Linkuri accesibilitate

Ion Ceban spune că primăria nu va autoriza marșul LGBT din 18 iunie


Marșul LGBT din 19 iunie 2022
Marșul LGBT din 19 iunie 2022

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că autoritățile locale refuză să autorizeze marșul LGBT, care urmează să aibă loc duminică, 18 iunie.

„Pe data de 18 iunie nu vom da curs declarației depuse în vederea organizării marșului homosexualilor în capitală. Cele mai bune locuri pentru astfel de activități sunt Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova. Sunt în apărarea drepturilor la muncă, studii și orice alte aspecte care țin de viața cotidiană, doar că fără propaganda acestor așa-numite pseudo-valori în rândul copiilor, familiilor”, a declarat Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor primăriei.

Angelica Frolov, coordonatoare de programe la Genderdoc-M, principala organizație moldoveană care apără drepturile comunității LGBT+, a calificat declarațiile primarului drept instigare la discriminare.

„Această declarație e un discurs de ură, este instigare la discriminare, care acum este pedepsită prin Codul Penal al Republicii Moldova și noi deja avem un dosar pornit împotriva lui Ceban. Această declarație va completa acest dosar sau va fi un dosar nou”, a declarat Florov Europei Libere.

„Marșul Pride va avea loc, indiferent de vrea sau nu primarul”

Activista spune că autoritățile locale nu au competențe legale privind acceptarea sau interzicerea vreunui eveniment, ci se ocupă doar de logistică, inclusiv redirecționarea transportului, păstrarea ordinii publice sau curățenie.

„La fel ca și anul trecut, primarul nu are nicio putere să interzică un marș. Noi ne pregătim, marșul va avea loc, indiferent de vrea sau nu vrea primarul. Poliția va opri transportul oricum, pentru că asta spune legea”, a precizat Frolov.

Anul trecut, primarul Ion Ceban a făcut declarații similare și a refuzat să autorizeze marșul LGBT, care s-a desfășurat pe 19 iunie 2022. Genderdoc-M a depus atunci o plângere la Consiliul pentru Egalitate, care a constatat că declarațiile lui reprezintă „instigare la discriminare pe criteriu de orientare sexuală” și i-a recomandat să se abțină pe viitor de la asemenea discursuri. Organizația l-a atacat și în instanță pe edil, iar dosarul se află acum pe rol.

Genderdoc-M este unul din principalii organizatori ai marșului planificat în cadrul Festivalului comunității LGBT+ „Moldova Pride”, care are loc între 12 și 18 iunie.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG