În ciuda faptului că, aparent, din cauza războiului, există premisele ca viața să se oprească, totuși ucrainenii au capacitatea de a-și reveni rapid și de a-și reface viața, a spus corespondentul de război, Andrei Captarenco, în podcastul Europei Libere „În esență...”.
Jurnalistul a mai afirmat că de când Rusia a pornit, în 2022, războiul în Ucraina, a observat cât de mult s-a „consolidat poporul ucrainean.”
Martor al anexării Crimeii, în 2014, de către Rusia, Andrei Captarenco povestește în podcast că e „o diferență enormă” între ceea ce a fost Ucraina acum 14 ani și ce a devenit ca și spirit de când Rusia a pornit războiul în februarie, anul trecut.
- Te-ar putea interesa și: Mărturia unui etnic român despre atacul cu drone din portul Reni
„Am văzut în acest an cât de puternic s-a consolidat națiunea. Atunci, în 2014, am observat disperare și frică”, și-a amintit în podcast jurnalistul.
Vorbind despre istoriile de viață văzute și documentate în Ucraina, Viorica Tătaru a spus că este important ca presa să relateze despre dramele oamenilor.
„Ne-am propus să aflăm cum gândesc oamenii, ce cred despre tot ce li se întâmplă, deoarece prima sursă de informații sunt oamenii, [...,] lăsăm oamenii să vorbească, să înțelegem ce simt ei în primul rând”, a afirmat Viorica Tătaru.
În podcast, cei doi corespondenți de război povestesc despre ultima lor deplasare pe „linia zero” [linia frontului], unde au petrecut câteva zile alături de luptătorii așa-zisei „Бессарабская бригада” [Brigada basarabeană], istoriile care i-au marcat cel mai mult în Ucraina, despre atmosfera din diferite regiuni și localități din Ucraina, despre documentarul „Drumul războiului”...
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Cât de mult reușește presa să redea drama oamenilor din Ucraina?
- Ce nu văd oamenii la televizor și nu citesc în știrile de pe Internet despre războiul din Ucraina? Ce atitudine au cetățenii ucrainenii față de jurnaliști?
- Ce îi face să reziste, ce îi determină să rămână pe ucraineni în țara lor măcinată de război?
- Drama refugiaților văzută și trăită la Lvov.
- Imaginile intrate în memorie pentru toată viața. Istorii memorabile cu oameni și localități din Ucraina.
- Ce îi determină pe moldovenii stabiliți în Ucraina să rămână acolo, chiar dacă au posibilitate să revină în Moldova?
- Cimitirele – ca barometre ce măsoară proporția tragediei provocată de război.
- Situații și momente care i-au atins până la lacrimi?
- Cât de mult s-a schimbat, starea de spirit a ucrainenilor în cei nouă ani de la anexarea Crimeii.
- În ce măsură cetățenii din Moldova conștientizează beneficiul, darul liniștii și păcii pe care îl au?
- Sentimentele trăite la fiecare revenire în Moldova din Ucraina?
- Cât va mai dura războiul în țara vecină?