Linkuri accesibilitate

CEDO dă dreptate la 21 de cupluri de același sex din România 


Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei din București, 14 august 2021
Marșul Bucharest Pride pe Calea Victoriei din București, 14 august 2021

Într-o decizie calificată de activiști drept istorică, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit marți, 23 mai, că România a încălcat drepturile a 21 de cupluri de același sex refuzând să le recunoască juridic.

Decizia CEDO notează că mai multe tentative din Parlamentul român de a reglementa situația cuplurilor de același sex au eșuat, iar guvernul român nu a semnalat vreo intenție de a acorda protecții juridice unor asemenea cupluri.

„Atitudinile negative din partea majorității heterosexuale nu pot să primeze în fața interesului reclamanților de a-și vedea relațiile recunoscute”, se spune în decizia CEDO, care respinge și argumentul guvernanților români că legiferarea cuplurilor gay va avea un impact negativ asupra căsătoriei tradiționale, întrucât, spune Curtea, „cuplurile heterosexuale se vor putea căsători în continuare”.

CEDO arată că poziția autorităților române în acest caz este o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cel care garantează dreptul la viață privată și de familie.

România este una din ultimele țări din UE care nu recunosc parteneriatele civile sau căsătoriile gay.

Decizia CEDO vine după ce la 17 ianuarie tot ea a spus, analizând un caz din Rusia, că statele din Consiliul Europei sunt datoare să recunoască cuplurile de același sex.

În noua decizie, CEDO spune că România era deja datoare „să asigure o recunoaștere și o protecție adecvată relațiilor dintre persoane de același sex, chiar dacă este la latitudinea ei să stabilească forma și tipul de protecție acordată”.

Într-o primă reacție, Asociația ACCEPT din România, care a coordonat efortul juridic al celor 21 de cupluri reclamante, numește decizia CEDO „istorică” și spune: „Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României să își facă datoria față de toți cetățenii și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect. Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România”.

Decizia CEDO a fost salutată și de activiștii LGBTI din Republica Moldova. Adresând felicitări colegilor din țara vecină, Angela Frolov, directoare executivă de programe la GENDERDOC-M, a spus: „Această decizie reconfirmă poziția Consiliului Europei cu referire la recunoașterea legală a cuplurilor de același sex în toate statele Consiliului Europei. (...) Mai devreme sau mai târziu, și Moldova va fi obligată să facă aceste schimbări. Dacă o va face mai târziu, va trebuie să o facă și prin acoperirea despăgubirilor și știrbirea reputației. Or, noi vrem să fim percepuți ca o țară care tinde spre o lume modernă”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG