Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Alegerile bașcanului Gagauz Yeri și factorul rusesc  


Chiar dacă cetățenii din autonomia găgăuză văd schimbările făcute în regiune cu susținerea financiară a Uniunii Europene, majoritatea dintre ei continuă să mizeze pe „gazul ieftin” rusesc, a spus jurnalistul de la Comrat, Mihail Sirkeli, în podcastul Europei Libere „În esență...”

Mentalitatea majorității populației din autonomia găgăuză – raioanele Comrat, Ceadîr Lunga și Vulcănești, care numără o populație totală de aproximativ 135.000 de locuitori – este influențată de propaganda rusească, a afirmat invitatul podcastului.

„Nu căutați argumente rezonabile sau de logică. Nu există ele în atitudinea comunității găgăuze față de Rusia. [...] Este vorba despre psihologie și această propagandă rusească a afectat psihologia oamenilor. [...] Aici trebuie să căutăm”, a spus Mihail Sirkeli.

Întrebat cum explică faptul că majoritatea celor opt aspiranți la fotoliul de bașcan și-au construit campaniile în limba rusă iar în găgăuză aproape deloc, Mihail Sirkeli a spus că „asta arată atitudinea comunității găgăuze față de limba găgăuză.”

„Sunt foarte puțini oameni care percep autonomia găgăuză ca [pe] un «instrument» pentru păstrarea și dezvoltarea limbii găgăuze. Toți privesc această autonomie ca pe un «instrument» de păstrare a statutului quo a vorbitorilor de limba rusă. Pentru asta oamenii au ieșit în stradă în anii’90, când cereau acea republică găgăuză, nu pentru limba găgăuză și trebuie să ținem cont de asta”, a spus Serkeli.

Declarat ilegitim de autoritățile de la Chișinău, un referendum organizat în Gagauz Yeri, în 2014, a arătat că circa 98,5% dintre cei aproape 71.000 de participanți la vot au spus că ar dori aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Euroasiatică [Rusia-Belarus-Kazahstan], în timp ce doar 1.718 dintre alegători au optat pentru aderarea R. Moldova la UE. Prezența la „referendumul” găgăuz a fost de circa 70,5%.

În alt context, Mihail Serkeli a spus în podcast că majoritatea candidaților desfășoară o campanie electorală puțin transparentă. Candidații, spune jurnalistul de la Comrat, preferă să nu-și afișeze declarațiile și mesajele pe care le fac la întâlnirile electorale, iar concluzia ar fi că aceștia sau fac declarații pro-rusești și nu vor ca ele să ajungă în spațiul public, ori ei nu realizează că o campanie derulată în sec. XXI trebuie să fie transparentă, iar întâlnirile electorate – transmise online.

Întrebat dacă actuala campanie pentru alegerea bașcanului este influențată în vreun mod de războiul Rusiei în Ucraina, invitatul podcastului „În esență...” a spus că tema acestui război este una tabu, candidații evitând-o. Acum, Rusia se implică mai puțin în autonomia găgăuză, în comparație cu anul 2015, când Irina Vlah obținuse primul său mandat de bașcan.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG