Linkuri accesibilitate

În esență... | Când ar putea începe construcția noii ambasade a SUA la Chișinău


Stadionul Republican din Chișinău
Stadionul Republican din Chișinău

Vânzarea Stadionului Republican din Chișinău către SUA, conform unei legi adoptate în primăvara anului trecut, întârzie din cauza că nu a fost evaluat încă terenul cu suprafața de peste 5 hectare din str. București. Pe locul stadionului ar urma să fie construit edificiul unei noi ambasade a SUA.

Când ar putea începe construcția noii ambasade a SUA la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:05 0:00

Invitat al podcastului Europei Libere „În esență...”, directorul Agenției Proprietății Publice (APP), Roman Cojuhari, a admis că lucrările de construcție a viitoarei misiuni diplomatice americane ar putea începe anul viitor.

Cojuhari spune că evaluarea terenului stadionului va fi urmată de „procedurile de obținere a actelor permisive și de proiectare, care, la fel, vor dura.” Potrivit lui, prin „analogie cu alte procese de construcții”, lucrările de construire a ambasadei „ar putea începe anul viitor.”

Invitatul podcastului a explicat că procesul de vânzare a terenului durează din cauza procedurilor „complicate” și „complexe”, or, spune Roman Cojuhari, este pentru prima dată în R. Moldova când se desfășoară o asemenea tranzacție.

Statul poate oferi în prezent cel mult 400.000 de lei pentru evaluarea terenului stadionului, în timp ce companiile solicită cel puțin 700.000 de lei. Iar în cazul implicării experților internaționali, suma s-ar ridica chiar și la peste un milion de lei. Directorul APP a precizat că se negociază direct cu unele companii, în situația în care licitațiile organizate au eșuat. „Sperăm să identificăm în scurt timp o companie”, a spus Roman Cojuhari.

Directorul APP a mai precizat că prețul de vânzare a terenului, pe care urmează să-l achite Guvernul SUA, se va stabili după ce va fi elaborat un raport de evaluare a acestuia.

Aflat acum în gestiunea APP, pe teritoriul stadionului au loc lucrări de defrișare a arbuștilor și arborilor. Acestea au loc în contextul unui proiect de conservare și reabilitare ulterioară a porților fostului Stadion Republican, care vor fi păstrate.

Zigzagul parcursului

Înstrăinarea terenului fostului Stadion Republican a fost decisă în 2018 de fosta guvernare PD. Doi ani mai târziu, inițiativa a fost blocată de majoritatea parlamentară socialistă. În 2021, după venirea PAS la guvernare, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea unor deputați PSRM, care contestaseră legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului părții americane. În luna mai 2022, majoritatea PAS a adoptat o lege ce permite vânzarea către SUA a terenului fostului stadion.

Stadionul Republican din Chișinău a fost dat în folosință în anii “­50 ai secolului trecut. În 2007, la inițiativa premierului Vasile Tarlev, în perioada guvernării comuniste, stadionul a fost demolat, autoritățile promițând ridicarea unei arene moderne. De atunci, Stadionul Republican a fost lăsat în paragină, degradând de la un an la altul.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Ce patrimoniu public gestionează statul R. Moldova și cât de eficient este administrat acesta?
  • Ce planuri au autoritățile în ceea ce privește deetatizarea proprietății publice și active ale statului nu pot fi privatizate?
  • Ce a câștigat statul în cele șase luni de când a reintrat în proprietatea Aeroportului, după ce a fost rupt contractul de concesiune cu Avia Invest?
  • Aluzii la o posibilă reconcesionare a Aeroportului. Cu cine discută autoritățile?
  • Are suficiente fonduri ca să întrețină Aeroportul?
  • Ce se întâmplă cu operatorul național „Air Moldova”, care trece printr-o prelungită procedură de „restructurare accelerată”?
  • Care este soarta stațiilor autogărilor, după ce statul a reziliat, în 2022, contractul de concesiune cu „Gările Auto Moderne”?
  • De ce s-au împotmolit procedurile privind transmiterea Stadionului Republican către guvernul american?
  • Ce intenții au autoritățile în privința portului de la Giurgiulești?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG