Linkuri accesibilitate

Impactul sancțiunilor economice asupra Rusiei


La coadă la un bancomat Sberbank în St. Petersburg, 25 februarie 2022
La coadă la un bancomat Sberbank în St. Petersburg, 25 februarie 2022

Care este impactul sancțiunilor occidentale impuse regimului de la Moscova?

Impactul sancțiunilor economice asupra Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct

Deocamdată acestea nu se reflectă în disponibilitatea de fonduri, asta în special pentru că mare parte din exporturile de surge energetice nu a fost sistată și pentru că în același timp, prețurile respective au crescut considerabil. Asta dovedește că livrările de țiței și de gaze rămân pentru Putin o sursă majoră de fonduri, care sunt la rândul lor folosite pentru finanțarea războiului din Ucraina.

Surplusul anul acesta se poate ridica la 250 de miliarde de dolari

În primul trimestru al anului, Federația Rusă a avut o cifră record a surplusului de cont curent – în condițiile în care creșterea prețurilor la produse energetice a mărit valoarea exporturilor. Surplusul în primele trei luni a crescut până la 58.2 miliarde de delari de la 22.5 miliarde în perioada similară a anului trecut, arată cifrele făcute publice de Banca Centrală de la Moscova. Institutul pentru Finanțe Internaționale estimează că surplusul anul acesta se poate ridica la 250 de miliarde de dolari. Dacă așa vor sta lucrurile, atunci acel surplus va compensa toate rezervele Băncii Centrale Ruse care au fost înghețate de Occident.

Deși Rusia este din ce în ce mai izolată internațional, acest surplus va facilita finanțarea războiului, plata salariilor funcționarilor guvernamentali și intervenții pe piețele financiare pentru a susține rubla. Moneda națională, care s-a prăbușit inițial cu circa 75% și-a revenit acum aproape integral – un semn că Rusia se ajustează la noile condiții. Dar acest surplus al balanței comerciale – diferența dintre importuri și exporturi – nu este neapărat o veste bună pentru populație pentru că se obține și prin reducerea importurilor – consecința boicoturilor internaționale, dar și faptului că rubla s-a devalorizat masiv, inițial.

Accesul populației la bunuri occidentale s-a redus simțitor și odată cu el și standardul de viață. Investitorii de asemenea părăsesc în număr mare Rusia și mulți dintre ei nu vor reveni. Un recent raport arată că 64.2 miliarde de dolari au părăsit țara, ceea ce va afecta sănătatea pe termen lung a economiei ruse.

Asta nu pare însă a-l convinge pe Putin să renunțe la război. Din perspectivă occidentală, faptul că Rusia are capacitatea de a se adapta înseamnă că unicele sancțiuni care îl pot afecta pe Putin sunt stoparea importurilor de energie, ceea ce însă ar afecta masiv și economiile occidentale, în special cea germană.

XS
SM
MD
LG