online, dar numai după un anumit prag de elevi în carantină; animozitatea nici așa nu s-a risipit însă, mai ales după ce autoritățile centrale au „asmuțit”, cum spune Țurcanu, asupra Orheiului, Centrul Național Anticorupție.

Refuzul autorităților locale de la Orhei de a aplica măsurile anti-epidemice decise săptămâna trecută de autoritățile guvernamentale moldovene survine într-un moment în care R. Moldova se confruntă cu un val nemaiîntâlnit de îmbolnăviri, marți înregistrându-se un nou record de peste 5100 de cazuri la 18 mii de teste efectuate într-o singură zi. Cifre mari de îmbolnăviri sunt raportate și în țările vecine - România, Ucraina, Rusia – iar peste tot noile explozii de coronavirus sunt legate de răspândirea noii tulpini Omicron, mai contagioase ca toate de până acum.

Pe acest fundal, două școli din raionul Orhei și-au trecut totuși, de miercuri, orele pe internet, după ce numărul de copii ajunși în carantină a depășit în ele 30 la sută din contingent.

Autoritățile locale de la Orhei, care spuseseră într-o primă fază că nu se vor conforma deciziei de a-i trimite acasă pe toți copii, sugerând că nu ar fi cazul în condițiile în care 37 din 48 de instituții ale raionului nu au nici un caz înregistrat, și-au revizuit însă ulterior decizia și au revenit cu precizarea că online-ul devine obligator doar atunci când instituția ajunge la cifre de o treime de copii în carantină.

Pentru moment, astfel de instituții în raion sunt două, cele care au trecut de miercuri on-line.

Ludmila Pantaz este directoarea adjunctă a uneia dintre ele – liceul „Onisifor Ghibu” din orașul Orhei – și, povestește ea, cu o săptămână în urmă instituția nu avea niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus, dar situația s-a schimbat brusc timp de câteva zile, ceea ce a și forțat administrația școlii să răspundă prin trecerea procesului educațional la distanță:

Nu toți copii au posibilitate să studieze online și atunci transformăm învățământul în ceea ce nu trebuie

„Sunt de acord că e o situație excepțională și sunt lucruri care trebuie îndeplinite, dar sunt de acord și cu cealaltă parte: trebuie să comunicăm, pentru că sunt instituții unde este posibil de menținut distanța - de ce să-I ducem pe toți online, mai ales la țară, unde școlile sunt mai puțin numeroase? Apare altă problemă – nu toți copii au posibilitate să studieze online și atunci transformăm învățământul în ceea ce nu trebuie.”

Ludmila Pantaz crede, așadar, că prioritatea pentru sănătatea publică trebuie corelată și cu cea pentru instruire calitativă, dar și cu o comunicare bazată pe încredere între factori de decizie de orice nivel - lucruri care tocmai par să lipsească din această situație anume, la părerea ei.

Între timp, numărul de cazuri raportate printre copii a ajuns în una din zilele trecute în R. Moldova la două mii, iar autoritățile sanitare au dat semne clare de îngrijorare în raport cu aceste cifre. Ion Prisăcaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, spune că un motiv de îngrijorare e și faptul că sistemul ar avea o problemă mare legată de posibilitățile de internare atunci când vine vorba despre copii infectați:

„Rata de imunizare la copii este mai redusă și, deoarece știm că noua tulpină Omicron este de cinci ori mai contagioasă decât Delta, vor fi foarte mulți copii contagiați, iar locurile în spital sunt acum toate ocupate pentru cei cu vârstă pediatrică.”

Disputa de la Orhei, pe de altă parte, este departe de a fi rezolvată și ea se acutizează pe măsură ce fiecare din părți are noi intervenții. După ce guvernul a declarat nule deciziile locale, iar poliția și CNA au semnalat că le verifică legalitatea, președintele raionului Dinu Țurcanu s-a declarat victimă a unei „hărțuiri motivate politic”, el fiind reprezentant al unui partid ostil celui de la guvernare – formațiunea Șor.

Explicând la Europa Liberă ce anume vrea să obțină guvernul prin verificările cerute instituțiilor de drept, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei, ne-a spus: „Trebuie să fie sancționați cei care se fac vinovați de această situație și în primul rând cei care au dus în eroare populația și au decis să ia propriile decizii la nivel de raion.”

În aprilie anul trecut, un refuz ca cel al Orheiului de a accepta reguli anti-epidemice decise la Chișinău a existat și la Bălți, un alt oraș moldovenesc dintre cele mai mari, iar cazul, deși a ajuns în judecată, nu s-a încheiat cu vreo soluție deocamdată. În situația de acum, autoritățile de la Orhei nu sunt singurele care manifestă împotrivire. Un consilier municipal al platformei DA, Ruslan Verbițchi, a atacat el comisia de sănătate în judecată, invocând calitatea joasă a învățământului la distanță, dar mai ales pretinzând că trecerea școlilor pe online ar fi o decizie „neconstituțională”.

.

XS
SM
MD
LG