Linkuri accesibilitate

Imagini din decembrie 1989


București, 21 decembrie 1989, ora 14:00, baricade (foto Andrei Pandele)
București, 21 decembrie 1989, ora 14:00, baricade (foto Andrei Pandele)

Arhitectul Andrei Pandele este și un fotograf de talent care a realizat, adesea în condiții potrivnice, o adevărată cronică în imagini a regimului comunist în epoca Ceaușescu. După ce, anul trecut, i-a apărut volumul Bucureștiul mutilat, cu fotografii-document zguduitoare înfățișând demolările sălbatice din anii ’80, Andrei Pandele publică un nou volum intitulat Decembrie ’89 în 89 de imagini (editura Humanitas).

Alexandrun Călinescu despre fotografiile de la revoluția din 1989 făcute de arhitectul Andrei Pandele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct



Unele dintre aceste fotografii au fost făcute în condiții de mare risc și cu mijloace tehnice precare. Autorul le-a reprodus acum digital la înaltă rezoluție, reușind să obțină detalii nebănuite, de o deosebită expresivitate.

Impresionante sunt imaginile din după-amiaza zilei de 21 decembrie, pe bulevardul Magheru, după ce mitingul dorit de Ceaușescu se sfârșise într-o confuzie totală. Vedem, așadar, cum se confruntă protestatarii și scutierii, cum gesturile de revoltă ale oamenilor devin tot mai îndrăznețe, cum își fac apariția transportoarele blindate, încercând să desfacă, în viteză, grupurile de manifestanți. A doua zi, sâmbătă 22 decembrie, tot pe bulevardul Magheru, aproape de Piața Romană, se văd grupuri neorganizate de demonstranți care se îndreaptă către sediul Comitetului Central. Tot la primele ore ale dimineții mii de oameni se strâng în fața sediului Televiziunii, forțându-se intrarea în clădire. Transportoarele armatei nu mai înspăimântă acum pe nimeni, soldații încep să fraternizeze cu demonstranții. Un instantaneu extraordinar arată un grup de oameni, încordați și parcă încă sceptici, ascultând comunicatul de la radio care anunța că Ceaușescu a fugit. Ici-colo apar bannere improvizate, cu lozinci naive. Vestea fugii cuplului Ceausescu dă naștere unui entuziasm general. Cadrele cu Piața Palatului înfățișează o mulțime imensă, „un ocean de capete”, în timp ce la balconul Comitetului Central e o agitație permanentă; în partea dreaptă a balconului, o tânără frumoasă, blondă, bluză albă, pantaloni negri, flutură celebrul drapel găurit.

Urmează nebunia: incendierea Bibliotecii Centrale Universitare, a unei aripi a Palatului Regal (adăpostind Muzeul Național de Artă), rafalele de armă automată trase bezmetic. Sâmbătă 23 decembrie Andrei Pandele fotografia pe Calea Victoriei oamenii căutând adăposturi improvizate pentru a se feri de gloanțe, dar și tineri care își văd de drum sfidând moartea. Militari neinstruiți și prost echipați încearcă să înțeleagă ce se petrece. Se declanșase psihoza teroriștilor, niște teroriști pe care nu-i vedea nimeni. Nu altfel stau lucrurile pe 24 decembrie: transportoare blindate circulă în mare viteză pe străzile centrale, în căutarea unor dușmani invizibili. În Piața Palatului, clădirile lovite încă fumegau. Într-una din ultimele fotografii din volum, făcută pe 26 decembrie, o femeie oferă o pereche de șosete groase unui militar de pe un tanc. Și nu lipsește, bineînțeles, faimoasa inscripție din Piața Romană, „De Crăciun ne-am luat rația de libertate”.

Andrei Pandele este un martor prețios al unor vremuri tulburi și al unor momente de răscruce.

Previous Next

XS
SM
MD
LG