Linkuri accesibilitate

Inculparea președintelui Hashim Thaci amână dialogul Serbia-Kosovo pe termen nedefinit


Hashim Thaci depune flori la statuia fostului comandant al Armatei pentru Eliberarea Kosovo în Pristina, 11 iunie 2020
Hashim Thaci depune flori la statuia fostului comandant al Armatei pentru Eliberarea Kosovo în Pristina, 11 iunie 2020

Sâmbătă, Casă Albă avea programat un summit cu privire la Serbia și Kosovo, menit să rezolve problemele care datează din anii conflictelor din fosta Iugoslavie. Doar că a apărut un obstacol …

Conform anunțului făcut de un procuror la Haga, președintele Kosovo, Hashim Thaci a fost inculpat pentru o serie de crime de război, cu trei zile înainte de summitul preconizat să aibă loc la Washington, cu omologul sau din Serbia.

Inculparea președintelui Hashim Thaci amână dialogul Serbia-Kosovo pe termen nedefinit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Anunțul cu privire la inculpare, în legătură cu zece capete de acuzare periclitează intențiile inițiale. Procurorul care investighează crime împotriva sârbilor în timpul războiului pentru independența Kosovo, în 1998-1999 susține că Thaci și alții au fost părtași la „omoruri, disparițiile unor persoane, persecuții și tortură”. Actul de acuzare mai adaugă că este vorba despre „sute de victime de etnie albaneză kosovară, sârbă, roma și alte origini, inclusiv oponenți politici”. Summitul de la Casă Albă urmă să fie sub patronajul președintelui Trump, fără participarea directă a șefului executivului american, avându-i drept protagoniști pe Thaci și pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

Luptători din Armata de Eliberare a Kosovo în 1999
Luptători din Armata de Eliberare a Kosovo în 1999

În timpul războiului, Thaci a fost unul dintre cei mai importanți comandanți ai Armatei de Eliberare a Kosovo, împreună cu Kadri Veseli, care e acum liderul Partidului Democratic din Kosovo, teritoriu a cărei indepedență nu este recunoscută de Serbia. Uniunea Europeană a încercat fără succes să facă cele două părți să ajungă la înțelegere. Richard Grenell, care recent a demisionat din funcția de ambasador american în Germania a fost cel care a mediat întâlnirea care urmă să aibă loc la Casă Albă, Grenell fiind în continuare trimis special pentru această chestiune.

Partea americană părea să favorizeze schimburi de teritorii ca o cale pentru reconciliere, soluție de care Uniunea Europeană se teme pentru că ar putea reaprinde conflictul.

Biroul procuraturii de la Haga a arătat că inculparea a fost decisă la 24 aprilie și anunțată mai devreme decât de obicei din cauza „eforturilor constante de a obstrucționa și submina lucrările tribunalului”. Un judecător trebuie să confirme actul de inculpare. Tribunalul este guvernat de legi kosovare, dar finanțat de Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG