Raidul armatei israeliene a avut loc în mijlocul zilei de sâmbătă, când mai multe comandouri au atacat o zonă rezidențială din localitatea Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, care adăpostește o tabără de refugiați palestinieni. Atacul, descris ca unul surpriză de armata israeliană, i-a luat pe nepregătite și pe militanții Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și Israel.
Cu toate acestea, retragerea militarilor israelieni a fost însoțită de lupte cu alți membri ai organizației Hamas din zonă, de rând cu un șir de bombardamente ale aviației israeliene, care s-au soldat cu moartea unui ofițer al poliției antiteroriste israeliene și a circa 274 de palestinieni.
AP notează că deși pentru Israel este cea mai de succes operațiune militară din războiul declanșat acum opt luni, care a restabilit o parte din prestigiul pierdut al forțelor de securitate în urma atacurilor din 7 octombrie, pentru palestinieni rămâne o altă zi de coșmar, din cauza bilanțului mare al victimelor din rândul civililor.
Răpiți de la festivalul Nova
Toți ostaticii eliberați, cu vârste cuprinse între 22 și 41 de ani, au fost răpiți pe 7 octombrie de la festivalul Nova, care avea loc în deșert, în apropierea Fâșiei Gaza. Potrivit armatei israeliene, ei au fost mutați de-a lungul timpului în mai multe locații diferite, dar nu au fost niciodată deținuți în tunelurile Hamas.
Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene, a spus că operațiunea a avut loc în plină zi pentru a reuși un atac surpriză împotriva militanților Hamas, dar și pentru a ataca simultan cele două clădiri unde se aflau ostaticii.
Hagari a precizat că în momentul în care vehiculul ce transporta ostaticii eliberați s-a blocat, militanții palestinieni au declanșat lupta cu trupele speciale israeliene, care la rândul lor au solicitat asistența aviației, ce a lansat un bombardament asupra zonei.
- Te-ar putea interesa și: Cel puțin 45 de oameni uciși în bombardamentul israelian de la Rafah
BBC scrie că această etapă a operațiunii a și provocat moartea a mai mulți civili palestinieni.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas, a declarat ulterior că 274 de palestinieni au fost uciși, iar alți aproximativ 700 au fost răniți, precizând că printre morți s-ar număra și 64 de copii și 57 de femei. Cifrele nu au putut fi verificate independent.
De cealaltă parte, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a descris operațiunea ca fiind o dovadă că „Israelul nu se predă terorismului”. El a susținut în repetate rânduri că presiunea militară asupra Hamas este cea mai bună cale de a aduce acasă toți ostaticii capturați pe 7 octombrie.
În plus, pentru Netanyahu anunțul vine în avantajul său, în momentul în care oponentul său politic, Benny Gantz, și-a anunțat demisia din Cabinetul de război, acuzându-l că prelungește intenționat războiul și că nu a prezentat un plan privind viitorul postbelic al Fâșiei Gaza, notează Times of Israel.
În Fâșia Gaza mai rămân în jur de 120 de ostatici, dintre care o treime se presupune că ar fi decedat deja.
Val de condamnări internaționale
Primul care a condamnat urmările operațiunii israeliene a fost șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a numit evenimentele de sâmbătă un „masacru”, în timp ce un șef al agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Martin Griffiths, a descris zona ca fiind presărată cu „trupuri sfâșiate”.
- Te-ar putea interesa și: UE a discutat în premieră posibile sancțiuni împotriva Israelului. Încă trei țări europene recunosc statul palestinian
The Guardian notează că cadavrele a 109 palestinieni, dintre care 23 de copii și 11 femei, au fost transportate la spitalul al-Aqsa din Deir al-Balah, unde au fost tratați și alți 100 de răniți.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat că mai mulți civili palestinieni au murit în raid, dar a insistat că bilanțul ar fi „sub 100”, afirmând că nu poate spune câte dintre victime erau civili.
Președintele american, Joe Biden, a salutat eliberarea ostaticilor, dar a insistat că eforturile pentru un armistițiu trebuie să continue.
SUA au anunțat duminică, 9 iunie, că au cerut Consiliului de Securitate al ONU să sprijine o rezoluție privind „armistițiu imediat” între Israel și Hamas, odată cu „eliberarea ostaticilor”. France24 scrie că un vot pe acest subiect ar urma să aibă loc luni, 10 iunie.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te