Linkuri accesibilitate

0,0025% - incidența fraudelor în ultimele alegeri americane


Campania electorală pentru alegerile prezidențiale americane a intrat în ultima săptămână.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale americane a intrat în ultima săptămână.

Aproape 70 de milioane de americani au votat deja anticipat în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, fie în persoană, fie prin corespondență - aproape jumătate din toți cei care votaseră la prezidențialele din 2016.

În atmosfera electorală polarizată și conflictuală a scrutinului prezidențial american, se fac auzite avertismente că alegerile ar putea fi fraudate. O întrebare este dacă toate voturile vor fi numărate și răspunsul e afirmativ, doar că în cazul votului prin corespondență șansele sunt mai mari ca acesta să fie anulat din cauza condițiilor puse pentru validarea lui, condiții care diferă oricum de la stat, la stat.

Votul prin corespondență nu este ceva nou în America. Ce e drept, el este folosit mai mult acum, din cauza pandemiei, dar în 34 de state și Washington DC se poate vota prin corespondență, fără a justifica această alegere. Cum s-ar fi cerut înainte de pandemia de coronavirus.

Campania republicană acuză autoritățile din anumite state că ar fi trimis buletine de vot tuturor celor înregistrați să voteze și nu numai pe bază de solicitare, ceea ce – spun ei – crează premiza ca voturile să fie falsificate.

Nouă state procedează așa, cinci luaseră decizia încă înainte de izbucnirea pandemiei Din acestea însă numai un stat, Nevada, este „indecis”, restul par să incline clar spre un candidat sau celălalt.

Cei care susțin că este exagerat să se vorbească de pericolul fraudării, nu spun că nu există astfel de cazuri izolate. Falsificarea votului este în primul rând un delict penal. Mai mult, există numeroase obstacole în calea celor care ar încerca așa ceva. Puținele cazuri demonstrează și cât este de ușor este ca cei care o fac, să fie prinși.

O cercetare recentă arată că în trei state, în care toți cei înregistrați primesc buletine acasă pentru un posibil vot prin corespondență, s-au înregistrat doar 372 de cazuri de vot dublu sau vot în numele unei persoane decedate. Dintr-un total de 14.6 milioane de voturi, exprimate în 2016 și 2018. Asta echivalează cu 0.0025 procente. Exista posibilitatea ca în cazul unui rezultat foarte strâns, cîâtigătorul să nu fie anunțat în noapte alegerilor. Statele au legi electorale diferite iar unele acceptă buletine de vot trimise în chiar ziua alegerilor, ca de exemplu un stat cheie - Pennsylvania.

Chiar dacă așa vor sta lucrurile pe 4 noiembrie, este pentru prima data și nici un indiciu de fraudă.

Numărătoarea voturilor este un proces transparent, ambele partide au reprezentanți, exista funcționari calificași, care lucrează acolo, doar oameni care trăiesc în comunitățile respective și încăperile unde se numără voturile sunt monitorizate de camere video.

XS
SM
MD
LG