Linkuri accesibilitate

Reacții la insurecția Wagner: „Apar fisuri în Rusia” 


Evgheni Prigojin, părăsind orașul Rostov pe Don
Evgheni Prigojin, părăsind orașul Rostov pe Don

Insurecția armată declanșată de Evgheni Prigojin împotriva capilor armatei ruse s-a încheiat după ce Aleksandr Lukașenko, liderul belarus, a mediat un acord ai cărui termeni sunt neclari. Prigojin a părăsit, se spune, Rusia, ducându-se în Belarus. Mercenarii din Wagner care i s-au alăturat par să scape de urmărirea penală pentru trădare și ar putea semna contracte cu Ministerul Apărării.

Însă insurecția lui Prigojin, pe care autoritățile de la Moscova și comentatorii pro-Kremlin încearcă s-o minimalizeze, i-a făcut pe mulți oficiali străini să spună că această rebeliune este o chestiune internă a Rusiei, dovedind deopotrivă slăbiciunile lui Putin și fisuri în structura de putere de la Moscova. Iată câteva reacții internaționale:

  • Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat că insurecția haotică din Rusia, condusă de mercenarii din gruparea Wagner, indică apariția unor „fisuri” în capacitatea președintelui Vladimir Putin de a-și conduce țara. „Acesta este doar un capitol suplimentar într-o carte foarte, foarte proastă pe care o scrie Putin în Rusia. Dar ceea ce este mai surprinzător aici este că este un capitol intern”, a spus șeful diplomației americane duminică. Blinken a spus că elementul de noutate în ce s-a întâmplat în Rusia este că cineva a pus sub semnul întrebării în mod direct autoritatea lui Putin, și încă pe baza motivelor pentru care el a ordonat invadarea Ucrainei. „Încotro duc (aceste fisuri), este prea devreme să spunem, dar e limpede că ridică noi chestiuni de care Putin trebuie să se ocupe”, a mai spus Blinken.
  • Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a spus că evenimentele din weekend din Rusia arată că războiul din Ucraina „sparge puterea Rusiei și afectează sistemul ei politic”. „Cu siguranță nu este un lucru bun să vezi o putere nucleară ca Rusia intrând într-o fază de instabilitate. Și asta este ceva de care trebuie să se țină seama”, a mai spus Borrell luni, înaintea întâlnirii miniștrilor de externe din UE, la Luxemburg. „Cea mai importantă concluzie este că războiul lansat de Putin împotriva Ucrainei și monstrul pe care l-a creat, Wagner, monstrul îl mușcă acum”. „Monstrul s-a ridicat împotriva creatorului, sistemul politic își arată fragilitatea, și puterea militară capătă fisuri”, a mai spus Borrell.
  • Ministrul de externe al Suediei (țara care deține președinția rotativă a UE), Tobias Billstrom, a spus tot la Luxemburg că insurecția este „o problemă internă a Rusiei” și că pentru Occident lucrul cel mai important este să ajute Ucraina să-și recâștige teritoriile.
  • Ministrul de externe din Luxemburg, Jean Asselborn, a spus că nu sunt informații despre viitorul grupării Wagner.
  • Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a spus luni că evenimentele din Rusia indică „fisuri masive” în sfera politică rusească, dar a adăugat că Germania nu se va implica în ceea ce a numit „chestiuni politice interne”. „Vedem fisuri masive în propagandă rusească”, a mai spus Baerbock.
  • Guvernul Chinei – țară considerată aliata Rusiei - a reacționat duminică seară la evenimente spunând că sprijină eforturile Rusiei de a-și apăra „stabilitatea națională” și calificând cele întâmplate „o problemă internă” (a Rusiei).
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat rapid la știrile despre insurecție, spunând că „slăbiciunea Rusiei este evidentă”. „Cu cât mai își va ține Rusia mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât își va provoca singură mai mult haos, mai multă suferință și mai multe probleme”, a spus Zelenski.
  • Ca reacție la evenimentele din Rusia, rubla rusească s-a prăbușit luni până la 87 de ruble pentru un dolar american, adică cel mai scăzut nivel din martie 2022, din zilele de după invadarea Ucrainei de către ruși. Agenția Bloomberg a spus că dolarul s-a vândut și cu 100 de ruble scurtă vreme, înainte ca șeful grupării Wagner să oprească înaintarea mercenarilor spre Moscova.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG