Linkuri accesibilitate

Înaintea summitului NATO de la Vilnius, Ucraina își continuă contraofensiva în sudul țării


Clădiri distruse de un atac aerian rusesc în Orihivka, în regiunea ucraineană Zaporojie, pe 10 iulie.
Clădiri distruse de un atac aerian rusesc în Orihivka, în regiunea ucraineană Zaporojie, pe 10 iulie.

Forțele ucrainene și rusești sunt angajate în lupte aprige în mai multe zone de pe linia frontului, în timp ce Kievul își continuă contraofensiva în sud, a anunțat armata la 10 iulie, în timp ce bombardamentele neîncetate ale Moscovei continuă să facă victime în rândul civililor ucraineni.

Luptele intense au loc în contextul în care NATO face ultimele pregătiri pentru summitul-cheie care va avea loc în această săptămână în capitala lituaniană Vilnius. Se așteaptă ca acolo să fie în centrul atenției războiul din Ucraina și legăturile alianței cu Kievul. Participarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit nu a fost confirmată oficial.

Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele ucrainene își consolidează câștigurile obținute în direcțiile sudice Melitopol și Berdiansk, unde sunt în curs lupte intense. „Trupele noastre efectuează recunoașteri aeriene și operațiuni de deminare a zonei, folosind focuri de artilerie asupra țintelor inamice identificate... în vederea continuării acțiunilor noastre ofensive", scrie Maliar pe Telegram.

Maliar a adăugat că, în regiunea estică Donețk, forțele rusești se află în defensivă în Bahmut, în timp ce lupte grele au loc, de asemenea, în Liman, Avdiivka și Mariinka, unde Statul Major General a raportat mai mult de 30 de ciocniri în ultimele 24 de ore.

Atac cu rachete rusești asupra orașului Lvov, „unul din cele mai mari” de la începutul războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte 13 au fost rănite când un bombardament rusesc a lovit un centru de distribuire a ajutoarelor în Orihivka, un oraș aflat pe linia frontului în regiunea sudică Zaporojie, a declarat guvernatorul regional Iuri Malașko la 10 iulie

Forțele ruse au efectuat în total 36 de lovituri aeriene asupra a 10 așezări civile din regiunea Zaporojie în ultimele 24 de ore, a adăugat Malașko.

Orihivka, un oraș care avea aproape 14 de mii de locuitori înainte de război, este situat la aproximativ 60 de kilometri de capitala regiunii, Zaporojie. Acesta a fost supus în mod regulat bombardamentelor rusești.

În Liman, bombardamentele rusești au ucis nouă civili și au rănit alți 12, au declarat oficialii ucraineni la 9 iulie.

În dimineața zilei de 10 iulie, trupele rusești au folosit rachete balistice într-un atac asupra orașului NIkolaev din sudul țării, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram, provocând daune infrastructurii civile.

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba au declarat în seara zilei de 9 iulie că au discutat despre summitul NATO din această săptămână și despre contraofensiva Kievului.

„Am avut astăzi o discuție importantă cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba înaintea summitului NATO din această săptămână", a declarat Blinken pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a precizat într-un comunicat că cei doi diplomați au discutat, de asemenea, despre „progresele înregistrate în contraofensiva Ucrainei”.

Kuleba a afirmat pe Twitter că apelul a fost pentru a stabili detalii înaintea summitului NATO, care începe pe 11 iulie la Vilnius.

Moscova nu și-a atins niciun obiectiv

Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a raportat că Rusia nu a reușit să atingă niciunul dintre obiectivele invaziei sale masive după mai mult de 500 de zile de lupte.

ISW a publicat pe 8 iulie o evaluare în care se spune că „rezistența ucraineană hotărâtă și competentă” a făcut ca Moscova să nu-și poate atinge niciunul dintre obiectivele invaziei sale inițiale din 2022, din februarie, în Ucraina.

Institutul a remarcat că Kievul a lansat o contraofensivă pe aproape întreaga lungime a frontului, adăugând că forțele rusești erau acum „concentrate aproape în întregime pe încercarea de a menține teritoriile ucrainene pe care încă le ocupă”.

Înaintea summitului crucial al NATO, care va începe pe 11 iulie la Vilnius, ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksi Makeiev, a declarat că guvernul său așteaptă „o invitație și o direcție clară și fără echivoc pentru aderarea la NATO”.

„Singura modalitate de a pune capăt agresiunii rusești împotriva Europei este de a trimite un semnal puternic de la summitul NATO din 2023, care are toate șansele să intre în istoria coeziunii”, a declarat el. „Aderarea noastră nu înseamnă escaladare, a adăugat el, ci calea spre pace".

Participarea lui Zelenski la summit a rămas sub semnul întrebării, potrivit Olhei Ștefanîșina, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică.

„Încă nu s-a luat nicio decizie", a declarat Ștefanîșina într-un interviu acordat presei ucrainene, adăugând că deplasarea lui Zelenski la Vilnius depinde de angajamentele pe care alianța le va lua la summit în ceea ce privește Ucraina.

Într-un interviu din 9 iulie, președintele american Joe Biden a declarat pentru CNN că Ucrainei nu i se va extinde statutul de membru până când războiul cu Rusia nu se va încheia.

XS
SM
MD
LG