Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Alexandru Solcan: condițiile apropierii R. Moldova de UE sunt comparabile cu cele din 1918, când s-a produs Marea Unire


Jurnalistul Europei Libere, Eugen Urușciuc și politologul Alexandru Solcan.
Jurnalistul Europei Libere, Eugen Urușciuc și politologul Alexandru Solcan.

Actualele condiții favorabile apropierii R. Moldova de Uniunea Europeană pot fi comparate cu cele din 1918, când a avut loc Marea Unire, atunci când Sfatul Țării de la Chișinău a votat unirea Basarabiei cu România, afirmă politologul Alexandru Solcan în podcastul Europei Libere „În esență...”

Alexandru Solcan spune în noul episod al podcastului, pe tema inițiativei președintei Maia Sandu privind organizarea, la 21 mai 2023, a Adunării Naționale „Moldova europeană”, că R. Moldova a avansat foarte mult pe calea integrării europene și că viitorul eveniment din Piața Marii Adunări Naționale este un semnal pentru partenerii externi.

„În esență...” | Adunarea Națională „Moldova Europeană”, între unitate și dezbinare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:47 0:00

Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova, Alexandru Solcan susține că avansarea Moldovei pe calea integrării europene se datorează mai mult contextului geopolitic „tragic la nivel regional”, care a accelerat unele procese.

„Exact cum s-a întâmplat în 1918, atunci când s-a produs Marea Unire. Acum sunt niște factori foarte favorabili pentru apropierea [și mai puternică] de UE”, a spus Alexandru Solcan.

Întrebat dacă inițiativa președintei Maia Sandu, poate fi calificată ca o replică la adresa Moscovei, în contextul manifestațiilor pro-ruse de la Chișinău, politologul a sugerat că nu poate fi vorba de o replică în situația în care R. Moldova și Rusia sunt „în categorii diferite”.

Este un mesaj pentru societate, pentru partenerii de dezvoltare că, iată, în R. Moldova nu sunt numai manifestații în susținerea vectorului pro-estic, a mai afirmat Alexandru Solcan.

Invitatul podcastului a vorbit și despre riscurile pe care le va comporta Adunarea Națională din 21 mai, reoferindu-se la cele de securitate publică în condițiile stării de urgență, precum și la animozitățile din rândul clasei politice.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Adunarea Națională „Moldova europeană” vs. Marile Adunări Naționale. Cât de corectă e comparația?
  • Ce urmărește Maia Sandu prin organizarea Adunării Naționale și de ce ideea a fost lansată acum, într-un context geopolitic zbuciumat.
  • Adunarea Națională „Moldova europeană” – un „referendum altfel”?
  • Clasa politică moldoveană are capacități să ajungă la un acord pe subiectul aderării europene, așa cum a reușit, în vara lui 1995, clasa politică din România prin semnarea pactului de la Snagov?
  • Despre graba și greșeala Maiei Sandu: mai întâi a anunțat inițiativa, apoi a invitat liderii politici și societatea civilă la discuții.
  • Despre riscurile ca Adunarea Națională „Moldova europeană” să devină o adunare electorală sau o acțiune de PR politic a dreptei politice.
  • Despre ispitele utilizării resursei administrative.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG