Linkuri accesibilitate

În România au fost descoperite noi posibile fragmente de drone rusești (Ministerul Apărării)


Fragmente de dronă descoperite în județul Tulcea
Fragmente de dronă descoperite în județul Tulcea

Ministerul român al Apărării a anunțat sâmbătă că au fost descoperite noi fragmente de dronă similare cu cele folosite de armata rusă.

Președintele Klaus Iohannis a spus că acest lucru indică o încălcare inacceptabilă a spațiului aerian al României. Iohannis a declarat că l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre bucățile de dronă - a doua care s-a prăbușit pe teritoriul României în această săptămână - și că Stoltenberg a reafirmat solidaritatea deplină a alianței cu România.

„Identificarea de către autoritățile române unor noi fragmente de dronă pe teritoriul României în apropierea graniței cu Ucraina... indică o încălcare inacceptabilă a spațiului aerian al României, stat NATO, cu riscuri reale pentru securitatea cetățenilor români din zonă,” a spus Iohannis.

„Condamn ferm acest incident cauzat de atacurile rusești asupra porturilor fluviale ucrainene ale Dunării”.

Atacurile asupra porturilor fluviale ale Ucrainei, la doar sute de metri de granița cu România, au sporit riscurile de securitate pentru NATO ai cărei membri au un angajament de apărare reciprocă.

Stoltenberg a spus că loviturile rusești în apropierea graniței sunt „destabilizatoare”, chiar dacă nu există niciun indiciu că Rusia intenționează să lovească un membru NATO. El a adăugat într-un mesaj pe X, platforma numită anterior Twitter, că a salutat decizia Statelor Unite de a desfășura avioane F-16 pentru a spori supravegherea aeriană în regiune.

Departamentul american de Stat a anunțat la începutul acestei săptămâni că va efectua rotații suplimentare ale avioanelor de luptă F-16 americane pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România.

Ministerul român Apărării a mai declarat că Forțele Navale ale României au desfășurat echipe de căutare după ce autoritățile locale le-au alertat cu privire la suspecte fragmente de dronă descoperite la 2,5 km sud-est de satul Plauru, peste Dunăre de portul ucrainean Izmail. Armata a securizat zona, iar fragmentele vor fi analizate, se arată într-un comunicat.

Din iulie, când Moscova a abandonat acordul care ridica de facto blocada rusă a porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, forțele armate ruse au atacat repetat porturile fluviale ucrainene care se află pe malul opus celui românesc.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar portul românesc Constanța, la Marea Neagră, este acum cea mai mare rută alternativă de export, cerealele fiind transportate pe șosea, pe calea ferată sau cu barja, pe Dunăre.

Ucraina a declarat lunea trecută că dronele au explodat în România în timpul unui atac aerian rusesc peste noapte asupra Izmailului din Ucraina, dar oficialii români au negat inițial informațiile înainte de a găsi fragmente miercuri.

XS
SM
MD
LG