Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „PD a promis lucruri care nu au fost realizate pentru că economia a mers prost, iar de economie a fost responsabil PD”


Igor Boţan
Igor Boţan

Punct de vedere săptămânal în dialog.

Europa Liberă: Dle Boțan, Partidul Democrat a făcut un lucru extrem de util – a arătat cum trebuie să acționeze un partid sau care sunt obiectivele unui partid responsabil, proeuropean, care vrea să ajungă în Parlament și să fie pe termen lung la guvernare. Nu-i așa?

Igor Boțan: „Da, putem spune că Partidul Democrat își actualizează promisiunile pentru cetățeni, dar nici pe departe ceea ce a enunțat Partidul Democrat nu e o strategie și are puține lucruri inovative, dacă ne referim la promisiunile din 2010 și din 2014.”

Europa Liberă: Repetitio est mater studiorum.

Igor Boțan: „De fapt, Partidul Democrat a reactualizat lucrurile pe care le-a promis și nu le-a făcut începând cu 2010 și 2014.”

Europa Liberă: Nu le-a făcut din motive pe care le-au tot anunțat – că nu erau în deplină putere, erau în coaliție, abia acum au luat manivelele în primire.

Igor Boțan: „Nici asta nu este adevărat, pentru că, din 2009, Partidul Democrat a fost la conducerea Ministerului Economiei, care era numit și mai este numit Guvern. În cadrul Guvernului, toate întreprinderile de stat au fost la cheremul Partidului Democrat, toate promisiunile referitoare la dotarea școlilor cu echipament modern pentru ca studenții să aibă unde face experiențe la fizică, chimie, biologie ș.a.m.d. Acest lucru a fost promis de Partidul Democrat încă în 2010, a fost reiterat în 2014. Ce ne spune nou în acest sens Partidul Democrat? Sau să ne referim la reformele în domeniul medicinei. De asemenea, Partidul Democrat a promis o mulțime de lucruri care în mare parte nu au fost realizate tocmai pentru că economia a mers prost, iar pentru economie a fost responsabil Partidul Democrat. Sau dacă ne referim la mediul de afaceri. Au fost făcute promisiuni pentru a readuce oamenii din diasporă ca să înceapă un business aici cu un mic capital, care trebuia să fie într-un fel dăruit de către guvernare, pentru ca aceștia să-și poată începe afacerea…”

Europa Liberă: Unii au venit.

Igor Boțan: „Unii au venit, dar vreau să spun că am fost uimit de fapt de așa-zisa strategie a Partidul Democrat, pentru că este foarte modestă în comparație cu promisiunile din 2010 și din 2014.”

Europa Liberă: Poate, dimpotrivă, e foarte realistă? Nu-și asumă obiective grandomane, ca să le poată atinge?

Igor Boțan: „Nu știu, dar Partidul Democrat are o dilemă acum, pentru că iarăși vorbește despre valori, principii și tocmai despre valori și principii Partidul Democrat vorbea în decembrie 2010, atunci când negocia cu Narîșkin despre formarea unei coaliții prorusești. În 2010, Partidul Democrat sau liderii Partidului Democrat alergau din urma dlui Vladimir Putin ca să semneze un acord de cooperare cu „Edinaia Rossia”, lucru pe care l-au reușit în septembrie 2010.”

Europa Liberă: Bine, dar pe timpurile când lider era Marian Lupu se vorbea și despre o posibilă alianță cu comuniștii. Așa erau circumstanțele, adică democrații au fost polivalenți până au decis să rămână pe pârtia proeuropeană și acum, de fapt, o confirmă. Aveți aceeași senzație sau nu?

Igor Boțan: „Nu, nu am aceeași senzație, pentru că, dacă vorbim despre principii și valori, trebuie să existe și predictibilitate în acțiuni. Noi nu vedem această predictibilitate.”

Europa Liberă: Dvs. sunteți cetățeanul specific, care aveți o foarte bună ținere de minte, vă uitați foarte critic, dar pentru cetățeanul care vrea să-și construiască planuri de viitor, de fapt, pentru el vorbește Partidul Democrat acum. Îi dă grila de evaluare – iată ce va trebui să revendici de la un partid de guvernare, nu neapărat de la Partidul Democrat.

Igor Boțan: „Iarăși nu sunt de acord cu Dvs. Nu este o grilă de evaluare, pentru că Partidul Democrat ar fi trebuit să spună: „Iată ce v-am promis în 2014 – v-am promis să construim cale ferată de viteză mare București-Chișinău-Kiev; v-am promis să facem râul Prut navigabil și să avem porturi fluviale la Ungheni” și nu mai știu unde. Toate aceste lucruri au fost promise cetățenilor. „Pensionarilor, v-am promis în fiecare an majorarea cu 25% a pensiilor, după luarea în considerare a inflației” ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dle Boțan, asta este o treabă de campanie electorală. Poate ei acum și-au anunțat obiectivele strategice încotro merge Partidul Democrat, astfel încât în viitoarea campanie parlamentară să detalieze această strategie? Așa înțeleg eu.

Igor Boțan: „Dar eu vă spun că aceste lucruri acum sunt promise din nou, adică de pe aceste lucruri promise este suflat praful care deja s-a așezat într-un strat destul de gros și acum de-o manieră oarecum stângace, pentru că liderul Partidului Democrat nu a fost deloc convingător, cel puțin, vocea Domniei sale nu a fost deloc convingătoare atunci când enunța ce își promite Partidul Democrat. Iar dacă scoatem la lumină promisiunile anterioare, atunci vedem că și respectul adică pentru demnitatea oamenilor a fost promis încă în 2010…”

Europa Liberă: Dle Boțan, dar funcționează. Iată, sondajele confirmă creșterea în topul popularității a partidului. În funcție de asta, partidul probabil își face și planuri electorale, deja împarte pielea ursului…

Igor Boțan: „Sigur că da. Ar fi straniu, dacă nu ar crește. Problema e cât crește, pentru că doar în prima jumătate a anului 2017 Partidul Democrat a cheltuit 50 de milioane de lei, pe când partidele de opoziție…”

Europa Liberă: De unde luați aceste date?

Igor Boțan: „Din rapoartele Comisiei Electorale Centrale… Pe când partidele de opoziție au cheltuit mai puțin de jumătate de milion. Deci, jumătate de milion și 50 de milioane e de 100 de ori mai mult, plus televiziuni…”

Europa Liberă: Dvs. vreți să spuneți că un pensionar care se uită în portmoneu și la televizor mai curând crede televizorul decât portmoneul?

Igor Boțan: „Dar noi avem experiența și cercetarea care poate fi făcută pe cazul Shor. Cazul Shor este unul edificator în Republica Moldova. Ar fi o greșeală, dacă nu am lua în considerare felul în care percep cetățenii Republicii Moldova realitățile. Și este adevărat, se știe acest lucru din politologie, din studii, că cei săraci sunt înclinați să-i susțină pe cei care i-au sărăcit, dacă ăștia le fac din când în când mici cadouri.”

Europa Liberă: Sindromul Stockholm?

Igor Boțan: „Putem să-l numim și sindromul Stockholm, dar mie mi se pare că acest lucru a fost testat și este în continuare testat în Republica Moldova. Și iarăși revin la cazul Shor. De ce să ne referim la Stockholm, dacă avem cazul Shor, Shorhei, cum zic cetățenii? Sindromul Shorhei e mult mai relevant în această situație.”

Europa Liberă: Totuși, strategia, așa cum a fost anunțată de Partidul Democrat, este o chestiune pozitivă, pentru că anunță obiectivele la care trebuie acum să se alinieze potențialii aliați ai Partidului Democrat?

Igor Boțan: „Cu certitudine, această strategie anunțată este pozitivă, dar nu pentru ca cineva să se alinieze, dar pentru ca toți cei care urmăresc fenomenul politic din Republica Moldova să scoată din sertare toate promisiunile anterioare ale Partidului Democrat, strategiile pe care le-a elaborat, principii, valori, orientări geopolitice, responsabilități pentru economie și sectorul social din Republica Moldova și pas cu pas să înceapă o discuție cu Partidul Democrat și să-l întrebe: „Stimat partid de guvernământ, iată acum ne promiți chestia asta, uite, anterior ne-ai promis exact același lucru. Unde-s sutele de mii de drumuri noi, unde-s miile de kilometri de drumuri care trebuiau reabilitate, de ce acum le scoți iarăși, le împachetezi într-un alt limbaj și ni le vinzi a câta oară?”

Europa Liberă: O să așteptăm să vedem cum răspunde partidul la genul acesta de întrebări. Voiam să precizez următorul lucru: această strategie preelectorală este pentru formațiune. În ce măsură este utilă pentru un candidat pe o circumscripție uninominală?

