Linkuri accesibilitate

În sfârșit, o șansă de pace în Gaza? (Analiză de la Washington)


Secretarul de stat american Blinken s-a întâlnit marți la Tel Aviv cu rudele ostaticilor aflați încă în mâinile mișcării palestiniene Hamas, în Gaza.
Secretarul de stat american Blinken s-a întâlnit marți la Tel Aviv cu rudele ostaticilor aflați încă în mâinile mișcării palestiniene Hamas, în Gaza.

După luni de conflict devastator în Gaza, eforturile diplomatice se intensifică în încercarea de a obține o încetare a ostilităților între Israel și Hamas. Beligeranții sunt însă prudenți, iar neîncrederea este deocamdată la cote ridicate.

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avut o serie de întâlniri la nivel înalt în Orientul Mijlociu pentru a încerca să faciliteze un acord de încetare a focului. Negocierile au fost încordate, deoarece fiecare parte își menținea poziția fermă. Netanyahu a insistat asupra distrugerii capacităților militare și guvernamentale ale Hamasului, în timp ce Hamasul a cerut garanții clare pentru o încetare permanentă a ostilităților și retragerea completă a trupelor israeliene din Gaza.

În ciuda acestor tensiuni, există semne de progres. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în sprijinul unei propuneri de încetare a focului susținută de Statele Unite. Propunerea prevede o serie de etape, inclusiv un armistițiu imediat, schimbul de deținuți și ajutor umanitar pentru Gaza.

Cu toate acestea, discuțiile rămân încă în impas, Hamasul exprimând preocuparea cu privire la modul în care propunerea scrisă se poziționează față de declarațiile publice ale președintelui Biden, iar Israelul insistă asupra obiectivelor sale de război.

Viitorul rămâne, totuși, incert

Cu atât de multe variabile în joc și pe fondul presiunilor interne și externe, viitorul rămâne incert.

O posibilă soluție ar fi ca ambele părți să ajungă la un compromis care să asigure un armistițiu temporar, urmat de negocieri pentru un acord permanent. Totuși, în lipsa unui angajament clar din partea ambelor părți, războiul ar putea continua, cu consecințe devastatoare.

Statele Unite evaluează răspunsul oficial al Hamas la propunerea de încetare a focului din Gaza, în timp ce secretarul de stat, Antony Blinken, încearcă să obțină susținere globală pentru rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care sprijină propunerea.

Hamas a transmis răspunsul prin intermediul mediatorilor egipteni și din Qatar, solicitând anumite „modificări”. Washingtonul a primit răspunsul și îl evaluează, iar Blinken a afirmat că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a reiterat angajamentul față de propunere.

Mai mulți bani pentru palestinieni, mai mult sprijin arab

În timpul vizitei sale în Orientul Mijlociu, Blinken a anunțat un fond suplimentar de 404 de milioane de dolari pentru ajutorul umanitar în Gaza și a apelat la alte țări să sporească donațiile.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a cerut comunității internaționale să insiste ca Israelul să deschidă punctele de trecere terestră în Gaza.

În ciuda sprijinului Autorității Palestiniene pentru rezoluția americană, Netanyahu a exprimat anumite rezerve, iar Hamas a declarat că va accepta doar o încetare permanentă a focului.

Populația din Gaza pare sceptică cu privire la posibilitatea unui acord de pace durabil, în timp ce tensiunile între Israel și grupările militante continuă. Rezistența liderilor politici și militari din Israel și Hamas la anumite aspecte ale propunerii de încetare a focului subliniază complexitatea și fragilitatea procesului de pace.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG