Linkuri accesibilitate

La Chișinău are loc Marșul Pride


Chișinău, Marșul Pride, 2022
Chișinău, Marșul Pride, 2022

La Chișinău se organizează duminică 18 iunie, începând cu ora 12, marșul Pride. Cea de-a XXII-a ediție a Festivalului comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride” s-a desfășurat între 12 și 18 iunie 2023, în cadrul acestuia având loc conferințe, mese rotunde și întâlniri în Pride Park. Această ediție a festivalului se va încheia oficial cu obișnuitul Marș Pride care începe de la intersecția străzilor București și Ismail.

Manifestanții flancați de polițiști au pornit în marș, purtând bannere pe care scria De bună voi și nesilit de nimeni, un imens steag-curcubeu, în ritmul tobelor și al altor instrumente de percuție.

Inițial, primarul Chișinăului, Ion Ceban, anunțase că autoritățile locale refuză să autorizeze marșul LGBT. „Pe data de 18 iunie nu vom da curs declarației depuse în vederea organizării marșului homosexualilor în capitală. Cele mai bune locuri pentru astfel de activități sunt Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Sunt în apărarea drepturilor la muncă, studii și orice alte aspecte care țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor așa-numite pseudo-valori în rândul copiilor, familiilor”, spunea Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor primăriei.

Declarațiile primarului Ceban au stârnit îngrijorare nu doar în rândul organizațiilor pentru drepturile omului, ci și reacția oficiului Avocatului Poporului. Ombudsmanul Ceslav Panico a declarat că este îngrijorat de discursurile de ură și prejudecată a unor deputați în Parlament față de comunitatea LGBTQ+ din Republica Moldova precum și de intenția primarului municipiului Chișinău de a nu autoriza marșul acestei comunități din 18 iunie curent. De asemenea, se mai spune în comunicatul Avocatului Poporului, „prin astfel de discursuri sunt sfidate normele și standardele naționale și internaționale din domeniul drepturilor omului. În mesajele către public a fost admis un discurs umilitor, discriminatoriu pe criteriu de orientare sexuală, încercându-se în acest mod exploatarea prejudecăților și stereotipurilor membrilor societății.”

După marșul care are loc între orele 12 și 15, la Clubul Skal este organizat Safer Promotion Party, dineul de încheiere a săptămânii Pride, „petrecere de promovare a comportamentului sexual protejat și conștient între persoanele LGBT+”, conform Centrului de Informaţii GENDERDOC-M, prima organizaţie pentru drepturile LGBT+ din Moldova.

XS
SM
MD
LG