Igor Boțan: „În circumscripțiile uninominale candidații independenți sau alți candidați atunci când vor comunica cu cetățenii vor trebui să ia programul Partidului Democrat și să le reamintească că acum patru sau trei ani li s-a promis renovarea a 5.000 de gospodării pe gratis, din contul probabil al Partidului Democrat. Deci, să-i găsească pe cei 5.000 de gospodari, ale căror gospodării au fost renovate cu ajutorul Partidului Democrat sau să-i găsească pe cei care au fost beneficiari ai coșului cu merinde în ajun de sărbătoare, coș cu merinde distribuit de către cei din Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar în ce măsură acești candidați vor putea transpune în programele lor individuale obiective generale, cum ar fi, am invocat deja, redarea demnității pentru cetățeni, dacă asta este o treabă exclusiv de partid sau are treabă și cu deputații de pe circumscripții uninominale?

Igor Boțan: „În primul rând, oamenilor demni nu le poți lua demnitatea ca apoi să le-o redai. Și acest lucru este important mai ales pentru un partid care de opt ani de zile se află la guvernare.”

Europa Liberă: Aici putem polemiza. Atunci când li se iau banii din buzunar și tot ei sunt obligați să plătească daunele, mi se pare că le iei demnitatea.

Igor Boțan: „Păi, tot cei care le-au luat demnitatea vor acum, chipurile, să le-o reîntoarcă, numai că bugetul de stat va trebui timp de 25 de ani să achite câte un miliard de lei pe an. Deci, nu știu cum se leagă toate aceste lucruri...”

Europa Liberă: Dar vă întrebam în ce măsură reprezentanților individuali, pretendenților pe uninominale în ce măsură le va fi utilă această măsură partinică?

Igor Boțan: „Probabil le va fi utilă, dacă pot promite ceva mai mult decât poate s-o facă Partidul Democrat care controlează, iată, instituții; are foarte mulți bani, controlează spațiul media, controlează administrația, factorul administrativ. Deci, să vedem cât de curajoși vor fi eventualii independenți să intre într-o competiție a promisiunilor cu Partidul Democrat. Dar vreau să subliniez că totuși independenții au o șansă, dacă vor lua programele și strategiile preelectorale din anii 2010 și 2014 și îi vor întreba pe cetățeni care din lucrurile promise de Partidul Democrat au fost realizate.”

Europa Liberă: Am înțeles, în sensul acesta va fi util pentru alegător. Întrebam eu, totuși, dacă nu cumva Partidul Democrat a formatat poarta prin care trebuie să intre și reprezentanții partidului, și reprezentanții cercurilor locale care să pretindă să fie candidați pe uninominale?

Igor Boțan: „Dacă vorbim de formatare, formatarea s-a întâmplat la 13 noiembrie 2002, atunci când Vladimir Voronin a semnat decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova. De atunci, din punct de vedere strategic, Republica Moldova nu își poate inventa un alt scop.”

Europa Liberă: Dar iată că și în Constituție ar fi nevoie de acest obiectiv, zic Partidul Democrat și guvernarea?

Igor Boțan: „Da, numai că tot susținătorii Partidului Democrat ne explică de ce. Pentru că e posibilă, ei admit, o eventuală victorie a lui Igor Dodon și pentru ca lui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor, dacă cumva câștigă alegerile parlamentare, să le vină mai greu să elimine integrarea europeană din viața publică din Republica Moldova, înlocuind-o cu…”

Europa Liberă: Și dacă câștigă, oare nu pot face aceeași manevră în sens invers?

Igor Boțan: „Probabil că pot face, numai că susținătorii Partidului Democrat ne spun că va întâmpina ceva mai multe greutăți. Iată de ce se face acest lucru.”

Europa Liberă: Vă întreb pe Dvs. personal: Vă este utilă această listă de obiective strategice ca politolog, ca cetățean?

Igor Boțan: „Da, mie îmi este foarte utilă și eu am explicat de ce și îi invit și pe alți concetățeni de-ai noștri, cei care ne ascultă să ia programele preelectorale, începând cu 2009 și până în prezent, și să le compare cu noua strategie anunțată de către Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Și mai ales să urmărească cum vor răspunde la întrebarea Dvs.: De ce nu au insistat pe aceste obiective până acum și de ce le repetă?

Igor Boțan: „Da. Cel mai important lucru este: De ce au insistat pe politizarea instituțiilor de drept și de reglementare, pe care le folosește și le-a folosit pentru reglări de conturi cu foștii aliați și cum au de gând să-și facă aliați în viitor, dacă până acum au demonstrat că folosesc instituțiile statului pentru reglări de conturi?

Europa Liberă: Dar cu intenții bune, ca să curețe terenul politic, asta spun ei?

Igor Boțan: „Sigur, sigur că intențiile bune tocmai pavează drumul spre iad.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG