Linkuri accesibilitate

Inflație peste așteptări, din cauza scumpirii energiei și alimentelor | „Moldova se alătură țărilor care încep relaxarea monetară” 


Banca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei

În ultimul trimestru al anului 2022, inflația în R. Moldova va fi mai mare decât cea prognozată anterior, de 32,2%, din cauza majorării tarifelor la energia electrică și a scumpirii produselor alimentare. Concluzia aparține membrilor comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care s-a întrunit luni, 5 decembrie, și a decis să reducă rata de bază cu 1,5%, a anunțat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Șeful băncii centrale a menționat, în cadrul unui briefing, că reducerea ratei de bază până la 20% se datorează tendințelor dezinflaționiste care se vor contura după valoarea maximă a creșterii nivelului prețurilor din ultimul trimestru al acestui an.

„În acest context, R. Moldova se alătură primelor țări din lume care au început relaxarea monetară. Aceasta se datorează faptului că procesul inflaționist, în comparație cu alte țări din regiune, s-a manifestat mai devreme, iar măsurile restrictive de politică monetară au impactul scontat de temperare a inflației”, a declarat guvernatorul.

Armașu a precizat că riscurile și incertitudinile legate de inflație persistă din cauza războiului din Ucraina și a impactului acestuia asupra economiei mondiale și a celei autohtone.

Potrivit lui, stabilirea unor tarife la energia electrică mai mari decât cele prognozate și evoluția prețurilor la produsele alimentare conturează o traiectorie a inflației ușor superioară celei anticipate pentru trimestrul IV al acestui an, dar nu vor avea un impact pe termen mediu asupra acesteia. A

stfel, în octombrie, inflația a fost de 34,6%, cu 0,6% mai mare față de luna septembrie și cu 0,4% mai mică față de prognoza BNM.

Scumpirea produselor alimentare a fost cauzată de seceta din acest an

Agricultura a mai fost afectată de majorarea costurilor de producție, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, gaze naturale și carburanți.

Potrivit guvernatorului BNM, economia se confruntă cu presiuni atât din partea cererii, cât și din partea ofertei. Pe fundalul creșterii prețurilor la energie electrică, gaze naturale și produse alimentare, se observă o atenuare a creșterii veniturilor disponibile ale populației. Și marjele comerciale și investițiile agenților economici arată că activitatea economică se va diminua în continuare.

Producția industrială a crescut cu 2,4 % în august și s-a redus cu 13,4% în septembrie, iar producția agricolă s-a diminuat în iulie – septembrie cu 22,2%. Importurile, exporturile și transferurile bănești s-au diminuat în termen reali.

Guvernatorul BNM a subliniat că instituția pe care o reprezintă va monitoriza atent evoluțiile economice pentru a interveni cu decizii privind țintirea inflației. Aceasta este ultima decizie de politică monetară din acest an.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG