Linkuri accesibilitate

În prima declarație publică, Prigojin neagă orice încercare de răsturnare a guvernului rus


Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, înregistrează un videoclip în Rostov pe Don, sâmbătă, 24 iunie.
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, înregistrează un videoclip în Rostov pe Don, sâmbătă, 24 iunie.

Liderul grupului privat de mercenari Wagner spune că scopul marșului trupelor sale spre Moscova în weekend nu a fost o încercare de a răsturna guvernul rus, ci doar o tentativă de a atrage atenția la problemele țării și ale propriei companii.

Luni, în prima sa declarație publică de la abandonarea marșului la doar 200 de kilometri de Moscova, Evgheni Progojin nu a spus unde se află sau care sunt planurile sale de viitor.

Potrivit autorităților ruse, el a fost de acord să părăsească Rusia, mergând în Belarus, după ce a ordonat brusc forțelor sale să renunțe la înaintarea lor spre Moscova.

„Ne-am început marșul din cauza unei nedreptăți", a spus Prigojin în clipul audio de 11 minute, referindu-se la un presupus atac asupra forțelor sale pe care îl pune pe seama armatei ruse.

„Am mers să ne exprimăm protestul, nu să răsturnăm puterea în țară", a adăugat Prigojin.

Militarii Wagner s-au retras din orașul Rostov-pe-Don, după ce Evgheni Prigojin a ajuns la un acord cu Kremlinul și a oprit „rebeliunea militară”. Vladimir Putin a fost de acord ca Evgheni Prigojin să plece în Belarus fără dosar penal. În baza înțelgerii, trupele lui Prigojin care s-au alăturat răscoalei nu vor fi supuse urmăririi penale, iar cei care nu au participat vor primi contracte oferite de Ministerul Apărării.

Între timp, autoritățile ruse s-au străduit să prezinte o revenire la normalitate prin anularea măsurilor de combatere a terorismului în capitală și în unele regiuni, după revolta de scurtă durată a lui Prigojin, în timp ce ministrul apărării Serghei Șoigu, a cărui demitere a fost una dintre principalele cereri ale lui Prigojin, a fost văzut într-un videoclip care pretindea că îl arată vizitând trupele implicate în război.

Anunțul Kremlinului că Prigojin va pleca în Belarus în urma medierii liderului belarus Aleksandr Lukașenko a marcat sfârșitul unei perioade tensionate și haotice de 24 de ore, care a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa puterii de peste două decenii a președintelui Vladimir Putin și a trezit temeri de un război civil.

Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip fără sunet pe 26 iunie, pretinzând că îl arată pe Șoigu zburând într-un avion cu un coleg, și primind rapoarte la un post de comandă. Nu a fost clar unde sau când au fost înregistrate imaginile.

Anterior, agenția de știri RIA a declarat că Șoigu a vizitat trupele ruse implicate în operațiunea militară din Ucraina. Informațiile nu au putut fi confirmate independent.

La Moscova, primarul Serghei Sobianin a anunțat că măsurile antiteroriste impuse în capitala Rusiei în timpul tentativei de revoltă a lui Prigojin au fost anulate.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat separat ridicarea tuturor restricțiilor temporare din regiunea Moscovei, în timp ce guvernatorul regional din Voronej, Aleksandr Gusev, a declarat, de asemenea, că măsurile antiteroriste au fost anulate în regiunea sa după retragerea luptătorilor lui Prigojin.

XS
SM
MD
LG