Linkuri accesibilitate

În esență... | R. Moldova: de ce mai punem rapoartele digitale pe hârtie?


Victor Guzun, expert pe digitalizare al IPRE, în redacția Europei Libere
Victor Guzun, expert pe digitalizare al IPRE, în redacția Europei Libere

Deși în R. Moldova au fost implementate mai multe soluții digitale, unele servicii publice dublează în continuare raportările pe hârtie, iar pasarea responsabilităților în domeniul transformării digitale a devenit „un sport național”, spune Victor Guzun, expert pe probleme de digitalizare.

R. Moldova: de ce mai punem rapoartele digitale pe hârtie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:47:15 0:00

Invitat în podcastul Europei Libere „În esență...”, ex-ambasador în Estonia, acum expert pe digitalizare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Victor Guzun, și-a exemplificat afirmația cu felul în care funcționează sistemul informațional de management în educație – SIME.

„Sistemul SIME de raportare pentru instituțiile educaționale din R. Moldova este menit să simplifice, să ușureze procesul de raportare. [...] Dezvoltând acest sistem, [instituțiilor] nu li s-a tăiat obligativitatea de a face aceste rapoarte [și] în format pe hârtie”, afirmă Victor Guzun.

Această dublare, spune invitatul podcastului, se întâmplă în multe alte servicii publice, inclusiv în cel din justiție și sănătate.

„Noi vrem să ușurăm într-un fel procesele, noi vrem să le facem mai simple, mai deschise, mai transparente, mai interoperabile, dar dacă nu toți participă în acest proces, în loc să simplificăm, complicăm, de fapt, viața tuturor”, a spus expertul.

Lichidarea funcției de vicepremier pentru digitalizare a fost „o greșeală strategică a Guvernului.”
Victor Guzun, expert IPRE

În opinia expertului, lichidarea, în februarie 2023, a funcției de vicepremier pentru digitalizare, a fost „o greșeală strategică a Guvernului”, iar preluarea portofoliului pe digitalizare de către ministerul Economiei a diminuat din importanța procesului de transformare digitală.

Cu referire la dezvoltarea serviciilor publice digitale, Victor Guzun a spus că este nevoie de efectuarea unui audit al serviciilor digitale în situația în care, în ultimul an, unele dintre ele nu au fost accesate de către beneficiari niciodată.

O analiză a IPRE pe tema gradului de utilizare al serviciilor digitale în R. Moldova arată că 128 de servicii digitale din cele 714 raportate nu au fost accesate niciodată de potențialii beneficiari.

Alte chestiuni discutate în podcast:

  • Cât de mulțumitoare este viteza transformărilor digitale?
  • Despre experiența Estoniei, lideră în transformare digitală, și cât de nimerită e transferul acesteia către R. Moldova.
  • Cum evoluează implementarea serviciilor digitale în R. Moldova? Unde excelează și unde șchiopătează procesul?
  • Cât de frecvent accesează cetățenii serviciile publice digitale? Care sunt cele mai accesate servicii digitale?
  • Cât de eficient folosește Moldova performanța de a fi una dintre țările cu cele mai dezvoltate servicii de internet?
  • Transformările și soluțiile digitale în orașele și satele moldovene. Care sunt diferențele și particularitățile?
  • Câtă plusvaloare aduc centrele unice de prestări servicii (CUPS-urile) în procesul de implementare a politicilor digitale?
  • Cum stau lucrurile cu semnăturile digitale în R. Moldova?
  • Care e gradul de digitalizare a instituțiilor publice?
  • Ce ar trebui să facă în primul rând autoritățile pentru a crește nivelul de digitalizare?
  • Cât de mult poate revoluționa lucrurile Strategia de Transformare Digitală pe următorii șapte ani.
  • Cât de corectă a fost decizia Guvernului Recean de a lichida funcția de vicepremier pe digitalizare, optându-se pentru cumularea portofoliului cu cel al economiei.
  • Previziune. Cum ar putea arăta Moldova digitală în 2030?

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG