Linkuri accesibilitate

Incendii în Crimeea ocupată. Dronele atacă regiunea ucraineană Odesa


Portul Sevastopol (foto arhivă)
Portul Sevastopol (foto arhivă)

Pe șantierul naval Sevastopol din Crimeea ocupată de ruși s-a înregistrat un incendiu de mari proporții în dimineața zilei de 13 septembrie. Ministerul rus al Apărării a declarat că acesta a fost declanșat de un atac ucrainean, în vreme ce Kievul anunță un alt val de lovituri cu drone rusești în regiunea Odesa.

Ministerul rus a anunțat că două nave au fost avariate în atac, despre care ar fi fost implicate 10 rachete și trei șalupe rapide. Șapte rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă și toate cele trei ambarcațiuni au fost distruse, a anunțat ministerul în aplicația de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a loviturilor cu rachete de croazieră ale inamicului, două nave aflate în reparații au fost avariate”, a spus ministerul.

Mihail Razvojaiev, guvernatorul numit de Moscova al orașului-port Sevastopol, a declarat pe Telegram că cel puțin 24 de persoane au fost rănite.

„Toate serviciile de urgență lucrează la fața locului, nu există niciun pericol pentru obiectivele civile din oraș”, a precizat Razvojaiev.

Pe șantierul naval strategic din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de Ucraina în 2014, sunt construite și reparate nave și submarine ale Flotei Ruse de la Marea Neagră. Flota a lansat numeroase atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei.

Razvojaiev a postat o fotografie făcută noaptea trecut în care se vede incendiul care cuprinsese ceea ce părea a fi infrastructura portuară. Canalele ruse Telegram au postat videoclipuri și mai multe fotografii cu flăcări masive la o unitate de lângă apă.

Pe de altă parte, infrastructura portuară ucraineană din Izmail a fost, de asemenea, avariată pe 13 septembrie într-un alt atac rusesc cu drone, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa. „Din păcate, au fost atacuri. Sunt raportate avarii aduse portului și altei infrastructuri civile”, a scris Kiper pe Telegram, adăugând că șase persoane au fost rănite, trei dintre ele grav.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii de export de cereale a Ucrainei pe fondul discuțiilor despre reluarea acordului de cereale la Marea Neagră, care ar permite exporturile în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene. Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost intermediat de către Națiunile Unite și Turcia.

XS
SM
MD
LG