Linkuri accesibilitate

Inflația atinge un nivel record în Europa


Bursa din Frankfurt, Germania.

Inflația din zona euro a atins un nou record de 8,1% în mai, față de 7,4% în aprilie, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente, alimentată parțial de invazia Rusiei în Ucraina și valul de sancțiuni economice pe care l-a provocat. Este cel mai ridicat nivel semnalat în zona euro din 1997, anul când Eurostat a început să consemneze evoluția inflației în această zonă.

În mai, cea mai mare rată anuală a inflației s-a înregistrat la prețurile pentru energiei, de 39,2%. Au urmat alimentele, alcoolul și tutunul (7,5 la sută), bunurile industriale (4,2 la sută) și serviciile (3,5 la sută).

Se preconizează că inflația pentru întreaga Uniune Europeană va ajunge la 6,8% în acest an, deoarece războiul Rusiei împotriva Ucrainei și ruperea relațiilor economice dintre Moscova și cea mai mare parte a restului Europei continuă să lovească economiile.

În afara Uniunii Europene, rata inflației din Marea Britanie a crescut la 9%, cea mai mare rată anuală din 1982. Rusia se confruntă cu o inflație de 17,8%.

Turcia este un caz aparte, cu o rată a inflației de aproape 70%.

Banca Centrală Europeană (BCE), urmând exemplul altor băncii naționale, începând cu Rezervele Federale din SUA, a semnalat că intenționează să majoreze ratele dobânzilor în iulie. Astfel ar putea fi redusă presiunea asupra prețurilor.

Economistul-șef al băncii, Philip Lane, a indicat luni că ratele dobânzilor din zona euro ar putea crește cu 0,25% în iulie și din nou în septembrie.

Europa și o mare parte a lumii se confruntau deja cu prețuri ridicate la energie încă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Conflictul a exacerbat însă criza energetică, alimentând îngrijorările globale că ar putea duce la o întrerupere a aprovizionării cu petrol sau gaze naturale din Rusia, semnalează Euronews.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG