Linkuri accesibilitate

Indemnizații de 1.000 de lei pentru toți copiii de până la 2 ani


Toți copiii cu vârsta de până la 2 ani vor beneficia de o indemnizație lunară de 1.000 de lei, indiferent dacă părinții acestora au sau nu statut de persoană asigurată, potrivit unei modificări legislative aprobate de guvern joi, 1 septembrie.

Astfel, persoanele asigurate social vor primi o indemnizație lunară în valoare de 1.000 de lei până când copiii lor vor atinge vârsta de 2 ani, suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului pe care o ridică în prezent.

În cazul persoanelor neasigurate, indemnizația lunară acordată până la vârsta de 2 ani a copilului se va majora cu 260 de lei, de la 740 la 1.000 de lei.

Pentru implementarea proiectului, în bugetul de stat au fost prevăzute circa 76 milioane de lei. Potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, peste 63.000 de persoane vor beneficia de aceste prestații sociale în acest an.

De asemenea, începând cu 1 septembrie au intrat în vigoare mai multe modificări legislative, care permit părinților să poată beneficia de concediul pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni, în care cuantumul indemnizaţiei lunare va constitui 90% din baza de calcul. Anterior, concediul pentru îngrijirea copilului se acorda pentru 36 sau 24 de luni, în care cuantumul indemnizaţiei lunare constituia 30% și respectiv 60% din baza de calcul.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG