Linkuri accesibilitate

În Rusia, zeci de arestări de ziua celui mai proeminent deținut politic din Rusia, Aleksei Navalnîi


Aleksei Navalnîi compare online în fața unui tribunal din Moscova, în aprilie 2023.
Aleksei Navalnîi compare online în fața unui tribunal din Moscova, în aprilie 2023.

Aleksei Navalnîi, cel mai temut dușman al Kremlinului și cel mai proeminent deținut politic din Rusia, a împlinit 47 de ani pe 4 iunie la izolare, în închisoare.

Susținătorii săi au organizat cu această ocazie mitinguri și proteste individuale pentru a evidenția situația sa, ceea ce a dus la zeci de arestări și detenții.

Navalnîi ispășește sentințe care însumează 11 ani și jumătate pentru încălcarea termenilor unei eliberări condiționate, sfidare a instanței și deturnare frauduloasă de fonduri, pe care el și susținătorii săi le-au respins în mod repetat ca fiind motivate politic și concepute pentru a-l reduce la tăcere.

În prezent, el se află în izolare punitivă la o închisoare din regiunea Vladimir, la est de Moscova.

„Rezistența lor mă inspiră în fiecare zi”

„Ca întotdeauna, de ziua mea de naștere, vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit în viața mea. Pe cei buni pentru că m-au ajutat și încă mă ajută. Celor răi pentru faptul că experiența mea cu ei m-a învățat ceva. Mulțumesc familiei mele pentru că a fost mereu alături de mine!” a scris Navalnîi pe Twitter. „Dar cel mai mare mulțumesc și cel mai mare salut pe care vreau să îl adresez astăzi se adresează tuturor prizonierilor politici din Rusia, Belarus și alte țări. Cei mai mulți dintre ei ...o duc mult mai greu decât mine. Mă gândesc la ei tot timpul. Rezistența lor mă inspiră în fiecare zi", a adăugat el.

Riscând ei înșiși închisoarea, dat fiind că președintele Vladimir Putin reprimă orice gest de disidență, susținătorii au organizat pichete individuale la Moscova, Sankt Petersburg și în alte părți ale țării.

În centrul Moscovei a fost observată o prezență puternică a securității, cu trupe ale Gărzii Naționale staționate în apropierea Pieței Pușkin.

Potrivit OVD-Info, un grup independent de apărare a drepturilor omului, mai multe persoane au fost reținute în capitală pentru că aveau pancarte de susținere a activistului, inclusiv o femeie identificată ca fiind Ekaterina Lubianaia, care ținea în mână un balon pe care era scris "La mulți ani!".

OVD-Info a precizat că peste 100 de persoane au fost reținute în 23 de orașe la mitinguri și pichetări individuale de-a lungul zilei de 4 iunie. Cel puțin patru dintre cei reținuți sunt minori și unul este jurnalist, a precizat organizația, adăugând că unii au fost, în cele din urmă, eliberați din arest.

S-au organizat, de asemenea, demonstrații și în mai multe orașe europene și în Japonia și Australia.

O demonstrație de susținere a lui Aleksei Navalnîi în Sankt Petersburg este oprită de poliție pe 4 iunie.
O demonstrație de susținere a lui Aleksei Navalnîi în Sankt Petersburg este oprită de poliție pe 4 iunie.

Navalnîi se află în închisoare din februarie 2021, în urma arestării sale cu o lună mai devreme, după ce s-a întors din Germania, unde a fost tratat pentru o tentativă de asasinat prin otrăvire. El a acuzat Kremlinul care a negat orice implicare.

Procese peste procese

Navalnîi și echipa sa spun că acuzațiile împotriva sa sunt inventate pentru eforturile sale de a expune corupția din guvernul rus. Un tribunal din Moscova a stabilit data de 6 iunie pentru o audiere în vederea unui nou proces pentru Navalnîi, acuzat de extremism, care l-ar putea trimite în închisoare încă 30 de ani. De asemenea, el a declarat că un anchetator i-a spus că va fi supus, de asemenea, unui proces separat în fața unui tribunal militar pentru acuzații de terorism, pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viață.

În închisoare cu Navalnîi: O machetă arată condițiile din închisoarea rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00

O corespondență suprarealistă

Pe 2 iunie, Navalnîi a publicat extrase din corespondența sa cu administratorii închisorii, în care detalia cereri sarcastice pentru lucruri ciudate, cum ar fi o sticlă de whiskey și un cangur de companie. Oficialii închisorii au refuzat toate cererile sale, potrivit corespondenței, deseori într-o rusă greoaie, îmbâcsită de formule birocratice.

„Când stai într-o celulă de izolare pentru pedeapsă și ai atât de puține posibilități să te distrezi, o poți face corespondând cu administrația”, scria Navalnîi pe Twitter într-o serie de comentarii postate pe 2 iunie, aparent de către echipa sa.

Printre obiectele pe care le-a cerut se numără un megafon care să fie dat deținutului dintr-o celulă din apropiere „pentru ca acesta să poată striga și mai tare”. Un altul a fost o cerere pentru ca un deținut care „a ucis un om cu mâinile goale” să fie recompensat cu cel mai înalt grad în karate. „Problema acordării calificărilor în artele marțiale orientale nu este gestionată de administrație”, a răspuns închisoarea la 28 aprilie.

Oficialii închisorii au refuzat, de asemenea, cererile pentru whiskey, tutun pentru țigări, o balalaikă și un cangur.

Ca răspuns la dorința sa de a avea un cangur ca animal de companie, închisoarea a scris: „Animalul identificat în cererea dumneavoastră se referă la marsupialul cu creastă dublă.... Cererea dumneavoastră rămâne nu poate fi satisfăcută”.

Simulând indignarea față de acest refuz, Navalnîi a declarat că va continua să lupte pentru „dreptul său inalienabil de a deține un cangur”. Politicianul a declarat că deținuții pot avea un animal de companie dacă administrația închisorii le permite acest lucru.

XS
SM
MD
LG