Linkuri accesibilitate

Imaginile din satelit arată distrugeri masive la baza aeriană rusă din Crimeea


Baza aeriană de la Saki, după explozii. Imagini luate de satelitul Planet Labs pe 10 august 2022
Baza aeriană de la Saki, după explozii. Imagini luate de satelitul Planet Labs pe 10 august 2022

O bază aeriană rusă din peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia a suferit distrugeri masive în urma mai multor explozii pe 9 august, arată imaginile din satelit puse la dispoziție pe 10 august.

Baza aeriană Saki a Marinei ruse de lângă satul Novofedorivka a pierdut cel puțin nouă aeronave militare, inclusiv avioane de luptă SU-30SM și bombardiere SU-24M, indică o analiză RFE/RL a imaginilor înainte și după publicate de Planet Labs. De asemenea, au fost distruse mai multe clădiri din bază care ar fi putut adăposti muniție și armament. Rusia a folosit baza aeriană Saki, situată în partea de vest a Crimeei, pentru a ataca în mod regulat teritoriul ucrainean de când a lansat invazia țării, la 24 februarie.

Oficiali ucraineni care au dorit să-și păstreze anonimatul le-au declarat jurnaliștilor americani că forțele lor armate au fost responsabile pentru explozii, dar nu au oferit mai multe detalii.

Ministerul rus al Apărării a negat că baza a fost atacată, punând exploziile pe seama unei „încălcări a cerințelor de siguranță împotriva incendiilor”. Cu toate acestea, imaginile din satelit din 10 august arată mai multe cratere mari de dimensiuni similare, indicând că a fost lovită de mai multe lovituri.

Analiștii militari consideră că distrugerea este o lovitură uriașă pentru Rusia și o victorie psihologică pentru Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG