Linkuri accesibilitate

Imaginea inventatorului Nikola Tesla, motiv de dispută între Croația și Serbia


Inventatorul Nikola Tesla

Banca Națională a Serbiei s-a opus la ceea ce ea numește planuri „inadecvate” din partea Croației de a pune imaginea inventatorului Nikola Tesla pe moneda sa euro, odată ce țara va intra în zona euro.

Într-o declarație postată săptămâna trecută pe site-ul său oficial, banca centrală din Belgrad a numit planul Zagrebului o încercare de „însușire a patrimoniului cultural și științific al poporului sârb”.

Tesla a fost un inventator de geniu a cărui activitate, inclusiv în ceea ce privește curentul alternativ, a transformat sectorul energiei și a deschis căi noi în domenii precum razele X și tehnologia fără fir.

Întrucât era un etnic sârb care s-a născut în Imperiul Austriei la mijlocul secolului al XIX-lea în ceea ce este acum Croația, Zagrebul și Belgradul își dispute de ani de zile moștenirea sa. Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat, pe 23 iulie, că nu poate „vedea de ce ar trebui să fie o problemă pentru nimeni” ca Tesla să fie comemorat pe o monedă euro în țara sa natală. El a spus că Serbia nu va avea niciun cuvânt de spus în aceasta decizie. Banca sârbă susține că Tesla se considera sârb.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG